Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

300 συμβάσεις πελατών βάζει ενέχυρο στις τράπεζες η ΔΕΗ


Προθεσμία επτά ημερών έχει η ΔΕΗ για να διασφαλίσει το άνοιγμα της γραμμής χρηματοδότησης από τις τράπεζες και παράλληλα την εύρυθμη λειτουργία της.
Η ΔΕΗ επείγεται για την έγκριση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της ύψους 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει δύο ομόλογα, ένα που λήγει τον Φεβρουάριο και ένα τον Απρίλιο, και είναι έτοιμη να ενεχυριάσει 300 συμβάσεις πελατών της μέσης τάσης, αλλά και να διαπραγματευθεί με τις τράπεζες και συμβάσεις πελατών υψηλής τάσης, προκειμένου να ανοίξει γραμμή πίστωσης. Οι τράπεζες, όπως είναι ήδη γνωστό, αντιμετωπίζουν το θέμα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΔΕΗ στο πλαίσιο της συνολικότερης συμφωνίας με το ελληνικό Δημόσιο για την έγκριση του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, η οποία
προβλέπει τη διασφάλιση πρόσθετων εγγυήσεων συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τη χορήγηση του νέου κοινοπρακτικού των 200 εκατ. ευρώ, η συμφωνία προβλέπει «εξασφάλιση ισόποσης εκχώρησης απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι εταιρικών πελατών της καθώς και λοιπούς όρους που θα συμφωνηθούν».
Από τις 17 Ιανουαρίου που έκλεισε η κατ’ αρχήν συμφωνία του ελληνικού Δημοσίου με τις τράπεζες, οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για να την εξειδικεύσουν. Αφού μια σειρά από μέτρα, όπως η μεταφορά δανειακών συμβάσεων από τη ΔΕΗ στη νέα εταιρεία «Ενεργειακή Συμμετοχών», απορρίφθηκαν γιατί προϋπέθεταν νομικές ρυθμίσεις ή «σκόνταφταν» στο κοινοτικό πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων, οι τρεις πλευρές φαίνεται να έχουν καταλήξει στα εξής:
1. Στην εκχώρηση από τη ΔΕΗ συμβάσεων πελατών της μέσης τάσης συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ αναμένεται να προσέλθει στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα με τις τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών με έναν κατάλογο συνολικά 300 συμβάσεων αυτής της κατηγορίας, ενώ θα προτείνει και την εκχώρηση της σύμβασης με την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» αλλά και την εκχώρηση σύμβασης της Λάρκο με μεγάλο πελάτη της, την οποία έχει ήδη εκχωρήσει στη ΔΕΗ στο πλαίσιο της νέας σύμβασης προμήθειας που έχει υπογράψει με τη μεταλλευτική βιομηχανία. Οι τράπεζες πάντως έχουν ζητήσει συμβάσεις μόνο πελατών μέσης τάσης.
2. Ενα ποσό ύψους 110 εκατ. ευρώ από εξόφληση οφειλών του Δημοσίου στη ΔΕΗ. Το Δημόσιο έχει συμφωνήσει να αποπληρώσει ένα ποσό της τάξης των 70-75 εκατ. ευρώ που αφορά οφειλές της γενικής κυβέρνησης. Επιπλέον έχει συμφωνηθεί να φτάσουν στα ταμεία της ΔΕΗ επιπλέον 40 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ανεξόφλητες οφειλές των αστικών συγκοινωνιών (μετρό, τραμ, κ.λπ.). Το ποσό αυτό θα καταβληθεί από το Δημόσιο στο πλαίσιο συμψηφισμών οφειλών του προς τις αντίστοιχες εταιρείες για να εξοφλήσουν με τη σειρά τους τη ΔΕΗ.
3. Το τρίτο σκέλος της συμφωνίας προβλέπει παροχή εγγυήσεων από την Ενεργειακή Συμμετοχών, στην οποία θα μεταφερθεί το 51% του ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΗ και στη συνέχεια θα εισέλθει στο Χρηματιστήριο. Η λήψη και εφαρμογή των παραπάνω μέτρων προϋποθέτει επίλυση τεχνικών και νομικών θεμάτων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται καθυστέρηση που μπορεί να προκαλέσει στη ΔΕΗ οικονομική ασφυξία. Πηγές της επιχείρησης δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στη λειτουργία της σε περίπτωση που δεν διασφαλισθεί γραμμή χρηματοδότησης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, δηλαδή σε διάστημα μιας εβδομάδας.
Μία από τις προτάσεις της ΔΕΗ προς το υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση της ρευστότητας είναι και η ένταξη του δημόσιου τομέα στο ευνοϊκό πρόγραμμα προπληρωμής των καταναλώσεων του 2017 έναντι της διπλής έκπτωσης 6% συν 15% για την εμπρόθεσμη πληρωμή. Από την εφαρμογή της πρότασης, που εξετάζει θετικά το υπουργείο Οικονομικών, η ΔΕΗ θα βάλει στα ταμεία της περί τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο θα έχει ετήσιο όφελος από τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος περί τα 10-12 εκατ. ευρώ.

(Καθημερινή)

Αρχειοθήκη ιστολογίου