Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Πληρώνουν ΦΠΑ 24% στο ΔΕΔΔΗΕ και εισπράττουν 13% από τους καταναλωτές

Γιάννα Παπαδημητρίου
Τη χρήση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 13% από τον ΔΕΔΔΗΕ προς τους προμηθευτές, για όλα τα ποσά που αφορούν ηλεκτρική ενέργεια, ζητούν οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος.
Σε μια περίοδο που το ισχύον πλαίσιο εκτιμάται ότι δημιουργεί επιπρόσθετα προσκόμματα στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας εντοπίζουν μια σειρά από προβλήματα που αφορούν τις τιμολογήσεις.
Μια χαρακτηριστική περίπτωση, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου στο energypress, αφορά το γεγονός ότι εφαρμόζεται διαφορετικός συντελεστής ΦΠΑ για τις Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου Διανομής στην τιμολόγηση από τον ΔΕΔΔΗΕ και στην τιμολόγηση των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, ο ΔΕΔΔΗΕ τιμολογεί τους προμηθευτές με συντελεστή ΦΠΑ 24% επί των συγκεκριμένων χρεώσεων, ενώ ο νόμος υποχρεώνει τους προμηθευτές να επιβάλλουν στους καταναλωτές ΦΠΑ 13% μέσω των λογαριασμών ρεύματος για όλο το μέρος που αφορά την ηλεκτρική ενέργεια.
Έτσι, τιμολογούνται με ΦΠΑ 13% προς τους καταναλωτές και οι Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου Διανομής, για τις οποίες οι προμηθευτές τιμολογούνται από τον ΔΕΔΔΗΕ με 24%!
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, η στρέβλωση αυτή επιφέρει οικονομική ζημιά για τους προμηθευτές, αφού υποχρεούνται να καταβάλλουν επιπρόσθετο ΦΠΑ 11% για τις ίδιες ακριβώς χρεώσεις, το οποίο δεν μπορούν βάσει νόμου να ανακτήσουν από την τιμολόγηση των καταναλωτών.
Εξ ου και ζητούν τη χρήση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 13% από τον ΔΕΔΔΗΕ προς τους προμηθευτές για όλα τα ποσά που αφορούν ηλεκτρική ενέργεια.


 https://energypress.gr/news/paralogi-epivarynsi-gia-toys-promitheytes-reymatos-plironoyn-fpa-24-sto-deddie-kai-eisprattoyn

Αρχειοθήκη ιστολογίου