Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Παρέμβαση ΡΑΕ σε ΑΔΜΗΕ: Επικαιροποιήστε τη μελέτη επάρκειας, βελτιώστε τη μελέτη ευελιξίας του ηλεκτρικού συστήματος


Χρήστος Στεφάνου

Όπως ανέδειξε χθες στο ρεπορτάζ του το Energypress, η μελέτη επάρκειας του συστήματος που εκπόνησε το καλοκαίρι ο ΑΔΜΗΕ, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει θέμα ισχύος, υπό την προϋπόθεση της διαθεσιμότητας όλων των μονάδων, παραλείποντας – όπως φάνηκε εκ των πραγμάτων λανθασμένα – να
προειδοποιήσει επαρκώς για τις συνέπειες που θα είχε η απόσυρση μονάδων για μακροχρόνια συντήρηση και βλάβη.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, ότι εάν είχαμε διαθέσιμες τις δύο μονάδες του Αγίου Δημητρίου, τότε στον τρέχοντα συναγερμό θα καλυπτόταν το 50% της εξοικονόμησης θερμικών μεγαβατωρών που ζήτησε ο ΔΕΣΦΑ και το υπόλοιπο 50% θα μπορούσε να καλυφθεί από τις μονάδες που γυρίζουν από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.
Δεν είναι όμως μόνο η μελέτη επάρκειας του συστήματος που θα κληθεί ο ΑΔΜΗΕ να επικαιροποιήσει κατ΄εντολήν του Ρυθμιστή. Η ΡΑΕ επ΄ευκαιρία των αστοχιών του διαχειριστή στο θέμα της επάρκειας αναμένεται να επαναφέρει και το θέμα της πρόσφατης μελέτης για την ευελιξία. Θυμίζουμε ότι η ΡΑΕ είχε ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ την εκπόνηση μελέτης για τις πραγματικές ανάγκες ευελιξίας του ηλεκτρικού συστήματος, οι οποίες αυξάνονται όσο μεγαλώνει η συμμετοχή των ΑΠΕ. Η μελέτη αποτελεί προϋπόθεση και για την αξιολόγηση του μόνιμου μηχανισμού ΑΔΙ από την Κομισιόν. Παρότι λοιπόν η σχετική μελέτη ζητήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ, ο διαχειριστής μετά από αρκετές οχλήσεις παρέδωσε ένα ανεπαρκές και ατεκμηρίωτο κείμενο, χωρίς ικανοποιητικό σχολιασμό των αποτελεσμάτων και χωρίς να διατυπώνει, ως όφειλε, συμπεράσματα και προτάσεις.
Έτσι μαζί με τη νέα επικαιροποιημένη και καλύτερα τεκμηριωμένη μελέτη επάρκειας, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ θα κληθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες να παραδώσει άμεσα και χωρίς περαιτέρω προστριβές και καθυστερήσεις και τη νέα μελέτη για τις ανάγκες ευελιξίας του συστήματος. 


 http://energypress.gr/news/paremvasi-rae-se-admie-epikairopoiiste-ti-meleti-eparkeias-veltioste-ti-meleti-eyelixias-toy

Αρχειοθήκη ιστολογίου