Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Τρείς παρεμβάσεις ετοιμάζει το ΥΠΕΝ για να "ελαφρύνουν" οι λογαριασμοί ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις


Σε βασικό πολιτικό στοίχημα που φιλοδοξεί να κερδίσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, φαίνεται ότι αναδεικνύεται για την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η μείωση στο λογαριασμό του ηλεκτρικού για τους οικιακούς και τους επαγγελματικούς καταναλωτές.
Ο στόχος αναφέρεται στη «μείωση του λογαριασμού» και όχι στη «μείωση της τιμής του ρεύματος», καθώς, ως γνωστόν, σε ένα λογαριασμό που παίρνει στα χέρια του ο καταναλωτής, περίπου το 50% αφορά την τιμή της ενέργειας και το υπόλοιπο 50% αφορά φόρους και τις λεγόμενες «ρυθμιζόμενες χρεώσεις», δηλαδή κυρίως τα τέλη δικτύων, το ΕΤΜΕΑΡ και τις ΥΚΩ. Εάν ο καταναλωτής δεί μείωση στο συνολικό του λογαριασμό, ελάχιστα, προφανώς, τον ενδιαφέρει εάν προέρχεται από τις χρεώσεις ενέργειας ή από τις λοιπές χρεώσεις.
Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν πάντως ότι μελετώνται διαρθρωτικές παρεμβάσεις του υπουργείου που θα φέρουν μειώσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ενώ ταυτόχρονα έχει δοθεί..
πολιτική κατεύθυνση προς τη ΔΕΗ ώστε να εξαντλήσει τις δυνατότητες μείωσης τιμολογίων και στο κόστος της ενέργειας (ανταγωνιστικό κομμάτι).
Πρακτικά, με βάση το σχεδιασμό, φαίνεται ότι κάποια στιγμή στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπάρξει έκπτωση 10%στο ρεύμα για τους καλοπληρωτές της οικιακής κατανάλωσης, και ταυτόχρονα θα εξεταστούν μειώσεις στο ΕΤΜΕΑΡ και στα τέλη ΥΚΩ. Προϋπόθεση αποτελεί να παραμείνουν χαμηλά οι διεθνείς τιμές πετρελαίου και να συνεχίζουν να πηγαίνουν καλά οι διακανονισμοί που συνάπτει η ΔΕΗ με τους πελάτες που της χρωστάνε.
Ανταγωνιστικό κομμάτι των τιμολογίων
Υπάρχουν δυνατότητες μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ στο ανταγωνιστικό μέρος τους; Η ΔΕΗ έχει πράγματι επωφεληθεί από τις χαμηλές τιμές των καυσίμων (φυσικό αέριο κ.λπ.) και έχει μικρότερο κόστος παραγωγής. Επιπλέον, η κατάργηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής που ψηφίστηκε με το πολυνομοσχέδιο την προηγούμενη εβδομάδα, θα την απαλλάξει από ένα κόστος περί τα 85 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Από την άλλη η ΔΕΗ βρίσκεται σε πραγματικά δύσκολη, αν όχι δεινή θέση (πράγμα που θα γίνει πιο φανερό το επόμενο διάστημα), όχι μόνον εξαιτίας των ανεξόφλητων λογαριασμών, αλλά και λόγω της μείωσης εσόδων που θα έχει από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, την μείωση του μεριδίου της από τον ανταγωνισμό στη λιανική και τις επερχόμενες δημοπρασίεςNOME. Συνεπώς, ενώ μια μείωση στα τιμολόγια φαντάζει ως δίκαιη, τα πραγματικά περιθώρια που έχει η επιχείρηση είναι πολύ μικρά.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι εκείνο που θα ανακοινωθεί είναι η επέκταση και στους οικιακούς καταναλωτές της έκπτωσης 10% που δίνεται στους λεγόμενους καλοπληρωτές πελάτες του επαγγελματικού τομέα. Με δεδομένο ότι καλοπληρωτής λογίζεται κι εκείνος που έχει ρυθμίσει την οφειλή του, εκτιμάται ότι η έκπτωση του 10% θα αφορά στην πραγματικότητα σχεδόν το σύνολο των οικιακών καταναλωτών.
Βεβαίως ο στόχος στον οποίο έχει δεσμευθεί η χώρα για σταδιακή - αλλά μεγάλη – μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική του ρεύματος (κάτω από το 50% μέχρι το 2020) δεν είναι συμβατός με τη μείωση τιμολογίων από τη ΔΕΗ. Αντίθετα για την επίτευξη αυτού του στόχου θα ανέμενε κανείς μια «συντηρητική» εμπορική πολιτική από τον δεσπόζοντα παίκτη.
Ωστόσο οι επιτελείς του υπουργείου φέρονται να επιδιώκουν πάση θυσία μια επικοινωνιακά αξιοποιήσιμη «φιλολαϊκή» αντιστάθμιση των άλλων σκληρών μέτρων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του μνημονίου. Επιπλέον εκτιμούν ότι, ακόμα και αν υπάρξει κάποια μείωση στο τιμολόγιο του ρεύματος, υπάρχουν περιθώρια ανταγωνισμού που θα επεκταθούν περεταίρω με τις δημοπρασίες NOME και συνεπώς η δεσμευτική μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ είναι στόχος επιτεύξιμος.
Ρυθμιζόμενες χρεώσεις
Αν η μείωση στο ανταγωνιστικό κομμάτι, δηλαδή στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, έχει τους περιορισμούς που προαναφέρθηκαν, στο ΥΠΕΝ θεωρούν ότι στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις υπάρχει δυνατότητα ελάφρυνσης του λογαριασμού. Συγκεκριμένα από δύο «κωδικούς»: Το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων) και τις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας).
Πρόκειται για δύο σημαντικές επιβαρύνσεις του λογαριασμού ρεύματος, εκ των οποίων:
·         η πρώτη αποτελεί πόρο για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, δηλαδή για την κάλυψη (έστω και με στρεβλό τρόπο όπως έχουν αποδείξει οι φορείς των ΑΠΕ) του επιπλέον κόστους των Ανανεώσιμων Πηγών.
·         η δεύτερη καλύπτει, κυρίως, το επιπλέον υψηλό κόστος που απαιτείται για την ηλεκτροδότηση των νησιών, αλλά και το κόστος για του Κοινωνικό Τιμολόγιο, την ηλεκτροδότηση των ευάλωτων νοικοκυριών, των πολυτέκνων κ.λπ.
Σε ότι αφορά το ΕΤΜΕΑΡ, είναι γνωστό ότι το Υπουργείο έχει αποφασίσει να αλλάξει συνολικά τον τρόπο λειτουργίας όλου του συστήματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Βασική αλλαγή είναι ότι το ΕΤΜΕΑΡ (δηλαδή… οι καταναλωτές) θα πάψει να είναι το «εργαλείο» για τον ισοσκελισμό των ελλειμμάτων. Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, θα καθοριστεί μια σταθερή τιμή για το ΕΤΜΕΑΡ η οποία θα αυξάνει μόνον κατά το μέρος που ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ θα επιβαρύνεται από τις νέες ΑΠΕ που θα εγκαθίστανται. Αυτή η σταθερή τιμή του ΕΤΜΕΑΡ κατά πάσα πιθανότητα θα είναι χαμηλότερη από την υφιστάμενη. Θα υπάρξει λοιπόν από αυτή την «πηγή» μια ελάφρυνση στο λογαριασμό του καταναλωτή.
Όσον αφορά τις χρεώσεις ΥΚΩ, είναι δεδομένο ότι η μείωση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχει επιφέρει μια σημαντική ελάφρυνση του κόστους που έχει η ΔΕΗ για να ηλεκτροδοτεί τα νησιά (κατά κανόνα με πεπαλαιωμένες μονάδες που καίνε ντίζελ και μαζούτ). Παρόλα αυτά οι ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές και εισπράττει η ΔΕΗ συνεχίζουν να υπολογίζονται με τις παλιές αυξημένες τιμές πετρελαίου.
Συγκεκριμένα για το 2015 η ΔΕΗ εισέπραξε τέλη ΥΚΩ συνολικά 720 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος της ήταν 627 εκατ. ευρώ. «Περίσσεψαν» δηλαδή 93 εκατ. ευρώ, και αντίστοιχες είναι οι προβλέψεις για το 2016.
Η κατεύθυνση του Υπουργείου είναι να επανυπολογιστούν τα τέλη ΥΚΩ και συνεπώς να επέλθει και από αυτή την «πηγή» των ρυθμιζόμενων χρεώσεων μια ελάφρυνση στο λογαριασμού του καταναλωτή.
Σχετικά με τις χρεώσεις ΥΚΩ πάντως, πρέπει να αναφερθεί ότι η ΔΕΗ ζητάει, πριν από οποιαδήποτε μείωση να υπολογιστούν τα επιπλέον κόστη που έχει πληρώσει στο παρελθόν η επιχείρηση, όταν συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο από ότι συμβαίνει σήμερα. Δηλαδή οι τιμές του πετρελαίου ήταν πολύ υψηλότερες, τα κόστη της ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση των νησιών επίσης πολύ υψηλότερα, και τα τέλη ΥΚΩ παρέμεναν σε χαμηλά επίπεδα για να μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί.
Όπως υποστηρίζουν στελέχη της επιχείρησης τα χρήματα που «περισσεύουν» σήμερα, ουσιαστικά καλύπτουν ένα μικρό μέρος από τα περίπου 600 εκατ. ευρώ που δεν είχε εισπράξει τα προηγούμενα χρόνια η ΔΕΗ, όταν τα πραγματικά κόστη των ΥΚΩ ήταν μεγαλύτερα.

 http://energypress.gr/news/treis-paremvaseis-etoimazei-ypen-gia-na-elafrynoyn-oi-logariasmoi-reymatos-se-noikokyria-kai

Αρχειοθήκη ιστολογίου