Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Στο μικροσκόπιο έκθεση προόδου, αποκρατικοποιήσεις και εθνικό σχέδιο για την ενέργεια

Χρήστος Στεφάνου
Ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές των τεχνικών κλιμακίων, που προετοιμάζουν το έδαφος για την έλευση των επικεφαλής των θεσμών την επόμενη εβδομάδα και στις πρώτες συναντήσεις έγιναν φανερά τα θέματα στα οποία εστιάζεται το ενδιαφέρον, κυρίως της Επιτροπής, η οποία έχει και το πάνω χέρι σε ό,τι αφορά τα θέματα του ενεργειακού τομέα.
Στις πρώτες αυτές επαφές λοιπόν είχαμε το αναμενόμενο ενδιαφέρον των θεσμών για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην έκθεση προόδου για τον ενεργειακό τομέα, με έμφαση στα ζητήματα ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων (λιγνιτική αποεπένδυση, πορεία πώλησης ΔΕΠΑ) απελευθέρωσης και εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς (target model, ΝΟΜΕ) την πορεία των διαγωνισμών για την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ.

Η έκπληξη πάντως ήρθε από ένα άλλο θέμα στο οποίο εστίασαν τα τεχνικά κλιμάκια και συγκεκριμένα για το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα. Τα σημεία κριτικής από πλευράς των κλιμακίων αφορούν στην μη εμπρόθεσμη υποβολή του εθνικού σχεδίου αλλά και σε πλήθος αντιφάσεων και πρόχειρων εκτιμήσεων, που επισημάνθηκαν από φορείς ακόμη και από την ίδια τη ΔΕΗ σε σχέση με τα λιγνιτικά.
Από πλευράς κλιμακίων δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι δεν υπήρξε αναλυτική τεκμηρίωση της στρατηγικής μελέτης με παρουσίαση των προσομοιώσεων και των παραδοχών τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα επισημάνθηκε και η καθυστέρηση από πλευράς ΡΑΕ στην ανάθεση μελετών, κρίσιμων για τον ενεργειακό σχεδιασμό, που όμως παραμένουν ακόμη στη διαδικασία ορισμού ημερομηνίας πρόσκλησης ενδιαφέροντος (πχ για την ενεργειακή κατανάλωση στις μεταφορές).
Οι επαφές σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται, ενόψει και των βασικών ραντεβού της επόμενης εβδομάδας, τα οποία και θα παίξουν το καθοριστικό ρόλο για την κατάρτιση της νέας έκθεσης προόδου που θα εκδοθεί το Φεβρουάριο.


 https://energypress.gr/news/tehnika-klimakia-sto-mikroskopio-ekthesi-proodoy-apokratikopoiiseis-kai-ethniko-shedio-gia-tin

Αρχειοθήκη ιστολογίου