Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Οι αβλεψίες της ΔΕΗ που βάζουν φωτιά στα δάση

Κενά στη συντήρηση περίπου 250.000 χιλιομέτρων του ηλεκτρικού δικτύου (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) φαίνεται να ευθύνονται αρκετά συχνά για τις πυρκαγιές που καίνε τα ελληνικά δάση.
Οι δύο καταστρεπτικές πυρκαγιές στο Καπανδρίτι και στην Aνατολική Μάνη που αποτέφρωσαν περίπου 60.000 στρέμματα δάσους φαίνεται να συνδέονται με προβληματικό έλεγχο των πυλώνων και των ηλεκτροφόρων καλωδίων.
Παρότι ετησίως προβλέπεται κόστος συντήρησης του δικτύου που πιθανόν υπερβαίνει συνολικά τα 40 εκατ. ευρώ, παραμένει άγνωστος ο βαθμός
υλοποίησης του σχετικού προγράμματος.
Κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στην κοπή των δέντρων που έρχονται σε επαφή με τα καλώδια της ΔΕΗ, ενώ η επιχείρηση δεν προχωρεί σε επαρκή καθαρισμό των μονωτήρων και των μετασχηματισμών των πυλώνων, με αποτέλεσμα να προκαλούνται εκρήξεις ή σπινθήρες που προκαλούν στην πορεία πύρινο όλεθρο. Σύμφωνα με μελέτη του πρώην ανώτατου αξιωματικού της Πυροσβεστικής κ. Αδριανού Γκουρμπάτση το ποσοστό των πυρκαγιών που οφείλονται στο δίκτυο της ΔΕΗ είναι της τάξης του 2%-3%, όμως εκτιμάται ότι είναι ίσως κατά πολύ μεγαλύτερο, αφού για το 40% των δασικών πυρκαγιών δεν προσδιορίζεται το αίτιο.
Είναι επιπλέον χαρακτηριστικό ότι αυτός ο προβληματικός έλεγχος των ηλεκτροφόρων καλωδίων φέρεται να έχει προκαλέσει την τεράστια καταστροφή στην Πάρνηθα το 2007, η οποία ξεκίνησε, σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, από πυλώνες της ΔΕΗ.
Επιπλέον τον Ιούλιο του 2010 το ηλεκτρικό δίκτυο είχε θεωρηθεί η αιτία πυρκαγιάς στο Μικροχώρι Αττικής που «χτυπήθηκε» και στην εφετινή καταστροφή. Μάλιστα για εκείνη την περίπτωση υπήρξε καταδίκη τριών υπαλλήλων της ΔΕΗ σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και πρόστιμο 20.000 ευρώ για την κινητοποίηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ακόμη για τη μεγάλη καταστροφή που σημειώθηκε προ τριών ετών στους Μολάους της Λακωνίας έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος έξι στελεχών της ΔΕΗ σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο για αμελή συντήρηση του δικτύου, η οποία προκάλεσε καταστροφή που υπερέβαινε τα 100.000 στρέμματα αποψιλωμένης δασικής έκτασης. Στη ΔΕΗ αποδίδονται επίσης πυρκαγιές το 2012 στην περιοχή των Αφιδνών και το 2013 στα Κύθηρα. Σύμφωνα με πληροφορίες στις σχετικές δικαστικές έρευνες η ΔΕΗ παρουσιάζει ισχυρισμούς τεχνικών συμβούλων της που ήταν παλιοί υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμούς από «ασύλληπτους δράστες» και όχι στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Τι λένε οι αρμόδιοι
«Το Βήμα» επικοινώνησε με υπευθύνους του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που έχει τον έλεγχο των 11.000 χιλιομέτρων του δικτύου υψηλής τάσης και του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας(ΔΕΔΔΗΕ) που έχει τη διαχείριση του δικτύου «χαμηλής» τάσης των 236.000 χιλιομέτρων από τα οποία 10.000 χιλιόμετρα είναι στην Αττική (υπάρχει και μεγάλου μήκους υπόγειο δίκτυο).
Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Μανούσος Μανουσάκης σημείωσε:  «Υπάρχει συνεχής και συγκροτημένη συντήρηση του δικτύου υψηλής τάσης ακόμη και με τη χρήση ελικοπτέρων για να καθαρίζονται τα ψηλότερα σημεία των πυλώνων. Είναι ενδεικτική η κινητοποίηση προ μερικών μηνών όταν διαπιστώθηκε πως υπήρχε πρόβλημα σε δασική έκταση της Φλώρινας όπου υπήρχε επαφή δέντρων με το δίκτυό μας. Ακολούθησε ειδική επιχείρηση για τον καθαρισμό της περιοχής. Μέχρι στιγμής δεν μας έχει αποδοθεί ευθύνη για οποιαδήποτε δασική πυρκαγιά». Επιπλέον στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ σημείωσε ότι «υπάρχει διαρκές ενδιαφέρον για να μην προκαλούνται δασικές πυρκαγιές από καλώδια που αγγίζουν δέντρα ή από ακάθαρτους μονωτήρες ή μετασχηματιστές. Χαρτογραφούμε το δίκτυό μας, επισημαίνουμε τα σημεία όπου κλαδιά δέντρων είναι κοντά σε καλώδια και πληρώνουμε μέχρι και 20 ευρώ ανά δέντρο σε εργολάβους που αναλαμβάνουν τον καθαρισμό. Και ακολουθεί επανέλεγχος. Οσον αφορά τον καθαρισμό των μονωτήρων, το ενδιαφέρον μας εστιάζεται σε παραθαλάσσιες περιοχές όπου μπορεί να υπάρχει διάβρωση ή σε άλλες που υπάρχει σκόνη ή εκλύονται αέρια. Εκτιμούμε ότι η απόδοση ευθυνών στη ΔΕΗ για τις δασικές πυρκαγιές μπορεί να είναι η... εύκολη λύση για να δίνονται αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους».
Από την άλλη πλευρά, στελέχη της Πυροσβεστικής σημειώνουν ότι «η πλήρης συντήρηση του ηλεκτρικού δικτύου είναι μια... ιδεατή κατάσταση. Ωστόσο στην πράξη διαπιστώνονται μεγάλες αμέλειες, και όχι μόνο...».
Τέλος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου δορυφορικής καταγραφής πυρκαγιών EFFIS προκύπτει ότι στην πρόσφατη πύρινη καταστροφή στο Σοφικό Κορίνθου αποτεφρώθηκαν 4.190 στρέμματα δάσους, ενώ στις δύο φωτιές στην Κεφαλλονιά κάηκαν συνολικά 2.800 στρέμματα δάσους και αγροτικών καλλιεργειών και στην πυρκαγιά κοντά στη Ζαχάρω Ηλείας κατεστράφησαν τελικώς 1.380 στρέμματα δάσους.

(Το Βήμα)

Αρχειοθήκη ιστολογίου