Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Ανταγωνιστικές χρεώσεις από την Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας – Παρουσίαση στη ΡΑΕ μελέτης του προϋπολογισμού

Ανταγωνιστικές χρεώσεις από την Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας – Παρουσίαση στη ΡΑΕ μελέτης του προϋπολογισμού
Ο προσδιορισμός αφορά σε πρώτη φάση τον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμού (ΗΕΠ)
Ανταγωνιστικό προδιαγράφεται το κόστος συμμετοχής στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, και ειδικότερα σε πρώτη φάση στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμού (ΗΕΠ), με βάση τον προϋπολογισμό της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ).
Αυτό διαφάνηκε από την παρουσίαση που, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε η ΕΧΕ στη ΡΑΕ της αναλυτικής μελέτης του συμβούλου της εταιρείας, EY, για τον προϋπολογισμό της εταιρείας.
Έτσι, η παρουσίαση έδειξε πως οι χρεώσεις θα κινούνται σε χαμηλά επίπεδα για τους «παίκτες» της αγοράς.

Το επόμενο βήμα είναι η Αρχή να αξιολογήσει τον προϋπολογισμό και να προχωρήσει στην έγκρισή του. Κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι χρεώσεις για τους συμμετέχοντες.

Νέα μελέτη για το Target Model

Με δεδομένο ότι ο ΗΕΠ θα αντικατασταθεί τον επόμενο Ιούνιο από τις τέσσερις νέες αγορές χονδρεμπορικής, σύντομα θα ακολουθήσει μία ανάλογη και εξίσου εκτενής μελέτη για τις χρεώσεις στο Target Model.
Έτσι, με βάση τη νέα μελέτη, θα γίνει ο ανάλογος επιμερισμός και για τη συμμετοχή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Την ίδια στιγμή, η ΕΧΕ συνεχίζει την προετοιμασία έναρξης του Target Model, καθώς και της προθεσμιακής αγοράς, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του πρώτου τριμήνου της επόμενης χρονιάς. Μάλιστα, για την ενημέρωση των συμμετεχόντων, πραγματοποίησε ημερίδα προχθές Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου.

Επανεπιβεβαίωση έναρξης του Χρηματιστηρίου τον Ιούνιο

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Γιώργος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επανεπιβεβαίωσε ότι το Target Model θα τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο Ιούνιο.
Χαρακτήρισε τη δημιουργία του Χρηματιστηρίου ως «πρότζεκτ που θα καθορίσει το αύριο της ηλεκτρικής ενέργειας», το οποίο διατρέχει το σύνολο της οικονομίας.
Ο κ. Ιωάννου περιέγραψε τη δομή και τη λειτουργία των τεσσάρων αγορών, καθώς και τις αρμοδιότητες που θα αναλάβει στο πλαίσιό τους η ΕΧΕ και ο ΑΔΜΗΕ.
Επίσης, ανέλυσε τα βήματα που έχουν ήδη γίνει για την προετοιμασία τους, καθώς και τις εκκρεμότητες που απομένουν ώστε η «πρεμιέρα» να γίνει το επόμενο καλοκαίρι.


www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου