Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Ισχυροποιούν το Επιτελείο για να ξεζουμίζουν τον αποδεκατισμένο στρατό!!!


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χαράς.... Ευαγγέλια για τους εργαζόμενους στον ΑΔΜΗΕ : το 2019 ξεκινά με κοπή της πίτας στο Χίλτον παρακαλώ!!!..., και παράλληλα αναμένεται η χορήγηση (επιλεκτική)  bonus.  Βλέπετε η φιλοσοφία της νέας Ελληνοκινεζικής Διοίκησης είναι να προσομοιάσει ο ΑΔΜΗΕ με τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Το τυράκι όμως κρύβει την φάκα και το ιλουστρασιόν περιτύλιγμα καμουφλάρει την πολιτική της εντατικοποίησης.
Συνάδελφοι, εδώ και καιρό η Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ έχει αναπροσανατολίσει το επιχειρησιακό πλάνο της προς τα μεγάλα κοστοβόρα έργα: καλωδιακές συνδέσεις της Κρήτης με Πελοπόννησο και Αττική, νέες καλωδιακές συνδέσεις στις Κυκλάδες (φάσεις 3 και 4 και έπεται;), καλωδιακές συνδέσεις των Δωδεκανήσων με Πελοπόννησο, των νησιών του Αν. Αιγαίου, των Σποράδων, νέες Γραμμές Μεταφοράς, νέοι Υ/Σ και ΚΥΤ για την εξυπηρέτηση των καλωδιακών συνδέσεων, κολοσσιαίο πρόγραμμα αντικατάστασης εξοπλισμού που έχει αποσβεστεί η αξία του κλπ.
Έργα με  fast διαγωνιστικές διαδικασίες, σφικτά έως ανεφάρμοστα χρονοδιαγράμματα και εν μέσω έντονων ανταγωνισμών με άλλους ομίλους (Eurasia). Έργα που σκοπό έχουν να αυξήσουν τα επενδεδυμένα πάγια κεφάλαια του ΑΔΜΗΕ και κατά συνέπεια να πολλαπλασιαστεί το ενοίκιο, που καρπώνεται η Εταιρεία από τους καταναλωτές, να αυγατίσουν τα κέρδη των μετόχων ντόπιων και ξένων.
Ο παροξυσμός, αυτός σε συνδυασμό με την σημαντική έλλειψη προσωπικού, οδηγεί συναδέλφους σε πολύωρη εκτός ωραρίου ενασχόληση, ωθεί στην εξάντληση. Οι προσωρινού χαρακτήρα  προσλήψεις συμβασιούχων ή εργολαβικών συναδέλφων δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το εξειδικευμένο προσωπικό. Ο παροπλισμός (ψυγειοποίηση) σημαντικού αριθμού μη αρεστών στελεχών, όπως και η υποτίμηση των υπολοίπων «άνοιξε» την πόρτα σε μια σειρά εξωτερικών «συνεργατών», που θα παίζουν τον ρόλο του συντονιστή, του project manager!!! 

Ισχυροποιούν το Επιτελείο για να ξεζουμίζουν τον αποδεκατισμένο στρατό!!!
Ταυτόχρονα εν όψει της ετήσιας αξιολόγησης ασκούνται πιέσεις για μειώσεις στην βαθμολογία των εργαζομένων, η οποία (βαθμολογία)  θα παίξει ουσιαστικό ρόλο στην κατανομή της πίτας του bonus. Μάλιστα το bonus ΔΕΝ θα το πάρει η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, παρά μόνο το ένα τρίτο αυτών!!!  Είναι το πρώτο σκαλοπάτι στην διαχρονική προσπάθεια της εργοδοσίας για σύνδεση του μισθού με την βαθμολογία και εν τέλει με την παραγωγικότητα. Τα φαντάσματα του παρελθόντος επιστρέφουν (Αθανασόπουλος, μελέτη HAY κλπ).
Η κοπή της πίτας θα δώσει την ευκαιρία για άλλη μια φορά στην Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ να διαφημίσει το επιχειρησιακό της πλάνο, το bonus και την αξία του, τον νέο κανονισμό προσωπικού που ετοιμάζει, καλώντας τους εργαζόμενους σε ...συστράτευση, ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια κλπ, κλπ. Στο ίδιο έργο θεατές!!!
Όταν λοιπόν αναλαμβάνεις να διαχειριστείς τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης είτε είσαι φιλελεύθερος είτε αυτοαποκαλείσαι «αριστερός», τα ίδια αντιλαϊκά εργαλεία θα αξιοποιήσεις. Διαχείριση του καπιταλισμού προς όφελος των εργαζομένων ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει.
Είναι πια ολοφάνερο ότι η πόρτα που άνοιξε την δεκαετία του 90 με την απελευθέρωση της αγοράς ηλ. ενέργειας οδήγησε, όπως από τότε τόνιζε και προέβλεπε η Αγωνιστική Συνεργασία, στην σημερινή κατάσταση τόσο στον ΑΔΜΗΕ όσο και γενικότερα στον Όμιλο ΔΕΗ (πώληση Μονάδων, απολύσεις εργαζομένων, παραχώρηση πελατολογίου κλπ). Βεβαίως καταλύτης σε αυτή την πορεία ήταν η στάση, η πολιτική της πλειοψηφίας του συνδ. Κινήματος στην λογική της αποδοχής των τετελεσμένων, του μικρότερου κακού, της συμφωνίας του με τις κορυφαίες στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, της συμφωνίας του στο πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, της αποδοχής του στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων κλπ.
Συνάδελφοι, οι εργαζόμενοι μόνο μεγαλύτερη συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους μπορούν να περιμένουν αν αγνοήσουν την δύναμη τους και εξακολουθήσουν να εμπιστεύονται όλους αυτούς που είναι η φωνή και το μακρύ χέρι της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της.
Ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα είναι αυτός της αγωνιστικής συμπόρευσης με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την ανασύνταξή του, προκειμένου να περάσουμε στην αντεπίθεση για να διεκδικήσουμε όσα μας έκλεψαν τα τελευταία χρόνια. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου