Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος για ορισμένες κατηγορίες εξετάζει η ΔΕΗ λόγω έλλειψης ρευστότητας

Στο μικροσκόπιο για ακόμη μια φορά τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος καθώς απέναντι στο οξύ πρόβλημα της ταμειακής ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, εξετάζει σενάρια αύξησης των τιμολογίων σε στοχευμένες κατηγορίες καταναλωτών, σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στο σημερινό φύλλο της Καθημερινής.
Να σημειώσουμε πως το πρόβλημα της ταμειακής ρευστότητας επανήλθε “δριμύτερο” λόγω της ραγδαίας αύξησης της τιμής των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα, όπου έχει φτάσει σχεδόν στα 26 ευρώ ο τόνος.

Σε μηνιαία βάση η “μαύρη τρύπα” για τη ΔΕΗ από το κόστος των CO2 ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα η ρευστότητα που σταδιακά άρχισε να περιορίζεται, να μηδενισθεί τον Αύγουστο και η επιχείρηση να βάλει προτεραιότητα στις πληρωμές, αφήνοντας απλήρωτους τους προμηθευτές προκειμένου να ανταπεξέλθει σε μη ανελαστικές δαπάνες (μισθοδοσία, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, κ.λπ.).
Ανάμεσα στους διαφόρους “υποψήφιους” που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο βρίσκονται οι αγρότες, όπου σύμφωνα με όσα αναφέρει η Καθημερινή, η αναπροσαρμογή των τιμολογίων στην κατηγορία αυτή, στόχο θα έχει να αντανακλούν αυτά το πραγματικό κόστος, πράγμα που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση.
Παράλληλα, η διοίκηση της ΔΕΗ θα επιδιώξει και ελάφρυνση από ρυθμιστικά βάρη, όπως για παράδειγμα το τέλος προμηθευτή, ενώ αναμένεται να θέσει προς τα συναρμόδια υπουργεία και θέμα μείωσης της φορολογίας για την ηλεκτροπαραγωγή.

 https://energypress.gr/news/ayxiseis-sta-timologia-reymatos-gia-orismenes-katigories-exetazei-i-dei-logo-elleipsis

Αρχειοθήκη ιστολογίου