Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Βουλιάζουν τα χρέη την ΔΕΗ - Ερωτηματικά για την αδρανή στάση διοίκησης και κυβέρνησης


Στα 2,7 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Στο ιλιγγιώδες ποσό των 2,7 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκαν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς τη ΔΕΗ, για να λάβει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης την απόφαση να απαγορεύσει την αλλαγή προμηθευτή ρεύματος, εφόσον δεν έχουν εξοφληθεί ή δεν έχουν διακανονιστεί οι οφειλές προς τη ΔΕΗ. Παράλληλα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί και οι ρευματοκλοπές, σύμφωνα με ανακοίνωση, που εξέδωσε χθες ο ΔΕΔΔΗΕ, ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Τα στοιχεία για τους «κόκκινους» λογαριασμούς προκύπτουν από πρόσφατη ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 οι οφειλές είχαν αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ και οι προσπάθειες της διοίκησης της ΔΕΗ να συγκρατήσει τους ανεξόφλητους λογαριασμούς με την αύξηση των δόσεων και τις διασταυρώσεις στοιχείων, δεν απέδωσαν.
Η διοίκηση της ΔΕΗ από πέρυσι το καλοκαίρι είχε ζητήσει απο τη ΡΑΕ να..
απαγορεύσει τη μετακίνηση των πελατών σε τρίτους προμεθευτές, αν προηγουμένως δεν έχουν εξοφλήσει τον λογαριασμό.
Παρότι η διαβούλευση για το θέμα ξεκίνησε το φθινόπωρο, τελικά η σχετική απόφαση υπογράφηκε και ανακοινώθηκε από τον υπουργό κ. Σκουρλέτη, μόλις την περασμένη Παρασκευή.
Η νέα απόφαση τροποποιεί τον Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρισμού και προβλέπει ότι:
«Ο πελάτης δεν δύναται να προβεί σε καταγγελία της Σύμβασης, για άσκηση του δικαιώματος αλλαγής Προμηθευτή, εάν δεν έχει προηγουμένως εξοφλήσει ολοσχερώς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του που απορρέουν από την αρχική Σύμβαση, ή εάν δεν έχει πρώτα προβεί σε διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τον Προμηθευτή του, στο πλαίσιο της πολιτικής διακανονισμών που αυτός εφαρμόζει, εκτός εάν εμπίπτει στην παράγραφο 5 του άρθρου 34 του παρόντος (ευάλωτοι καταναλωτές). Ο παλαιός Προμηθευτής, σε περίπτωση μη τήρησης, από μεριάς του Πελάτη, των όρων του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλει στον αντίστοιχο Διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης της παροχής, ακόμη και εάν έχει συναφθεί σύμβαση προμήθειας με νέο Προμηθευτή».
Εκτός από τα ρεκόρ, που καταρρίπτουν το ένα μετά το άλλο οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί, μεγάλη αύξηση σημειώνουν και οι ρευματοκλοπές.
Ο ΔΕΔΔΗΕ, σε ανακοίνωσή του, κάνει αναφορά σε νέα κρούσματα: 'Ατομα που προφασίζονται την ιδιότητα του τεχνικού προτείνουν κυρίως σε επαγγελματίες να προχωρήσουν επ' αμοιβή σε παράνομες επεμβάσεις στους μετρητές ρεύματος, με στόχο τη μειωμένη εγγραφή των καταναλώσεων.
Ο ΔΕΔΔΗΕ προειδοποιεί ότι πέρα από τους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών, οι ενέργειες αυτές συνιστούν αδικήματα που διώκονται ποινικά. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν επιβληθεί στους κατηγορούμενους ποινές φυλάκισης ως και τρία έτη για «κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατ' εξακολούθηση», αναφέρει ο Διαχειριστής. Επίσης επισημαίνει ότι η όποια επέμβαση στον μετρητή αφήνει ίχνη και μέσω της αυτόματης μηχανογραφικής εφαρμογής ο παραβάτης εντοπίζεται.
(Ημερησία,

Αρχειοθήκη ιστολογίου