Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Δυσαρέσκεια για την απόφαση της ΡΑΕ να αναθέσει στον ΑΔΜΗΕ το έργο της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Παρέμβαση και από τον Οργανισμό για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ε.Ε (ACER) εκδηλώθηκε χθες για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο ACER με επιστολή του προς τη ΡΑΕ δεν κρύβει την ενόχλησή του για την απόφαση της Αρχής να αναθέσει στον ΑΔΜΗΕ τη σύσταση εταιρίας ειδικού σκοπού που θα αποσκοπεί στη χρηματοδότηση και εκτέλεση του έργου. Μάλιστα πληροφορίες θέλουν ο ACER να χαρακτηρίζει και ως «μονομερή ενέργεια» την απόφαση της ελληνικής Αρχής αλλά και να δηλώνει έκπληκτος για την κίνηση της.

Η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ενέργειας εκδηλώνεται λίγες μέρες μετά την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αποκάλυψε στις 12 Σεπτεμβρίου το energypress. Και πρόκειται ουσιαστικά για τη δεύτερη σε βαρύτητα παρέμβαση μετά από εκείνη της Κομισιόν.
Μετά κι από αυτό το γεγονός τα σύννεφα φαίνεται να πυκνώνουν για το πολυπόθητο έργο της διασύνδεσης, για το οποίο άλλωστε και η Ευρ. Επιτροπή υπενθυμίζει με νόημα ότι αν η ΡΑΕ επιμείνει σε αυτήν την απόφαση της τότε το έργο παύει να είναι PCI, δηλαδή χάνει τα πλεονεκτήματα που φέρουν τα έργα με αυτόν τον χαρακτήρα.
Κι ενώ αντιδράσεις δεν υπάρχουν από τη ΡΑΕ, παράγοντες της αγοράς, προερχόμενοι κυρίως από την Κύπρο, εγείρουν άλλα δύο ζητήματα σχετικά με την απόφαση ανάθεσης στον ΑΔΜΗΕ να συστήσει εταιρία ειδικού σκοπού, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των προσπαθειών του promoter του έργου - της κυπριακών συμφερόντων Euroasia - αλλά και της Κομισιόν για την είσοδο Ευρωπαίου Διαχειριστή  (Elia από το Βέλγιο) στην εταιρία προκειμένου αυτή να αποκτήσει την αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια.
Το πρώτο ζήτημα έχει να κάνει με τη διαλειτουργικότητα των τεσσάρων μετασχηματιστών που θα στηθούν σε Αττική, Κρήτη, Κύπρο και Ισραήλ, αντίστοιχα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι μετασχηματιστές θα πρέπει να έχουν τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές προκειμένου να είναι εφικτή η ανταλλαγή στοιχείων για τη ζήτηση φορτίων, τις βλάβες κλπ. Έτσι, το πρώτο τμήμα του έργου που θα κατασκευαστεί (Κρήτη – Αττική) υπάρχει ο κίνδυνος να προκαταλάβει τις τεχνικές προδιαγραφές και να οδηγήσει σε περιορισμένο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή κατασκευαστών και στα υπόλοιπα τμήματα του έργου. Άρα, σύμφωνα με αυτή τη γραμμή πληροφόρησης, "δεν θα είναι ιδιαίτερα ανοικτός ο διαγωνισμός".
Το δεύτερο ζήτημα, όπως τίθεται από τους Κύπριους συνομιλητές του energypress, είναι εθνικό. Αρμόδιοι αξιωματούχοι, τονίζουν το γεγονός πως με τις επιπτώσεις της απόφασης της ΡΑΕ, η Κύπρος παραμένει απομονωμένη από την Ε.Ε., την ίδια ώρα που σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ το ψευδοκράτος της Κύπρου αναζητά ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία.
Το βέβαιο κατόπιν τούτων είναι ότι το έργο Κρήτης – Ατικής έχει μπεί σε νέες περιπέτειες, για τις οποίες κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα έχουν τέλος…


 https://energypress.gr/news/epistoli-acer-dysareskeia-gia-tin-apofasi-tis-rae-na-anathesei-ston-admie-ergo-tis-diasyndesis

Αρχειοθήκη ιστολογίου