Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

«Κυνήγι» της ΔΕΗ στους οφειλέτες που έχουν αλλάξει πάροχο – Εντολές αποκοπής για χρέη ακόμη και κάτω από 100 ευρώ

«Κυνήγι» της ΔΕΗ στους οφειλέτες που έχουν αλλάξει πάροχο – Εντολές αποκοπής για χρέη ακόμη και κάτω από 100 ευρώ
Παρεμβάσεις στο ισχύον καθεστώς αλλαγής παρόχου προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο Κ. Χατζηδάκης
Στο εντατικό «κυνήγι» των στρατηγικών κακοπληρωτών, το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες η ΔΕΗ, περίοπτη θέση έχουν νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που έχουν αλλάξει πάροχο, αφήνοντας χρέη στην επιχείρηση.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση της έναντι των πρώην πελατών της που, μετά τη «μετακίνησή» τους σε άλλο προμηθευτή, δεν έχουν φροντίσει να εξοφλήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς την επιχείρηση.
Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει αποστείλει εντολές αποκοπής καταναλωτών που δεν εκπροσωπεί πλέον, ακόμη και για χρέη κάτω των 100 ευρώ.


Απόφαση του 2016

Τη δυνατότητα διακοπής της ηλεκτροδότησης για χρέη, ακόμη και για καταναλωτές που έχουν στο μεταξύ αλλάξει προμηθευτή, δίνει απόφαση του 2016 του τότε υπουργού Ενέργειας (Π. Σκουρλέτη), με την οποία υπήρξε τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας.
Σύμφωνα με την τροποποίηση, ο παλαιός Προμηθευτής, σε περίπτωση μη τήρησης, από μεριάς του Πελάτη, των όρων του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλλει στον αντίστοιχο Διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης της παροχής, ακόμη και εάν έχει συναφθεί σύμβαση προμήθειας με νέο Προμηθευτή.
Η ίδια τροποποίηση έβαζε επίσης «μπλόκο» στην αλλαγή προμηθευτή για πελάτες με ληξιπρόθεσμα χρέη, αφού απαγόρευσε τη «μετακίνηση» σε άλλον πάροχο σε περίπτωση που δεν έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς ή δεν έχουν διακανονιστεί οι εκκρεμείς οφειλές του προς τον υφιστάμενο προμηθευτή.

«Παραθυράκια» στο ισχύον καθεστώς

Ωστόσο, αναπόφευκτα η εν λόγω ασφαλιστική δικλείδα αφήνει «παραθυράκια» που μπορούν να εκμεταλλευθούν οι επιτήδειοι, καθώς π.χ. ένας καταναλωτής μπορεί να συνάψει σύμβαση με άλλον προμηθευτή πριν οι οφειλές του καταστούν ληξιπρόθεσμες (δηλαδή πριν εκπνεύσει η διορία πληρωμής του εκκαθαριστικού λογαριασμού).
Επίσης, αν ένας πελάτης της ΔΕΗ έχει διακανονίσει τα χρέη του, τότε έχει τη δυνατότητα να αλλάξει προμηθευτή. Στη συνέχεια ωστόσο, αν η αλλαγή παρόχου έγινε για να αποφύγει την εξόφληση της εταιρείας, θα σταματήσει να καταβάλλει τις δόσεις αποπληρωμής της οφειλής.

Επανεξέταση του Κώδικα

Αναφορά στο θέμα έκανε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου, όπου προανήγγειλε ότι το υπουργείο θα διαβουλευτεί με τη ΡΑΕ, ώστε να καταστήσει πιο «στεγανό» το εν λόγω πλαίσιο.
Σημείωσε ότι θα επανεξεταστεί ο κανονισμός (σ.σ. Κώδικας Προμήθειας) που επιτρέπει σε κάποιον να «φεσώνει» τη ΔΕΗ και να πηγαίνει σε εναλλακτικό πάροχο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είμαι υπέρ του ανοίγματος της αγοράς αλλά όχι υπέρ του φεσώματος».  


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr
www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου