Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

ΔΕΗ: Αντίστροφη μέτρηση για το business plan

Αποκαλυπτήρια του περιβόητου business plan της ΔΕΗ προγραμματίζει στις 16 Δεκεμβρίου η διοίκηση της εταιρίας.
Πρόκειται να παρουσιάσει το πενταετές επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο που επικαιροποίησε η McKinsey & Company στο πλαίσιο των αλλαγών που θέλει να δρομολογήσει η κυβέρνηση για την ανάκαμψη της δημόσιας εταιρίας. Σημειώνεται ότι το περιεχόμενο του αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά στους επενδυτές τον Ιανουάριο, οπότε και η εταιρία θα αποπειραθεί την έκδοση ομολόγου.
Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές, το ενδιαφέρον του business plan θα εστιάζεται:
1. Στο κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής στο πλαίσιο και της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού για την πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028:

Το επιχειρησιακό σχέδιο της δημόσιας επιχείρησης αναμένεται να δώσει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα του κλεισίματος των 14 μονάδων, οι οποίες, σύμφωνα με τα όσα έχει πει πολλάκις η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκαλούν αρνητική επιβάρυνση της τάξης των 200 – 300 εκ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΕΣΕΚ έως και το 2022 θα βγουν εκτός λειτουργίας μονάδες ισχύος μόλις 1 Γιγαβατ σε σύνολο 3,9 Γιγαβάτ, ενώ η πλειοψηφία των σταθμών θα κλείσει το 2025. Βέβαια επειδή το συγκεκριμένο κείμενο είναι σε δημόσια διαβούλευση, δεν αποκλείεται το business plan να προβλέπει το κλείσιμο νωρίτερα κι άλλων μονάδων.
2. Στη διείσδυση των ΑΠΕ στο χαρτοφυλάκιο της εταιρίας:
Σήμερα η εταιρία έχει μερίδιο στην αγορά των ΑΠΕ μόλις 3%. Το προηγούμενο business plan προέβλεπε την αύξηση του στο 10% έως το 2022 ώστε στο EBITDA της να προστεθούν 73 με 84 εκατ. ευρώ.
Δεν αποκλείεται αυτός ο στόχος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να έχει προσαρμοστεί προς τα πάνω με δεδομένο το ό,τι και στο ΕΣΕΚ αναθεωρήθηκε ο στόχος για το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας από 32% σε 35% έως το 2030.
3. Στη μείωση του μισθολογικού κόστους:
Με δεδομένες και τις αλλαγές που πέρασαν στον τελευταίο νόμο για τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου και την ευελιξία των προσλήψεων καθώς και του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων με τα συνοδευτικά τους ορυχεία, το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας εκτιμάται ότι θα υποδεικνύει μέτρα για τη μείωση του προσωπικού.
Πηγές κάνουν λόγο για σταδιακή αποχώρηση περί των 5.000 εργαζομένων είτε με κίνητρα εθελουσίας, είτε με μετακίνηση στο δημόσιο. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά από την Άνοιξη οπότε και δεν αποκλείεται να κλείσουν οι πρώτες μονάδες.
4. Στην αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών:
Οι απλήρωτοι λογαριασμοί ανέρχονται στο ύψος των 2,7 – 2,8 δισ. ευρώ και αποτελούν τεράστια πηγή αιμορραγίας της ΔΕΗ, καθώς της στερούν πολύτιμη ρευστότητα.
Το business plan πέραν των αποτελεσμάτων της πορείας του νέου προγράμματος του διακανονισμού των οφειλών αναμένεται να εστιάσει και στις τιτλοποιήσεις χρεών ύψους 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.
5. Στην εμπορική πολιτική:
Έμφαση θα δίνεται επίσης και στη νέα εμπορική και τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης. Η νέα διοίκηση έχει προϊδέασει για τιμολογιακά πακέτα που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών, στο πλαίσιο και των αντίστοιχων κινήσεων του ανταγωνισμού.
Η ΔΕΗ ήδη έχει μπει επίσης στην αγορά και με προϊόντα φυσικού αερίου και αυτή η στρατηγική αναμένεται να ενδυναμωθεί.

euro2day.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου