Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Ανοίγει ξανά θέμα πώλησης ΑΔΜΗΕ;

Του Χάρη Φλουδόπουλου
 
Ο αρμόδιος υπουργός Π. Λαφαζάνης έχει από τη δική του
πλευρά κλείσει κάθε “πόρτα, παράθυρο ή χαραμάδα” (όπως λέει ο ίδιος κατ΄ ιδίαν) για το θέμα της πώλησης του ΑΔΜΗΕ. Αλλά και η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι ότι τα δίκτυα πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο και άρα κάθε διαδικασία αποκρατικοποίησής τους παγώνει και ακυρώνεται. 
Αυτά είναι τα μέχρι στιγμής επίσημα δεδομένα γύρω από το θέμα της θυγατρικής της ΔΕΗ, για την οποία θυμίζουμε είχε ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 66%. Μια πώληση που.. είχε την ιδιαιτερότητα ότι δεν γινόταν από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία και θα παραχωρούσε το 100% της θυγατρικής της, καθώς εκτός από τον ιδιώτη επενδυτή, ένα ποσοστό 34% θα κατευθυνόταν στο Δημόσιο. 
Και μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης του ΑΔΜΗΕ, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το τελευταίο διάστημα και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων έχει επανέλθει στο τραπέζι η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση. Στο πλαίσιο αυτών των πιέσεων που ασκούνται, πρέπει να επισημανθεί ότι από τους μνηστήρες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον (ιταλική Terna, βελγική Elia, κινεζική SGCC, καναδική PSP) οι περισσότεροι έχουν αποσυρθεί αποδεχόμενοι το νέο status quo. Ωστόσο κάποιες άλλες πληροφορίες θέλουν τους κινέζους να παραμένουν ζεστοί και να είναι έτοιμοι να αποδεχθούν ακόμη και πιθανές τροποποιήσεις στους όρους ή ακόμη και στη μορφή της συνεργασίας, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αναθεωρούσε την αρχική της θέση και αποδεχόταν ένα μειοψηφικό Placement ιδιώτη επενδυτή στη θυγατρική της ΔΕΗ.  
Το σενάριο αυτό πάντως, παρά τις πιέσεις δε φαίνεται να συγκεντρώνει στην παρούσα φάση πολλές πιθανότητες. Ωστόσο εκτός από τη λύση της – έστω και μερικής – ιδιωτικοποίσης της θυγατρικής της ΔΕΗ , η οποία αντικειμενικά παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες (ακόμη και το θέμα του ιδιοκτησιακού των δικτύων και των δικαιωμάτων των ασφαλιστικών ταμείων παρουσιάζει περιπλοκότητες) κάποιες πληροφορίες θέλουν να εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια.

Για παράδειμα μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η σύμπραξη ιδιωτικών κεφαλαίων σε συγκεκριμένα Projects που προγραμματίζει ο ΑΔΜΗΕ και για τα οποία η εταιρεία δύσκολα θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει η ίδια. Θυμίζουμε ότι προ ημερών σχετική πρόταση κατατέθηκε από το ΣΕΒ στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το πακέτο Γιούνκερ, για τη διασύνδεση της Κρήτης, ένα έργο που εκτιμάται ότι μπορεί να κοστίσει περί το 1 δισ. ευρώ. 
Απέναντι σε μια τέτοια προοπτική, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως ή ανεπίσημα το αρμόδιο υπουργείο παραγωγικής ανασυγκρότησης περιβάλλοντος και ενέργειας. 
Τέλος να αναφερθεί ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η διοικητική αλλαγή στο ΔΣ του ΑΔΜΗΕ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα η ΡΑΕ θα ολοκληρώσει την τυπική διαδικασία που προβλέπεται για την εκλογή νέων μελών (τα οποία έχουν ήδη επιλεγεί αλλά ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί).
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου