Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Κίνδυνος να μην πληρωθούν παραγωγοί ΑΠΕ συνολικής ισχύος 300 MW

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Κίνδυνο ώστε να μην πληρωθούν διατρέχουν σταθμοί ΑΠΕ συνολικής ισχύος 300 MW που ανήκουν στο καθεστώς στήριξης με τις συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης διαφορικής προσαύξησης.
Κι αυτό καθώς μπορεί να παρατάθηκε μέχρι την 1η Οκτωβρίου το σημερινό καθεστώς στήριξης, μια και δεν είναι έτοιμη να λειτουργήσει η αγορά, ωστόσο για αυτούς του παραγωγούς δεν έχει εκδοθεί η αναγκαία εγκύκλιος προκειμένου να παραταθεί μέχρι τότε και ο τρόπος πληρωμής τους. Έτσι για την παραγωγή Ιουλίου είναι πολύ πιθανόν να μείνουν απλήρωτοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα το έχει θέσει η ΡΑΕ στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εισηγούμενη την έκδοση σχετικής εγκυκλίου με την οποία οι συγκεκριμένοι σταθμοί ΑΠΕ που βρίσκονται εν λειτουργία με το καθεστώς της λειτουργικής ενίσχυσης διαφορικής προσαύξησης θα συνεχίσουν να πληρώνονται με το 90% των τιμών αναφοράς. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί πρόκειται να συμμετέχουν στον ΗΕΠ μέσω του ΦΟΣΕΤΕΚ.
Η ημερομηνία λειτουργίας του ΔΑΠΕΕΠ ως ΦΟΣΕΤΕΚ έχει μετατεθεί για την 1η Οκτωβρίου, ωστόσο όπως προαναφέρθηκε αυτό δεν συνέβη για τις μονάδες ΑΠΕ που θα μπαίνουν στον ΗΕΠ με το καθεστώς αυτό και πληρώνονται σήμερα με το 90% της τιμής αναφοράς.  




Αρχειοθήκη ιστολογίου