Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Οι 7 προκλήσεις για την επιστροφή στην κερδοφορία

Τα ζημιογόνα αποτελέσματα του εννεαμήνου, που ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της ΔΕΗ, έρχονται να καταδείξουν για μία ακόμη φορά τον εγκλωβισμό της δημόσιας εταιρίας στο ίδιο της το μονοπώλιο καθώς και στις λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν για τον περιορισμό της δεσπόζουσας θέσης της.
Αρκεί να αναφερθούν τα στοιχεία που δείχνουν την έκρηξη των δαπανών ενεργειακού ισοζυγίου κατά μισό δισεκατομμύριο (547 εκ.) ευρώ σε σχέση με το περσινό εννεάμηνο και κυρίως ποιες είναι αυτές που φανερώνουν το αδιέξοδο του ομίλου. Πριν, από αυτό, όμως πρέπει να τονιστεί και ο δύσκολος δρόμος που έχει να διανύσει η δημόσια εταιρία, αφού η αύξηση των πωλήσεων της ήταν μικρή και δεν αρκούσε να καλύψει την υπερδιπλάσια αύξηση των δαπανών της. Στο εννιάμηνο ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε κατά 119,3 εκ. και οι λειτουργικές της δαπάνες επιβαρύνθηκαν κατά 381,5 εκ. ευρώ.

Τα προβλήματα, λοιπόν, που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ εξαιτίας του μονοπωλίου της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και των εσφαλμένων πολιτικών που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια έχουν ως εξής, αντικατοπτρίζονται στις επιπλέον κατά 547 εκ. ευρώ ενεργειακές δαπάνες.
Ο εγκλωβισμός
Όπως αναφέρεται στα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου αυξήθηκε η δαπάνη για αγορές ενέργειας ενώ απαιτήθηκαν και υψηλότεροι όγκοι ενέργειας, την ίδια στιγμή που η Οριακή Τιμή Συστήματος ανέβηκε κατά 14,8%. Πρόκειται για το γνωστό οξύμωρο και παράδοξο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η δημόσια εταιρία. Το μερίδιο της στη λιανική είναι στο 71,8% αλλά η παραγωγή της μαζί με τις εισαγωγές κάλυψαν το 47,2% της συνολικής ζήτησης.
Αυτό σημαίνει ότι για να καλύψει όλο το φορτίο των πελατών της στη λιανική αγόραζε από τη χονδρεμπορική. Η οποία στο εννιάμηνο είχε υψηλότερη Οριακή Τιμή Συστήματος, που ανέβηκε εξαιτίας των δικαιωμάτων ρύπων, τα οποία είναι υψηλότερα για τις λιγνιτικές μονάδες. Και αυτές ανήκουν αποκλειστικά στη ΔΕΗ. Φυσικά, τα κόστη της χονδρεμπορικής επηρεάστηκαν και από τις αυξήσεις των υγρών καυσίμων.
Αν κι εξαιτίας των υψηλών δικαιωμάτων η επιχείρηση μείωσε σχεδόν κατά ένα τρίτο (3.081 Γιγαβατώρες) τη λιγνιτική της παραγωγή, εντούτοις ο υπερδιπλασιασμός των τιμών των ρύπων προφανώς υπερκάλυψε την προσπάθεια για τον περιορισμό του ακριβού ορυκτού καυσίμου. Την παραγωγή που έκοψε από λιγνίτη την κάλυψε κατά το ήμισυ από την αύξηση της παραγωγής (1.544 Γιγαβατώρες) των μονάδων φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν αυξημένες από πέρυσι.
Η εταιρία επίσης είχε στη διάθεση της και λιγότερα υδροηλεκτρικά κατά 1.585 Γιγαβατώρες. Το νερό είναι το φθηνότερο «καύσιμο» που διαθέτει η ΔΕΗ και στο εννιάμηνο ήταν περιορισμένο προφανώς επειδή δεν αρκούσαν τα αποθέματα των ταμιευτήρων.
Φυσικά, μεγάλο κόστος για την εταιρία είχαν και οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, αν κι έπαυσαν από τον Οκτώβριο. Ωστόσο η ΔΕΗ μέχρι τον Ιούνιο θα συνεχίζει να χάνει μερίδια αγοράς καθώς οι ανταγωνιστές της έχουν ποσότητες για να φτιάχνουν χαμηλά τιμολόγια ρεύματος.
Οι προκλήσεις
Στα αποτελέσματα του εννιαμήνου δεν φάνηκαν οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος καθώς αυτές έτρεξαν από την 1η Σεπτεμβρίου.
Τα περισσότερα έσοδα (περίπου 500 εκ. ευρώ) θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2020.
Στη δύσκολη πορεία που έχει μπροστά της η δημόσια εταιρία ξεχωρίζουν οι ακόλουθες προκλήσεις:
1.Στα μέσα του Δεκεμβρίου η διοίκηση της θα παρουσιάσει τους κύριους άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου της McKinsey.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης υποστήριξε ότι το πενταετές πλάνο θα εξελίξει την εταιρία σε μοντέρνα, ισχυρή και κερδοφόρα.
Αυτό θα περιλαμβάνει:
· Την επιτάχυνση της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων και την προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ προκειμένου ο Όμιλος να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά αυτή τα επόμενα χρόνια.
· Τον εκσυγχρονισμό της Εμπορίας με νέα εμπορική πολιτική και προϊόντα, όχι μόνο οριζόντια αλλά στοχευμένα.
· Τον ψηφιακό μετασχηματισμό όλου του Ομίλου στην παραγωγή, τα δίκτυα, την εμπορία.
2. Στο τέλος του Δεκεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου η ΔΕΗ αναμένεται να εισπράξει τις οφειλόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Εκτιμάται ότι θα είναι ποσά της τάξης των 150 έως 200 εκ. ευρώ. Πρόκειται για μία σημαντική ενίσχυση ρευστότητας.
3. Τον Ιανουάριο θα γίνουν γνωστά τα αντιμονοπωλιακά και διορθωτικά μέτρα που θα προτείνει η κυβέρνηση στην Κομισιόν, η οποία στην τελευταία έκθεση της προειδοποίησε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει την καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Το είδος των μέτρων αναμένεται να καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον της δημόσιας εταιρίας.
4. Στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους, η δημόσια επιχείρηση θα ξεκινήσει, λένε οι πληροφορίες, τα roadshows για την έκδοση ομολόγου. Προσδοκά την άντληση κεφαλαίων της τάξης των 300 εκ. ευρώ με ευνοϊκό επιτόκιο για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της. Την ίδια περίοδο πιθανόν θα γίνουν και οι τιτλοποιήσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών της.
5. Στην Άνοιξη δεν αποκλείεται να κλείσει τις πρώτες λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος. Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομήσει επίσης σημαντικές δαπάνες.
6. Την ίδια εποχή θα υλοποιήσει το πρώτο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα αφορά τους εργαζομένους των λιγνιτικών σταθμών και των ορυχείων που θα κλείσουν.
7. Τέλος του εξαμήνου, η κυβέρνηση και η διοίκηση της επιχείρησης εκτιμάται ότι θα λάβουν την τελική απόφαση για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Ο Διαχειριστής έχει μία τεράστια περιουσιακή βάση άνω των 3 δις. ευρώ. Η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στη μητρική ΔΕΗ.
(euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου