Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Τι γυρεύουν ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ στην Αγία Πετρούπολη μαζί με Λαφαζάνη, Τσίπρα

Το σύνολο της κρατικής ενεργειακής μηχανής δηλαδή οι Μ. Παναγιωτάκης (ΔΕΗ), Σπ. Παλαιογιάννης (ΔΕΠΑ), και Γρ. Στεργιούλης (ΕΛΠΕ), βρίσκονται από σήμερα μαζί με τον Π. Λαφαζάνη στην Αγία Πετρούπολη, απ’ όπου αύριο Τσίπρας και Πούτιν αναμένεται να επιβεβαιώσουν τις θέσεις τους υπέρ της κατασκευής του «ελληνικού αγωγού», με τον Ρώσο Πρόεδρο να απευθύνει και πρόσκληση στην Ελλάδα για συμμετοχη της στο αναπτυξιακό ταμείο των Brics.
Αλλά γιατί πέραν του αγωγου, η κυβέρνηση δίνει τόση σημασία..
  στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ώστε να έχει μαζί της τις διοικήσεις των  ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ; Διότι θεωρεί ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν οι πόρτες στις κρατικές επιχειρήσεις για ενεργεικές συνεργασίες με εταιρείες χωρών των Brics, είναι η απάντηση που δίδεται αρμοδίως.
Ετσι λοιπόν εξηγείται αυτή η ενεργειακή απόβαση - δεν θυμάμαι ποτέ άλλη ελληνική αντιπροσωπεία στα ενεργειακά τόσο αναβαθμισμένη όσο αυτή- αφού θα γίνουν συναντήσεις τόσο με τη ρωσική πλευρά όσο και με αντιπροσωπείες άλλων χωρών, όπως Βραζιλία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική.
Ωστόσο, και παρά τις εφ’ όλης της ύλης ενεργειακές επαφές στην Ρωσία, και τις φιλόδοξες προοπτικές της κυβέρνησης, παρατηρητές της αγοράς κρατούν μικρό καλάθι ως προς το αποτέλεσμα των συναντήσεων. 
Αφενός επειδή τέτοιες επαφές δεν κτίζονται μέσα σε μια ημέρα, αφετέρου επειδή δεν είναι δεδομένο ότι οι συζητήσεις θα καταλήξουν σε κάτι πρακτικό, κυρίως όμως επειδή οι Βρυξέλλες έχουν κάνει σαφή τη θέση τους ως προς τα ελληνικά ανοίγματα προς τη Ρωσία. 
Στην ουσία, όλο αυτό το φάσμα συναντήσεων και επαφών στην Αγ.Πετρούπολη, με αποκορύφωμα την αυριανή συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν, εντάσσεται στο διπλωματικό πόκερ του Μαξίμου. Διότι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι ότι την ώρα που σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, το ελληνικό ζήτημα θα βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος, ο Αλέξης Τσίπρας θα υπογράφει μνημόνια συνεργασίας με τη Ρωσία.
Στο δια ταύτα πάντως, φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά θα ήθελε να συμπεριλάβει στο μνημόνιο πολιτικής υποστήριξης του έργου του ρωσικού αγωγού, και θέματα ευρύτερης ενεργειακής συνεργασίας, από το LNG, την προμήθεια αργού πετρελαίου, και τον επικείμενο διαγωνισμό για υδρογονάνθρακες, μέχρι τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Ετσι εξηγείται η παρουσία του Μ.Παναγιωτάκη της ΔΕΗ, του Σπ. Παλαιογιάννη της ΔΕΠΑ, και του Γρ. Στεργιούλη των ΕΛΠΕ. 
Δεδομένου, για παράδειγμα ότι ανάμεσα στους Brics, είναι τρεις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, Βραζιλία, Ρωσία, Ν. Αφρική, τα ΕΛΠΕ θα μπορούσαν να συζητήσουν μαζί τους για μελλοντικές συνεργασίες.
Ειδικά πάντως για το θέμα του αγωγού, φαίνεται να είναι στον αέρα, καθώς η Τουρκία, η ΠΓΔΜ και η Σερβία εμφανίζονται αμφίσημες, πέραν του ότι οι εξαιρετικά σύνθετες διαδικασίες-και κυρίως η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- δεν έχει αποσαφηνιστεί, παρά το γεγονός ότι ουδείς αμφιβάλλει για τη χρησιμότητά του. 
Αλλωστε όπως παρατηρούν παράγοντες του χώρου της ενέργειας, η ελληνική κυβέρνηση αντί να αντιπαρατίθεται με τους Ευρωπαίους, προτιμότερο θα ήταν να αναζητήσει συμμαχίες στις Βρυξέλλες.
Σχετικά με τη συνεργασία της Ελλάδας με τους Brics, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάθεση ενός συμβολικού ποσού από την Ελλάδα και η δανειοδότησή της στη συνέχεια για έργα υποδομής είναι στα σχέδια του κ. Τσίπρα. Εδώ φαίνεται ότι η Μόσχα θέλει να συμβάλει.
Για τον Πρωθυπουργό πιθανή συμφωνία για συμμετοχή στην αναπτυξιακή τράπεζα των Brics πέραν της θετικής οικονομικής πτυχής έχει και ισχυρό πολιτικό συμβολισμό και δείχνει την πρόθεση της Αθήνας να διατηρεί ανοιχτή κάθε εναλλακτική επιλογή. Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποιες είναι οι δεσμεύσεις που μπορεί να αναλάβει η Ελλάδα σε περίπτωση δανειοδότησής της από τη συγκεκριμένη τράπεζα, καθώς δάνειο χωρίς δεσμεύσεις δεν νοείται.

 http://energypress.gr/news/ti-gyreyoyn-dei-depa-elpe-stin-agia-petroypoli-mazi-me-lafazani-tsipra

Αρχειοθήκη ιστολογίου