Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Στην τελική φάση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης το υδροηλεκτρικό φράγμα της Μεσοχώρας Τρικάλων

Στην τελική φάση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης βρίσκεται το υδροηλεκτρικό φράγμα της Μεσοχώρας Τρικάλων.
Οπως εκτιμά ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος, το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η πλήρωση του φράγματος θα δοθεί στη ΔΕΗ μέσα στο έτος. Αυτό που δεν διευκρινίζεται, προς το παρόν, ωστόσο, είναι πώς θα διασφαλιστεί ότι η λειτουργία του φράγματος έχει πλέον αποσυνδεθεί από τα φαραωνικά σχέδια της εκτροπής του Αχελώου.

Απαντώντας σε επερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού κ. Κωνσταντίνου Μπαργιώτα, ο κ. Φάμελος ανέφερε στη Βουλή πως η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αυτόνομη λειτουργία του φράγματος Μεσοχώρας (ως υδροηλεκτρικό έργο) κατατέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος από τη ΔΕΗ τον Νοέμβριο του 2014. Μάλιστα μέχρι πριν από ένα έτος, σημείωσε, η ΔΕΗ κατέθετε
συμπληρωματικά στοιχεία, το τελευταίο των οποίων είναι μια υδρολογική μελέτη.
Ανέφερε, τέλος, ότι πριν από ένα μήνα η διεύθυνση Δασών της Θεσσαλίας απέστειλε τις γνωμοδοτήσεις δασαρχείων και δασικών υπηρεσιών, ενώ η αλληλογραφία μεταξύ ΔΕΗ και δασαρχείου Τρικάλων για τον χαρακτηρισμό (ως δασικό) της περιοχής κατάκλισης του φράγματος είναι προχωρημένη. «Εχουμε ήδη σχέδιο έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου και είμαστε και πολιτικά τοποθετημένοι υπέρ της αδειοδότησης ενός έργου το οποίο δεν συνδέεται με το έργο της εκτροπής του Αχελώου, αλλά συνδέεται με την υδροηλεκτρική παραγωγή και με τα συνεπακόλουθα στοιχεία προστασίας του περιβάλλοντος», ανέφερε ο κ. Φάμελος.
Το φράγμα στη Μεσοχώρα Τρικάλων ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1986. Επρόκειτο για ένα από τα έργα της –φαραωνικής σύλληψης– εκτροπής του Αχελώου, που αποτέλεσε για τις επόμενες τρεις δεκαετίες βασικό «αφήγημα» της εγχώριας πολιτικής σκηνής προς τους αγρότες της Θεσσαλίας. Το φράγμα τελείωσε τον Απρίλιο του 2001, έχοντας κοστίσει 283 εκατ. ευρώ, αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, καθώς ακολούθησε την τύχη ολόκληρου του σχεδίου της εκτροπής, με διαδοχικές ακυρώσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Εφόσον η λειτουργία του φράγματος αδειοδοτηθεί, θα ξεκινήσει η κατασκευή των υπολειπόμενων έργων, τα οποία εκτιμώνται από τη ΔΕΗ στα 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το φράγμα της Μεσοχώρας θα έχει αποθηκευτική ικανότητα 250 εκατ. κυβικών μέτρων νερού και το υδροηλεκτρικό έργο (δύο μονάδες των 80 MW και μία μικρή του 1,6 MW) θα οδηγεί στην παραγωγή 362 GWh ετησίως, αξίας 25 εκατ. ευρώ. Από τη λειτουργία του φράγματος θα κατακλυστεί εν μέρει και το χωριό Μεσοχώρα, τμήμα του οποίου θα μετεγκατασταθεί από τη ΔΕΗ υψηλότερα. Πάντως, η οριστική εγκατάλειψη της εκτροπής δεν προκύπτει… από πράξεις. Τα έργα του φράγματος της Συκιάς και της σήραγγας εκτροπής παραμένουν ημιτελή και προς το παρόν δεν έχει ανοίξει η συζήτηση για την κατεδάφισή τους και την αποκατάσταση της περιοχής.
Λεκάνες απορροής
Με την αφορμή της επερώτησης για το φράγμα της Μεσοχώρας, ο κ. Φάμελος αναφέρθηκε και στην πορεία της διαδικασίας αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής σε όλη τη χώρα. «Τα προκαταρκτικά σχέδια έγιναν ήδη το 2016, έχουμε ήδη υπογράψει συμβάσεις μελετών ώστε να έχουμε νέες μελέτες για τους υδατικούς πόρους το 2017», σημειώνοντας ότι η αρχική κύρωση των σχεδίων έπρεπε να είχε γίνει το 2009 και έγινε το 2015, με αποτέλεσμα η προγραμματισμένη για το 2015 αναθεώρηση να μετατεθεί για το 2017. Να σημειωθεί ότι για το θέμα η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο Ευρωδικαστήριο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου