Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις του 2019 για τη ΔΕΗ

Προσαρμογή στα νέα δεδομένα της αγοράς, εξορθολογισμός της εταιρικής λειτουργίας και προετοιμασία για την επόμενη ημέρα της αγοράς, συνθέτουν τις προκλήσεις που θα κληθεί η αντιμετωπίσει ο βασικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος της χώρας, η ΔΕΗ κατά το 2019.
Εκτός απροόπτου, μάλιστα, η χρονιά που ξεκινά σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός επώδυνου και δύσκολου εταιρικού μετασχηματισμού, αφού μετά τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ ολοκληρώνει την πώληση του 30% των λιγνιτικών μονάδων της, μέσω του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο μετασχηματισμός αυτός θα ολοκληρωθεί με την έναρξη λειτουργίας του νέου μοντέλου της αγοράς, που θα δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες  ώστε να εκπληρωθεί και η υποχρέωση για μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στην προμήθεια στα επίπεδα του 50%. 


Λιγνίτες
Παρά το γεγονός ότι η τελευταία επίσημη ημερομηνία για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού είναι η 15η Ιανουαρίου (ανακήρυξη πλειοδότη, με κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών μια εβδομάδα νωρίτερα στις 7 Ιανουαρίου), εντούτοις όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα δοθεί και νέα παράταση. Και αυτό διότι το γενναίο πακέτο κινήτρων που επικαιροποιήθηκε παραμονές Χριστουγέννων και δίνει λύση σε ορισμένα βασικά ζητήματα , όπως πχ το υπεράριθμο προσωπικό, για τις υπό πώληση εταιρείες, δημιούργησε νέα δεδομένα. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τη δυνατότητα εθελούσιας ή μετακίνησης των εργαζόμενων, διευθετήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στην εξασφάλιση της τροφοδοσίας με λιγνίτη σε σταθερό κόστος για τη Μελίτη, ενώ σε θετική ρότα βρίσκεται και το θέμα των ΑΔΙ για τις εν λόγω μονάδες. 
Το πιθανότερο σενάριο πλέον είναι ο διαγωνισμός να πάρει έναν ακόμη μήνα παράταση για τις αρχές Φεβρουαρίου. 
Πιθανή επιτυχής έκβαση του διαγωνισμού, κλείνει για τη ΔΕΗ το κεφάλαιο της καταδικαστικής απόφασης για το μονοπώλιο στο λιγνίτη και επιτρέπει στην εταιρεία να προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για το μετασχηματισμό της. Αντίθετα ενδεχόμενη αποτυχία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, καθώς στην υπόθεση των λιγνιτών, πιθανότατα θα επιχειρηθεί να προστεθεί και η υπόθεση της εικαζόμενης χειραγώγησης της αγοράς μέσω των υδροηλεκτρικών. Υπό την έννοια αυτή η ολοκλήρωση της πώλησης των δύο εταιρειών θα έχει πολλαπλά θετικό αντίκτυπο για την επόμενη ημέρα της επιχείρησης. 

Στρατηγικό πλάνο
Ποιες είναι όμως οι βασικές αλλαγές τις οποίες καλείται να εφαρμόσει η ΔΕΗ, αρχής γενομένης από το 2019 προκειμένου να μπορέσει να προσαρμοστεί στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, στο οποίο θα πάψει πλέον να είναι δεσπόζων παίκτης; 
Εν πολλοίς τα βήματα αλλά και οι βασικοί στόχοι της εταιρείας περιγράφονται στο στρατηγικό πλάνο που εκπονήθηκε από το σύμβουλο McKinsey και το οποίο – με ορισμένες προσαρμογές – έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται. 
Τα βασικά ζητούμενα για την εταιρεία είναι:
•    Μείωση του ελεγχόμενου λειτουργικού κόστους
•    Μείωση του προσωπικού και του μισθολογικού κόστους
•    Περιορισμός των ανεξόφλητων οφειλών σε συνεργασία με το σύμβουλο Qualco, με πρώτο ζητούμενο τη μη δημιουργία νέων οφειλετών
•    Έμφαση στις επενδύσεις στις ΑΠΕ με το νέο λειτουργικό μοντέλο και την απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τη μητρική

Η ΔΕΗ εμφανίζεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι στο εξής η ατμομηχανή της ανάπτυξης για την εταιρεία θα είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο μέχρι το 2022 η διαθέσιμη ισχύς ΑΠΕ θα τετραπλασιαστεί  ενώ μέχρι το 2030  θα 15πλασιαστεί.

Μείωση δανεισμού, έξοδος στις αγορές
Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ από την Standard and Poors, αποτελεί αναγκαία αλλά όχι και ικανή προϋπόθεση προκειμένου η εταιρεία να αποκτήσει ξανά πρόσβαση σε διεθνή χρηματοδότηση. Ήδη η εταιρεία έχει διασφαλίσει πλήρως την εξυπηρέτηση του υπολοίπου του ομολόγου που λήγει το Μάιο καθώς και όλες τις ανάγκες ρευστότητας του έτους. Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία μείωσης του συνολικού δανεισμού που με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (γ' τρίμηνο) βρισκόταν στα 3,674 δισ. (καθαρό χρέος) από 3,957 δισ στα τέλη του 2017.
Ταυτόχρονα όμως βρίσκονται σε εξέλιξη, με τη συνδρομή χρηματοοικονομικού συμβούλου, κινήσεις για την έκδοση νέας ομολογιακής έκδοσης (για άντληση 400 εώς 500 εκατ. ευρώ) με στόχο να ενισχυθεί η ρευστότητα, να αντικατασταθεί ακριβότερος δανεισμός, αλλά και για να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια κυρίως στις ΑΠΕ. Η έκδοση αναμένεται μέσα στο πρώτο 5μηνο του έτους στο Λονδίνο και στόχος της ΔΕΗ είναι να εξασφαλίσει επιτόκιο στα επίπεδα του 4,5%. 
Σε κάθε περίπτωση κρίσιμος παράγοντας για τη βελτίωση των δεικτών δανεισμού της εταιρείας είναι και η βελτίωση της κερδοφορίας. Για αυτό το λόγο, οι αγορές αναμένουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν και για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων για την εταιρεία από την αλματώδη αύξηση  των τιμών των δικαιωμάτων CO2 . Στο τραπέζι βρίσκεται πάντα η θέσπιση ρήτρας διοξειδίου ή ρήτρας χονδρεμπορικής τιμής για τα τιμολόγια της λιανικής, αν και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με το υπουργείο ενέργειας, το οποίο εξετάζει και άλλα αντίμετρα (όπως μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και των ΥΚΩ) προκειμένου να μην υπάρξει αύξηση στις χρεώσεις για τους καταναλωτές. 
Πιθανή βελτίωση των δεικτών του ισολογισμού, εκτιμάται ότι μπορεί να ανοίξει το δρόμο ώστε μέσα στην επόμενη διετία, όπως άλλωστε έχει αναγγείλει η διοίκηση της εταιρείας, να καταστεί εφικτή η διανομή μερίσματος. 


(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου