Κυριακή 8 Μαΐου 2016

«Παγωμένες» Terna και State Grid για το πλάνο του ΑΔΜΗΕ

Οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις από εταιρείες που είχαν ενδιαφερθεί για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ στο παρελθόν έχουν ήδη εγερθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.
Συγκεκριμένα ο πρώτος ενδιαφερόμενος που κατά πληροφορίες δηλώνει ότι υπό τους συγκεκριμένους όρους πώλησης δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία είναι η κινεζική State Grid China Corporation η οποία θυμίζουμε είχε συμμετάσχει στη διαδικασία πώλησης του 66% και εκτιμάτο ότι θα μπορούσε να προσφέρει υψηλό υπερτίμημα.
Αντίστοιχα αρνητικά σήματα, όμως εκπέμπονται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και από τους ιταλούς της Terna, οι οποίοι θυμίζουμε είχαν επισήμως αποσυρθεί από την κούρσα για τον ΑΔΜΗΕ, λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από την παρούσα κυβέρνηση. Σχετικές δηλώσεις μάλιστα είχαν γίνει από το διευθύνοντα..
σύμβουλο της Terna το Φεβρουάριο του 2015.
Στο ίδιο κλίμα, ως μη εφαρμόσιμο χαρακτηρίζεται από τραπεζικούς κύκλους που έχουν γνώση των θεμάτων γύρω από τον  ΑΔΜΗΕ, το πλάνο που έχει διαρρεύσει για την απόσχιση της θυγατρικής δικτύων της ΔΕΗ. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν την εκτίμηση ότι δε θα υπάρξει επενδυτής που θα δεχθεί συμφωνία υπό αυτούς τους όρους που παρουσιάστηκαν, δηλαδή απόκτηση του 49% και στη συνέχεια παραχώρηση του 25% στο Δημόσιο με ανάληψη του μάνατζμεντ.
Δεν πρόκειται να ενδιαφερθούν επενδυτές για τέτοια σχήματα, ιδιαίτερα κάτω από τις παρούσες συνθήκες, εάν επρόκειτο για μία καθαρή πώληση του 24 -25% θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και οι δύο εταιρείες, ωστόσο το πλάνο που προτάθηκε δεν φαίνεται να λειτουργεί ως κίνητρο για τους πιθανούς μνηστήρες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Θυμίζουμε ότι με βάση τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει και δεν έχουν διαψευστεί η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ θα γίνει με δύο παράλληλες διαδικασίες:
1)    Η πρώτη διαδικασία αφορά στην πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του 49% του ΑΔΜΗΕ. Ο διαγωνισμός και η πώληση θα γίνει από τη ΔΕΗ και όχι από το Δημόσιο, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Από το συνολικό ποσοστό που θα πουληθεί (49%), ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει το 24% ενώ το Δημόσιο θα αποκτήσει το 25%. Πως θα πληρωθεί η ΔΕΗ για το ποσοστό του Δημοσίου; Η λύση που έχει αποκτήσει προβάδισμα είναι να αναλάβει ο επενδυτής που θα αποκτήσει το 24% να καταβάλει ολόκληρο το τίμημα και για λογαριασμό του Δημοσίου, το οποίο με τη σειρά του θα αποπληρώσει το ποσό  σταδιακά, πιθανότατα από τα μελλοντικά μερίσματα, όχι απαραίτητα με δανεισμό, αν και αυτό δεν αποκλείεται
2)    Η δεύτερη διαδικασία αφορά στο υπόλοιπο 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, το οποίο προβλέπεται να εισφερθεί σε μια εταιρεία holding. Η holding θα έχει την ίδια μετοχική σύνθεση με τη ΔΕΗ, δηλαδή 51% Δημόσιο και 49% free float. Αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι της ΔΕΗ θα καταστούν μέτοχοι και της νέας εταιρείας.  Μέσω της holding λοιπόν, το Δημόσιο θα ελέγχει ένα μερίδιο της τάξης του 26% καθώς και το 25% από το μερίδιο που θα εξασφαλιστεί από το στρατηγικό επενδυτή (σύνολο 51%).
Εφόσον επιβεβαιωθεί στην πράξη πάντως ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από τον ΑΔΜΗΕ είναι αδύναμο, τότε αποκτά ιδιαίτερη σημασία η διατύπωση που θα επιλεγεί για το κείμενο της συμφωνίας για την αξιολόγηση και η εναλλακτική που θα προβλέπεται σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος της κυβέρνησης. Εάν δηλαδή, σε περίπτωση που δεν περπατήσει το συγκεκριμένο μοντέλο απόσχισης θα υπάρχει ρητή προβλεψη για πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ, όπως προβλεπόταν στο προσχέδιο συμφωνίας που είχε διαρρεύσει πριν το Πάσχα.

 http://energypress.gr/

Αρχειοθήκη ιστολογίου