Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Γρίφος με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Η κινεζική εταιρεία δεν προτίθεται να αποδυναμώσει τη θέση της στον ΑΔΜΗΕ, όπου, πλην του ποσοστού 24% που ελέγχει, κατέχει και ενισχυμένο ρόλο στο μάνατζμεντ.
 Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται για την κυβέρνηση η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, υπόθεση που αρχικά φαινόταν ότι θα προχωρήσει εύκολα και γρήγορα. Οι πρώτες προσπάθειες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να κινήσει τη σχετική διαδικασία για την είσοδο και τρίτου επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ σκόνταψαν στη λεόντειο σύμβαση μετόχων που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση με την κινεζική State Grid.
 Η συμφωνία μετόχων μεταξύ Δημοσίου (ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ) και State Grid προβλέπει δικαίωμα πρώτης προσφοράς σε περίπτωση που κάποιος από τους δύο μετόχους αποφασίσει να πουλήσει μετοχές σε διάστημα τεσσάρων έως δέκα ετών από την υπογραφή της, δηλαδή τον Ιούνιο του 2017. 

Η κινεζική εταιρεία δεν προτίθεται να αποδυναμώσει τη θέση της στον ΑΔΜΗΕ, όπου εκτός του ποσοστού 24% που ελέγχει, κατέχει και ενισχυμένο ρόλο στο μάνατζμεντ, αφού η είσοδος τρίτου επενδυτή θα συνδυασθεί και με κάποια δικαιώματα στο μάνατζμεντ. Ως εκ τούτου έχουν ενημερώσει το υπουργείο Ενέργειας, και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο, ότι στην περίπτωση πώλησης ποσοστού θα ασκήσουν το δικαίωμα πρώτης προτίμησης. 
Η στάση της State Grid έχει οδηγήσει σε αντιπαράθεση τις δύο πλευρές, ενώ έχει μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση. Απόρροια αυτής της αντιπαράθεσης είναι και το αίτημα που διατυπώθηκε από την κινεζική εταιρεία να δοθεί η δυνατότητα και στον ΑΔΜΗΕ να προσλαμβάνει εργαζομένους με όρους αγοράς, όπως έγινε με νομοθετική ρύθμιση για τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ.
Η επιστολή στάλθηκε από τον Hu Yuhai, επικεφαλής της State Grid International Development στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, καθώς και στον υφυπουργό Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά και το ύφος της είναι πιεστικό. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι ο αποκλεισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ρύθμιση θα υπονομεύσει και την επένδυσή τους στην Ελλάδα, γεγονός που η SGCC (η μητρική State Grid Corporation of China) «δεν θα ήθελε να δει να συμβαίνει». 
«Δεν θεωρούμε τον αποκλεισμό του ΑΔΜΗΕ από το νομοσχέδιο θετικό μήνυμα και ζητάμε ευγενικά την επανεξέταση για το αντίθετο, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη μας για την επιχειρηματική ανάπτυξη του ΑΔΜΗΕ». Καταλήγει δε, ότι αν δεν συμπεριληφθεί ο ΑΔΜΗΕ στις διατάξεις περί προσλήψεων οι οποίες θα εφαρμοστούν στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ, «η επένδυσή μας και η ανάπτυξη του ΑΔΜΗΕ θα βρεθούν σε καθεστώς αβεβαιότητας».
 Το αίτημα και το ύφος της επιστολής προκάλεσαν εύλογη ενόχληση στους κυβερνητικούς αξιωματούχους και περαιτέρω επιδείνωση στις μεταξύ τους σχέσεις. 
Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας που χειρίζεται το θέμα βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς η κινεζική πλευρά εμφανίζεται ανυποχώρητη στις θέσεις της για άσκηση του δικαιώματος πρώτης προτίμησης. Λύση στο αδιέξοδο πιθανώς να δώσει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, για την οποία η Κίνα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πεκίνο. 
Η State Grid θα μπορούσε, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, να παραιτηθεί από το προτιμησιακό της δικαίωμα έναντι διασφάλισης μιας μετοχικής συμμετοχής στον ΔΕΔΔΗΕ, κάτι που θα ωφελούσε και τη ΔΕΗ αφού η συμμετοχή της Κίνας στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ θα ανέβαζε τον πήχυ του τιμήματος. Ακόμη και εάν αυτή η λύση δώσει πράγματι διέξοδο, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σημαίνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει πριν από τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.


www.kathimerini.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου