Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Ρεκόρ κατανάλωσης ρεύματος χθες - Η αστοχία στην πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ, η “χαμηλή” ΟΤΣ και το άτυπο alert

Χρήστος Στεφάνου



Νέο ρεκόρ κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, πάνω και από τα επίπεδα της ενεργειακής κρίσης του χειμώνα του 2017, σημειώθηκε χθες σύμφωνα με τα δεδομένα πραγματικού χρόνου για την κατανάλωση του ηλεκτρικού συστήματος. 
Μάλιστα, το σύστημα βρέθηκε σε μεγάλη στενότητα και χρειάστηκε μίνι επιφυλακή προκειμένου να διατηρηθούν τα επιβεβλημένα επίπεδα εφεδρείας, ωστόσο παρά τα προβλήματα το σύστημα δεν αντιμετώπισε ουσιαστικό κίνδυνο, κυρίως εξαιτίας της σημαντικής βελτίωσης του καιρού και της ανόδου της θερμοκρασίας, που συνετέλεσε στο να μειωθούν τα φορτία από το μεσημέρι και μετά. 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ η πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ για χθες ήταν στις 178 χιλιάδες μεγαβατώρες, στην πράξη τα φορτία ξεπέρασαν τις 185 χιλιάδες μεγαβατώρες, δημιουργώντας νέο ρεκόρ των τελευταίων ετών και ιστορικό ρεκόρ για ημερήσια ζήτηση στη χειμερινή περίοδο.
Η αστοχία μάλιστα του ΑΔΜΗΕ οδήγησε σε υποδήλωση κατά την κατάρτιση της προημερήσιας αγοράς και σε χαμηλότερη μέση ΟΤΣ στα επίπεδα των 75,7 ευρώ η μεγαβατώρα, τιμή που εκτιμάται ότι θα ήταν αυξημένη εάν υπήρχε καλύτερη πρόβλεψη των φορτίων.
Πως προκλήθηκε η αστοχία; Παρά το γεγονός ότι χθες το πρωί η θερμοκρασία αλλά και οι καιρικές συνθήκες ήταν σαφώς καλύτερες σε σχέση με την Τρίτη, εντούτοις, η ζήτηση ήταν σημαντικά αυξημένη καθώς επανήλθε σε κανονικά επίπεδα η καθημερινή κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα: ξεκίνησαν κανονικά να λειτουργούν τα περισσότερα σχολεία, οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες κλπ. Αντίθετα την Τρίτη παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη, το γεγονός ότι η ζήτηση προήλθε κυρίως από την οικιακή κατανάλωση (αρκετές επιχειρήσεις, βιομηχανίες και σχολεία υπολειτούργησαν) κράτησε χαμηλότερα τις αιχμές.
Αποτέλεσμα; Χθες στις 12 το μεσημέρι, ενώ ο ΑΔΜΗΕ είχε προβλέψει φορτίο στα 7770MW, το πραγματικό φορτίο ήταν 8996MW. Στη 1 το μεσημέρι από πρόβλεψη 7750MW, το πραγματικό φορτίο ήταν 8936MW και στις 2 από πρόβλεψη 7670MW το πραγματικό ήταν 8904MW. 
Τα επιπλέον μεγαβάτ που χρειάστηκαν δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο την κατανομή, αφού υπήρχε λόγω καιρού μειωμένη διαθεσιμότητα φωτοβολταϊκών, αν και λόγω ανέμου για αρκετές ώρες είχαμε επαρκή προσφορά από αιολικά.
Χρειάστηκε να επιστρατευτούν όλες οι διαθέσιμες θερμικές μονάδες αλλά και τα υδροηλεκτρικά, ενώ υπήρξαν και κάποιες επικοινωνίες προκειμένου εάν ενταθεί το πρόβλημα να είναι stand by και οι βιομηχανίες για την εφαρμογή της διακοψιμότητας.
Ωστόσο μέσα σε διάστημα λίγων ωρών από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, η θερμοκρασία ανέβηκε πάνω από 5 βαθμούς, με αποτέλεσμα το alert  να λήξει και το σύστημα να επανέλθει.

 https://energypress.gr/news/rekor-katanalosis-reymatos-hthes-i-astohia-stin-provlepsi-toy-admie-i-hamili-ots-kai-atypo

Αρχειοθήκη ιστολογίου