Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Τρίκαλα: Τα χιόνια φανέρωσαν το πρόβλημα στην υποστελέχωση της ΔΕΗ

Το κύμα κακοκαιρίας, που έπληξε κυρίως τις ορεινές περιοχές των Τρικάλων, πέραν των σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσε στην πρόσβαση των ορεινών χωριών, καθώς τόσο στην περιοχή της Καλαμπάκας όσο και στην περιοχή της Πύλης το χιόνι έφτασε τα 2 μέτρα, φανέρωσε και το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με την αποψίλωση προσωπικού στη ΔΕΗ.
Τρίκαλα: Τα χιόνια φανέρωσαν το πρόβλημα στην υποστελέχωση της ΔΕΗ

Την προηγούμενη εβδομάδα πέντε τεχνικοί της ΔΕΗ από το πρακτορείο της Καλαμπάκας ήταν κυριολεκτικά όλη τη μέρα σε 2 μέτρα χιόνι και σε συνθήκες έντονου ψύχους, προσπαθώντας να επιδιορθώσουν βλάβες, που προκλήθηκαν, κατά κύριο λόγο εξαιτίας του βάρους του χιονιού. Πιο συγκεκριμένα, το χιόνι έπεφτε βαρύ στους αγωγούς και προκαλούσε βραχυκυκλώματα.

Έτσι πέντε άνθρωποι από το πρακτορείο της Καλαμπάκας και άλλοι δύο από την

έδρα της ΔΕΗ στα Τρίκαλα επισκεύαζαν βλάβες σε 88 και πλέον ορεινά χωριά στις περιοχές Καλαμπάκας και Πύλης.

Η κακοκαιρία αποκάλυψε έτσι, εκτός των άλλων, το πρόβλημα της έλλειψης

προσωπικού στη ΔΕΗ. Στην Πύλη δεν υπάρχει πρακτορείο. Οι βλάβες από την κακοκαιρία καλύπτονται επίσης από τους εργαζόμενους της Καλαμπάκας.

Η έλλειψη προσωπικού και ταυτόχρονα η γήρανση του δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα.

Το ίδιο συμβαίνει και στην υπόλοιπη χώρα. Οι τεχνικοί της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια οδήγησαν σε αυτά τα προβλήματα. Αντίστοιχα οι προσλήψεις που έγιναν αφορούσαν είτε σε οκτάμηνα – στα Τρίκαλα δύο νέοι άνθρωποι που προσλήφθηκαν ως τεχνικοί της ΔΕΗ, δεν εργάζονται πλέον, διότι έληξε η σύμβασή τους – είτε αφορούσαν σε ειδικότητες άλλες, οι οποίες δεν έχουν στην αρμοδιότητά τους την επιδιόρθωση βλαβών και την αποκατάσταση προβλημάτων.

Την ίδια ώρα, βέβαια, οι ιδιωτικές εταιρίες που παρουσιάστηκαν στην αγορά και πουλούν ρεύμα, δεν επιδιορθώνουν βλάβες και δεν συντηρούν τα δίκτυα. Αυτές οι αρμοδιότητες ανήκουν στη ΔΕΗ, η οποία, όπως σημειώνουν οι τεχνικοί έχει κατακερματιστεί.

Επιπροσθέτως, προβλήματα έχει προκαλέσει, όπως σημειώνουν οι τεχνικοί και η ανάθεση από την πλευρά της ΔΕΗ σημαντικών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες εργολάβους. Στην παρούσα φάση συμβαίνει το εξής: Οι υπάλληλοι της ΔΕΗ έχουν στην αρμοδιότητά τους την αποκατάσταση βλαβών σε δίκτυα και στα καλώδια. Εάν πέσει ωστόσο στύλος της ΔΕΗ, την αναστήλωση του έχουν αναλάβει ιδιώτες εργολάβοι. Όπως επίσης και τις διακοπές ηλεκτροδότησης σε σπίτια οφειλετών της ΔΕΗ.

Η παροχή αρμοδιοτήτων, σύμφωνα με τους τεχνικούς της ΔΕΗ, σε ιδιώτες εργολάβους δημιουργεί μία σειρά ζητημάτων στην ίδια τη λειτουργία της υπηρεσίας και, βέβαια και στους ίδιους τους καταναλωτές, επιμένοντας ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό.

Η προσπάθεια για αναδιανομή της ενεργειακής «πίτας» προκαλεί προβλήματα και μένει να φανεί εάν ήταν σωστή ή λάθος η απόφαση να αναδιανεμηθεί η ενέργεια στη χώρα μας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Αρχειοθήκη ιστολογίου