Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Στην αξιολόγηση του Οκτωβρίου το σπάσιμο της ΔΕΗ και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Χρειάστηκε χρόνος, αλλά έχουμε συμφωνία στο πακέτο με την Ελλάδα, υποστήριξε κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, τονίζοντας παράλληλα ότι το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ και ότι αφορά το ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα αποτελέσουν αντικείμενο της δεύτερης αξιολόγησης του Οκτωβρίου.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία αφορά στην ΕΕ και την Ελλάδα, και στο πακέτο των μέτρων και όχι στον προληπτικό μηχανισμό για τον οποίο εκκρεμεί ακόμα να ξεκαθαριστούν «κάποιες λεπτομέρειες». Προανήγγειλε 18 προαπαιτούμενα μαζί με τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών, ο οποίος όμως ακόμη "δεν έχει κλειδώσει", όπως διευκρίνισε. Σημειώνεται ότι τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή μέσα στις επόμενες 10 ήμερες και πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπως ανέφερε η ίδια πηγή.
«Η συμφωνία είναι συμφωνία της Ελλάδας, των τριών ευρωπαϊκών θεσμών και..
των κρατών μελών της ευρωζώνης, το eurogroup την ενέκρινε και το ΔΝΤ έχει εκφράσει την ευρεία του στήριξη, ενώ θα πάρει την τελική του απόφαση όταν φέρει το πρόγραμμα στο διοικητικό του συμβούλιο», είπε ο αξιωματούχος.
«Σε σχέση με τα εφεδρικά μέτρα το eurogroup έχει συμφωνήσει με τον μηχανισμό που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, τους ζητήθηκε να συνδέσουν τα εφεδρικά μέτρα με τους διαρθρωτικούς στόχους του επόμενου προϋπολογισμού και να διασφαλίσουν την περικοπή μισθών και συντάξεων. Οι τελικές διευκρινίσεις θα δοθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο και η ψήφιση αναμένεται να συμβεί μέσα στην εβδομάδα», εξήγησε.
«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πακέτο με 17 προαπαιτούμενα, πλέον των εφεδρικών μέτρων  που ζήτησε το eurogroup, τα οποία πρέπει να νομοθετηθούν πριν από την καταβολή της δόσης», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το μέγεθος της δόσης δεν έχει καθοριστεί και θα εξεταστεί από τους υπουργούς στο eurogroup. Αν η επόμενη αξιολόγηση κλείσει τον ερχόμενο Οκτώβριο, τότε η δόση τώρα πρέπει να είναι πάνω από 7,6 δισ. ευρώ, καθώς πρέπει το κράτος να αποπληρώσει και χρέος στο εσωτερικό, κάτι που όπως είπε είναι καταστρεπτικό για την οικονομία. Στη δεύτερη αξιολόγηση θα μεταφερθούν και τα εργασιακά, ενώ θα περιέχει περί τα 43 προαπαιτούμενα, δηλαδή όπως είπε «δεκαπλάσιος όγκος δουλειάς από ένα κανονικό πρόγραμμα».
Επίσης, ανέφερε την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος, το συνταξιοδοτικό, τη στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ και το διαχωρισμό των τμημάτων της εταιρίας, τα μέτρα για τη διαφθορά, το άνοιγμα επαγγελμάτων όπως τα φαρμακεία και άλλα.
Σε σχέση με το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, εξήγησε ότι αναμένεται να αποδώσει έσοδα 6 δισ. ως το το 2018, και σε αυτό θα ενταχθούν εταιρίες του δημοσίου ως το τέλος του έτους, οι μετοχές των τραπεζών και τμήμα της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Το διοικητικό του συμβούλιο θα είναι πενταμελές και ο πρόεδρος μαζί με ένα ακόμα μέλος θα διορίζονται από την Κομισιόν.

 http://energypress.gr/news/reuma


Αρχειοθήκη ιστολογίου