Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Πως οι επώνυμοι «μπαταχτσήδες» της ΔΕΗ ξεγλιστρούν χάρη στις τρύπες του θεσμικού πλαισίου


Είναι επώνυμοι, έχουν φεσώσει τη ΔΕΗ με πολύ μεγάλα ποσά,
αλλά καταφέρνουν να ξεγλιστρούν χάρη στο νομοθετικό κενό, που συνεχίζει να επιτρέπει στον «μπαταχτσή» να αλλάζει εταιρεία σαν να μη τρέχει τίποτα, δίχως να εξοφλεί τη προηγούμενη.
Σας θυμίζει κάτι από το πρόσφατο παρελθόν όταν τη διετία 2010-2011 πελάτες έφευγαν μαζικά από τη ΔΕΗ για να ενταχθούν στο δυναμικό των Energa-Hellas Power; Πράγματι, το φαινόμενο..
ξανακάνει την εμφάνισή του.
Απόδειξη είναι ότι ανάμεσα στους «έχοντες» κακοπληρωτές με τις 14 βίλες στην Αττική, των οποίων η ΔΕΗ έκοψε προ μηνός το ρεύμα επειδή χρωστούσαν πάνω από 500.000 ευρώ, περιλαμβάνονται και κάποιοι που αντί να κάνουν μαζί της διακανονισμό, προτίμησαν απλά να της γυρίσουν τη πλάτη και να μετακομίσουν σε άλλη εταιρεία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress, τρεις από τους εύπορους αυτούς καταναλωτές που έμειναν χωρίς ρεύμα, με βίλες σε Ερυθραία (επιφάνειας 600 τ.μ.), Μαρούσι (250 τ.μ.) και Βούλα (450 τ.μ.) και με συνολικές οφειλές κοντά στα 100.000 ευρώ, μεταπήδησαν σε άλλες εταιρείες και σήμερα ηλεκτροδοτούνται κανονικά, συνεχίζοντας να χρωστούν στη ΔΕΗ.
Τέσσερα χρόνια μετά την πρωτοεμφάνιση του φαινομένου με τους «τζαμπατζήδες» που αλλάζουν εταιρεία σαν τα πουκάμισα για να γλιτώσουν τα χρέη, το φαινόμενο δείχνει να επανέρχεται.
Με τη διαφορά ότι τότε οι απλήρωτοι λογαριασμοί δεν ξεπερνούσαν τα… 450 εκατ. ευρώ, αλλά σήμερα φτάνουν τα 1,9 δισ. ευρώ. Εύκολα επομένως φαντάζεται κανείς τι θα μπορούσε να συμβεί αν το φαινόμενο πάρει διαστάσεις.
Από τη στιγμή μάλιστα που στη ΔΕΗ έψαξαν την περίπτωση των τριών αυτών "μεγαλόσχημων" κακοπληρωτών διαπίστωσαν ότι είχαν να πληρώσουν ρεύμα κοντά στα… 2-3 χρόνια. Απ’ ότι λέγεται κάθε φορά που τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ πήγαιναν να σφραγίσουν τα συγκεκριμένα ρολόγια δεν τα έβρισκαν, καθώς αυτά βρίσκονταν μέσα στα σπίτι. Τουλάχιστον αυτή είναι η δικαιολογία, όλοι ωστόσο γνωρίζουν πως γίνονταν αυτά τα πράγματα, τα τηλέφωνα δηλαδή που έπεφταν στα κεντρικά της ΔΕΗ, η επιστράτευση κάποιου υψηλά ιστάμενου πολιτικού φίλου, το ρεύμα που ποτέ δεν κοβόταν, και τα χρέη που συσσωρεύονταν.
Τους τρεις αυτούς εύπορους πρώην πελάτες της, η ΔΕΗ θα τους κυνηγήσει δικαστικά, ωστόσο μέχρι να εκδικαστεί η αγωγή, ουδείς πρόκειται να τους ενοχλήσει. Το πρόβλημα είναι παρόμοια τακτική αρχίζουν να ακολουθούν και άλλοι, εύποροι και μη.
Αλλαγή κανονισμού
Ανησυχώντας ότι με την τροπή των πραγμάτων στην οικονομία, το φαινόμενο θα γενικευθεί, η ΔΕΗ έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ να αλλάξει τον κανονισμό και να υποχρεώνει στο εξής όποιον χρωστάει και θέλει να αλλάξει εταιρεία, πρώτα να κάνει διακανονισμό της οφειλής του με τον τωρινό του πάροχο, και μετά να μετακομίζει στον καινούργιο, ώστε η οφειλή του να τον συνοδεύει. Με άλλα λόγια, η ΔΕΗ ζητά από τη ΡΑΕ να δώσει εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ να πάψει να επανασυνδέει το ρεύμα αν δεν έχει πάρει σχετική βεβαίωση από τον προηγούμενο προμηθευτή.
Εκτός αυτού, η διοίκηση της ΔΕΗ θα επιδιώξει να έρθει σε "συμφωνία κυρίων" με τους υπόλοιπους προμηθευτές, ώστε να μην επανασυνδέουν καταναλωτές που της χρωστούν.
Μιλώντας τον Απρίλιο κατά την εξέταση του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Μ. Παναγιωτάκης είχε ζητήσει από τον Π. Λαφαζάνη να φέρει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου όσοι χρωστούν στην ΔΕΗ να μην μπορούν να αλλάζουν προμηθευτή.
Στην ουσία επανέρχεται και πάλι η ανάγκη για έναν “Τειρεσία” στο ηλεκτρικό ρεύμα, μια μαύρη λίστα δηλαδή με τα στοιχεία των κακοπληρωτών στα πρότυπα του τραπεζικού συστήματος, ώστε να τα αξιοποιούν όλες οι εταιρείες και να απορρίπτουν πελάτες.
Πριν από τέσσερα πάντως χρόνια όταν είχε τεθεί και πάλι το θέμα, η ΡΑΕ είχε δηλώσει αναρμόδια, προειδοποιώντας πως ενδέχεται να ανέκυπτε ζήτημα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, και είχε παραπέμψει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

 http://energypress.gr/news/pos-oi-eponymoi-mpatahtsides-tis-dei-xeglistroyn-hari-stis-trypes-toy-thesmikoy-plaisioy

Αρχειοθήκη ιστολογίου