Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Επίτροπος ΕΕ: Αλβανία, Σκόπια & Τουρκία θα εγγυώνται την ασφάλεια ηλεκτροδότησης της Ελλάδας!

Μια ακόμα απόδειξη πως το ένα και μοναδικό "κοστούμι" της ΕΕ δεν ταιριάζει στα επιμέρους ενεργειακά πρότυπα κάθε Ευρωπαϊκής χώρας είχαμε στο συνέδριο της Eurelectric, της Ένωσης των Ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής, που έγινε 1-2 Ιουνίου στο Βερολίνο.

Αναφερόμαστε στην κομβικής σημασίας ομιλία του Επίτροπου Ενέργειας Ισπανού Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, που ξεδίπλωσε τις σκέψεις της Κομισιόν για την πλήρη απορρύθμιση της Ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού.

Αυτό που "καίει" την Κομισιόν και το ζήτημα πρώτης προτεραιότητας είναι η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς.. ηλεκτρισμού: "1. The internal energy market - a driver for investment in the sector. It is clear that a lot of investment will be needed in the years to come – we had previously estimated the needs at around 1 trillion euro by 2020." Να λοιπόν γιατί "καίει". Επειδή πρόκειται για "επενδύσεις" που υπολογίζονται σε 1 τρισεκατομμύριο ευρώ μέχρι το 2020! Μαντέψατε μήπως ποιος θα πληρώσει τις "επενδύσεις" και ποιοί θα είναι οι κερδισμένοι; Πώς θα ήταν η ΕΕ αν αυτό το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ πήγαινε στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους; Απλά, δεν θα ήταν η ΕΕ των τραπεζιτών και των πολυεθνικών!

Η ηλεκτρική ενέργεια έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό πως δεν αποθηκεύεται οικονομικά και πως μεταφέρεται μόνο με καλώδια. Τι είπε λοιπόν ο Κανιέτε; "In fact one of the biggest ...
obstacle to having a truly integrated energy market is still the lack of investment to link it up properly. If we want an energy market where energy flows across borders and competition is facilitated then we need proper interconnections. We have taken a big step towards that with our strategy on the 10% electricity interconnection target adopted at the same time as the Energy Union paper. Yes, we will support the financing of interconnection projects, for example from the Connecting Europe Facility, but we all know public resources alone will not be able to bridge the investment gap. We need to leverage private investments through public support. That is the science behind the European Fund for Strategic Investments which will prioritise energy projects." 

Την ώρα που, λόγω των αντιδράσεων, δεν μπορούν να περάσουν τα καλώδια απ' τη Σαξονία-Άνχαλτ στη Βαυαρία, θεωρούν πως μπορούν να γεμίσουν την Ευρώπη (κι όχι μόνο) καλώδια υψηλής τάσης, για να φτιάξουν το Γερμανικής έμπνευσης Super Grid, που θα μεταφέρει το αιολικό & Φ/Β πρόβλημα απ' το Καζακστάν μέχρι τη Λισσαβόνα κι απ' τη Σουηδία μέχρι την Ακτή Ελεφαντοστού! Κι όταν το Super Grid αποτύχει, επειδή οι ποσότητες ενέργειας που θα πρέπει να μεταφέρονται, για να διασφαλίσουν την ηλεκτροδότηση πολλών κρατών ταυτόχρονα, θα υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας των δικτύων, δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πως η Γερμανική εφευρετικότητα θα δώσει κι άλλες πανάκριβες λύσεις, που θα κατευθύνουν τις "επενδύσεις" στη Γερμανική βιομηχανία: εργοστάσια ηλεκτρόλυσης για παραγωγή υδρογόνου, αυτοκίνητα υδρογόνου, ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα πρέπει να μένουν όλη νύχτα ακίνητα για να φορτίζουν με ρεύμα από καύση υδρογόνου, κι άλλες "εξωτικές" κι εξόχως παρανοϊκές επινοήσεις, που δυναμιτίζουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας, προς όφελος των Γερμανών. Την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ θα έχουν πολύ φθηνή ενέργεια από σχιστολιθικό αέριο, που η Ασία θα έχει πολύ φθηνή ενέργεια από κάρβουνο, που η Ιαπωνία θα έχει πολύ φθηνή ενέργεια από πυρηνικά.

Και ναι, ο Κανιέτε το διέπραξε, σημειολογικά ίσως απ' το Βερολίνο, την εδρα της πραγματικής σημερινής Ευρωπαϊκής εξουσίας (οι επισημάνσεις με έντονη γραφή δικές του, με κίτρινο και έντονα δικές μου):

"However, to limit distortions of capacity mechanisms where they do exist we also need a stronger common framework for such mechanisms that goes beyond case-by-case decisions:

  • Firstly, that means we need to ensure that all EU countries should take into account the internal market and their neighbours when assessing their own generation adequacy. For this we need a common methodology.
  • Second, we need to ensure that where such mechanisms are introduced they are open to participation across borders. As an objective this has already been agreed, but we have yet to find a way to make it operational. The same holds true for integrating the demand side: this is agreed in principle, but not yet fully achieved in practice.
  • Third, we will have to assess whether the variety of mechanisms which currently exist is too large and whether it should be narrowed down to one or two types.

In short, what we want to achieve is a European or at least a regional approach to capacity mechanisms. This reflects our belief that the internal market can only work if there is regional cooperation between different countries."

Εάν λοιπόν η Ελλάδα είχε τη γεωγραφική θέση της Αυστρίας ή της Δανίας, χωρίς εξωτερικούς κινδύνους απ' τους γείτονες, χωρίς ιστορικούς εχθρούς, θα μπορούσε να χτίσει ένα ηλεκτρικό σύστημα σε συνεργασία μαζί τους. Αλλά το να ζητά ο Κανιέτε να συνεργαστεί η Ελλάδα με Αλβανία, ΠΓΔΜ και Τουρκία για τη μόνιμη ασφάλεια εφοδιασμού στο ηλεκτρικό της σύστημα, μάλλον ξεπερνά τα όρια της δικαιοδοσίας της Κομισιόν. Μ' αυτές τις χώρες μόνο περιστασιακή και περιορισμένη συνεργασία μπορούμε να έχουμε, όπως και σήμερα κι από χρόνια έχουμε, αλλά είναι εντελώς άλλο πράγμα να στηρίξουμε την ασφάλεια εφοδιασμού σ' αυτές. Μήπως ο Κανιέτε εννοούσε πως και η Κύπρος πρέπει να εξαρτήσει την ηλεκτροδότησή της απ' την Τουρκία;

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 
Τα έχουν μπερδέψει λίγο εκεί στην Κομισιόν και νομίζουν πως όλη η Ευρώπη είναι σαν τη Μπενελούξ, αλλά δεν είναι και δεν μπορούν να την κάνουν με το ζόρι. Ο ρόλος των επιμέρους εθνικών κρατών στην ενέργεια είναι αναντικατάστατος, πολύ απλά επειδή κάθε επιμέρους κράτος έχει τους δικούς του εγχώριους ενεργειακούς πόρους, το δικό του ενεργειακό μείγμα και τη δική του γεωγραφική θέση.
Κι επιπλέον, την ώρα που με τη Συνθήκη Δουβλίνο 2 επιβάλλουν περιορισμούς στην κίνηση των μεταναστών και των προσφύγων, μαντρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ψυχές σε Ελλάδα και Ιταλία, αφήνουν ελεύθερη την κίνηση των ηλεκτρονίων. Μα φυσικά, οι ψυχές δεν είναι 1 τρισεκατομμύριο ευρώ σε "επενδύσεις"! 
Κι αν αυτά που είπε ο Κανιέτε σας φαίνονται κάπως "τραβηγμένα", η πραγματικότητα θα είναι ακόμα χειρότερη: με την "ολοκληρωμένη" αγορά ηλεκτρισμού ετοιμαστείτε για να ζήσετε σ' ένα κόσμο πλήρως καλωδιωμένο μ' "έξυπνα" δίκτυα και μετρητές, όπου όλες οι πληροφορίες για τον τρόπο ζωής και την ιδιωτικότητά σας θα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο στο ηλεκτρικό σύστημα, προκειμένου να γίνετε "ενεργητικοί καταναλωτές" και "να έχετε τη δυνατότητα να επωφεληθείτε από τις ωριαίες μεταβολές των τιμών του ηλεκτρικού". Ή, αν δεν είστε έτοιμοι ή πρόθυμοι να μοιραστείτε τέτοιες πληροφορίες με τον πάροχό σας, προετοιμαστείτε για ένα κόσμο όπου όλο και περισσότερο θα αποσυνδέεται απ' το κεντρικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Οπότε η Γερμανική βιομηχανία θα είναι εκεί, να σας προσφέρει τις λύσεις Φ/Β και μπαταριών που θα χρειάζεστε. Πάντα στη διάθεσή σας, σκεπτόμενη πριν από σας, για σας! Καταναλωτές από ανάγκη, όχι από επιλογή!
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου