Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Σταθάκης: Δεν καταρρέει η ΔΕΗ - Σύμπτωση απόψεων με θεσμούς για ΝΟΜΕ, ΔΕΣΦΑ

Κοινό πνεύμα και κοινή προσέγγιση με τον Επίτροπο Κανιέτε για όλα τα ενεργειακά θέματα εντόπισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν νωρίτερα.
Ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για τα ενεργειακά ζητήματα, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων για ΔΕΣΦΑ και ΝΟΜΕ, συνεπώς, δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Διευκρίνισε, δε, ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον σχεδιασμό σχετικά με τον ΔΕΣΦΑ.
Λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας – Δεν κινδυνεύει η ΔΕΗ

Η ελληνική αγορά ενέργειας είναι σε μεταβατικό στάδιο, σημείωσε ο κ. Σταθάκης. Από την 1/1/2018 θα υιοθετηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθεί η Επιτροπή για τη λειτουργία του τομέα ενέργειας (target model).
Είναι επίσης δεδομένος ο στόχος το 2020 η ΔΕΗ να έχει το 50% της λιανικής αγοράς. Η μετάβαση αυτή προφανώς περιλαμβάνει πολλά εργαλεία και τα ΝΟΜΕ είναι ένα από αυτά.
Το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά έχει μειωθεί στο 87% και συνεχίζει να μειώνεται. Εμείς πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί και για το 2017 και για το 2018.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το γεγονός ότι οξύνεται ο ανταγωνισμός είναι εμφανές γιατί πέφτουν οι τιμές, άρα ήδη προκαταβολικά υπάρχει μια εντατικοποίηση στον τομέα του ανταγωνισμού και την καλωσορίζουμε.
Ως προς τις προοπτικές της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΔΕΗ θα μείνει ισχυρή εταιρεία, βιώσιμη στα παραπάνω δεδομένα. Η ΔΕΗ θα παραμείνει απόλυτα ασφαλής και θα είναι από τους ισχυρούς παίκτες σε μια πολύ ανταγωνιστική και φιλική προς το περιβάλλον και τους καταναλωτές ηλεκτρική αγορά.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, όλα όσα γράφονται ή ακούγονται για την κατάρρευση της ΔΕΗ είναι λογικές φοβικές και καταστροφολογικές. Αποδείχθηκε ότι είναι ασφαλής η χρηματοδότηση και η χρηματοπιστωτική θέση της ΔΕΗ και επιβεβαιώθηκε με τον τρόπο που ολοκληρώνεται, σύμφωνα με το νόμο, το σχέδιο ΑΔΜΗΕ.
Παραμένει μεγάλη η σημασία του λιγνίτη – Θα συνεχιστεί η ενίσχυση των ΑΠΕ
Tην τελευταία διετία το ποσοστό του λιγνίτη στο εθνικό ενεργειακό μίγμα από 45% έχει μειωθεί στο 30%, επεσήμανε ο κ. Σταθάκης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μηδενιστεί, όπως συμπλήρωσε. Αντίθετα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διατήρηση του λιγνίτη ως εγχώριου φθηνού καυσίμου, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών στόχων.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει η προσπάθεια ενίσχυσης των ΑΠΕ, η συμμετοχή των οποίων στο ενεργειακό μείγμα ξεπερνά ήδη το 18%, προσεγγίζοντας τον στόχο για το 2020.
Σχετικά με τις νέες μονάδες της ΔΕΗ (Πτολεμαϊδα V και Μελίτη ΙΙ), ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα αυξήσουν την παραγωγή λιγνίτη, αλλά προορίζονται για την αντικατάσταση παλιών, ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ. Συνεπώς, θα βελτιώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας.
Ιδιαίτερης σημασίας κεφάλαιο η εξοικονόμηση ενέργειας
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της Κομισιόν για την «καθαρή ενέργεια», ο υπουργός τόνισε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες, ώστε αφενός να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι για την ενεργειακή εξοικονόμηση, αφετέρου να έχει ενεργή συμμετοχή στην ανάλογη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι σε εξέλιξη, συμπλήρωσε ο κ. Σταθάκης.
Ανέφερε, επίσης, ότι στη διευρυμένη κυβερνητική ατζέντα, εκτός από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» θα προστεθεί πλειάδα προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων και η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων.
Πρωτοβουλία για τη διασύνδεση των νησιών
Ο κ. Σταθάκης εξήγγειλε ότι το ΥΠΕΝ θα αναλάβει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την κατάρτιση ενός φιλόδοξου σχεδίου που θα αφορά στα ελληνικά νησιά, ώστε να υιοθετηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, με την ολοκλήρωση των διασυνδετήριων αγωγών και την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον. Όπως διευκρίνισε ο κ. Κανιέτε, η Επιτροπή προωθεί την πρωτοβουλία «Ενεργειακά Νησιά», η οποία θα δρομολογηθεί επί Προεδρίας της Μάλτας, με το πρώτο φόρουμ να πραγματοποιείται στην Κρήτη πριν από το καλοκαίρι.

 http://energypress.gr/news/stathakis-den-katarreei-i-dei-symptosi-apopseon-me-thesmoys-gia-nome-desfa

Αρχειοθήκη ιστολογίου