Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Μοντέλο Enel για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ προτείνουν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς

Μοντέλο Enel για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ προτείνουν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς
Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί – προμηθευτές ζητούν την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού
Θετικά υποδέχτηκε η αγορά ηλεκτρισμού την επιλογή του κ. Γιώργου Στάσση για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, ανθρώπου που προέρχεται από τον τομέα της ενέργειας με εμπειρία σε πολυεθνική εταιρία.
Ωστόσο, οι παράγοντες του κλάδου έχουν υψηλές προσδοκίες από την νέα κυβέρνηση και ενώ δείχνουν να αντιλαμβάνονται την ανάγκη και την προτεραιότητα για τη διάσωση της ΔΕΗ αναμένουν ένα πιο ολοκληρωμένο σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς.
Οι συχνές αναφορές μάλιστα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη σε ισχυρή και μεγάλη ΔΕΗ έχει προκαλέσει ενόχληση και ανησυχίες στην αγορά ηλεκτρισμού, η οποία εκφράζει ανησυχίες για το ενδεχόμενο επικράτησης μιας κρατικίστικης αντίληψης.


Αν και ο κ. Χατζηδάκης είναι μεταρρυθμιστής και πολιτικός ευρωπαικής κατεύθυνσης, οι βαθιές προβληματικές ιδιομορφίες της ΔΕΗ κρύβουν παγίδες για το σύνολο της αγοράς ως προς την εξυγίανσή τους.
«Υπάρχει πράγματι μια έκτακτη ανάγκη για τη διάσωση της ΔΕΗ όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και το υπόλοιπο κομμάτι της αγοράς που φυτοζωεί και έχει κουραστεί από την πολιτική του “πετάμε το τενεκεδάκι παρακάτω’’ της προηγούμενης κυβέρνησης», τονίζουν στο World Energy News στελέχη της αγοράς ηλεκτρισμού.Επισημαίνουν δε ότι τα όποια μέτρα ληφθούν για τη ΔΕΗ θα πρέπει να είναι σε αρμονία με το ιδιωτικό κομμάτι της αγοράς.
«Δεν πρέπει να πάμε σε μέτρα που να ωφελείται η ΔΕΗ και να ζημιώνεται η αγορά, γιατί τότε υπάρχει ο κίνδυνος να σωθεί η ΔΕΗ και να καταρρεύσει η αγορά», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Υπέρ της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ

Εκπρόσωποι της αγοράς επικροτούν το μέτρο της ιδιωτικοποίησης  του ΔΕΔΔΗΕ, θεωρούν δεδομένη και αυτονόητη την πολιτική ενίσχυσης της ρευστότητας της ΔΕΗ και αύξησης των τιμολογίων σε ύψος που να αντανακλούν τα κόστη της επιχείρησης, δεν θεωρούν ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχει ξεδιπλώσει ακόμη ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς, το οποίο και αναμένουν να δουν.
Επιπλέον δεν αντιλαμβάνονται την κάθετη άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ στην πώληση υδροηλεκτρικών και αντιπαρέρχονται το επιχείρημα ότι αν πουληθούν υδροηλεκτρικά δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από στρατηγικό επενδυτή.
Φέρνουν μάλιστα το παράδειγμα της ιταλικής Enel που - όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά - ήταν το κρατικό μονοπώλιο ης ιταλικής αγοράς ηλεκτρισμού αλλά ως εκχώρησε περιουσιακά στοιχεία και μερίδια στον ανταγωνισμό δεν φοβήθηκε να μικρύνει και ως μικρή επεκτάθηκε στις αγορές του εξωτερικού και σήμερα είναι πολυθενικός όμιλος.
Κάποιοι μάλιστα προτείνουν να εφαρμοστεί και στη ΔΕΗ το μοντέλο αποκρατικοποίησης της Enel, η οποία δημιούργησε τρία χαρτοφυλάκια με παραγωγικό δυναμικό που εκχώρησε μέσω διαγωνισμού σε τρίτους.
Η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί, επιμένουν στελέχη της αγοράς, να κάνει το ίδιο με τα υδροηλεκτρικά διότι βάσει του ευρωπαϊκού πλαισίου όλοι οι παίχτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο σύνολο των διαθέσιμων καυσίμων.
Αυτό θα γίνει είτε πριν την είσοδο στρατηγικού επενδυτή είτε μετά, τονίζουν και επισημαίνουν επίσης ότι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ από μόνη της επίσης δεν δημιουργεί συνθήκες ανταγωνισμού.

www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου