Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Αποκαταστάθηκε και τέθηκε σε λειτουργία η 4η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς – Σε πλήρη λειτουργία και οι 4 μονάδες του σταθμού

Αποτέλεσμα εικόνας για αησ καρδιας
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης στην 4η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς και τέθηκε ήδη σε πλήρη λειτουργία. Πρόκειται για τη μονάδα του σταθμού η οποία είχε υποστεί σοβαρή ζημία στις 7 Ιανουαρίου 2017 και είχε τεθεί εκτός λειτουργίας, προξενώντας ταυτόχρονα σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, αφού είναι η μία από τις δύο μονάδες που τροφοδοτούν το δίκτυο με θερμική ενέργεια.
 «Αποκαταστάθηκε πλήρως η 4η μονάδα του σταθμού που είχε υποστεί σοβαρή ζημία τον περασμένο Ιανουάριο και αφού έγιναν τις προηγούμενες μέρες οι δοκιμές σε όλα τα φορτία και ήταν επιτυχείς, πήγε μέγιστο φορτίο μέχρι 305 MW. Μετά τις δοκιμαστικές εκκινήσεις η μονάδα ξεκίνησε να δουλεύει οριστικά από το πρωί του Σαββάτου”, ανέφερε μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» ο διευθυντής του κλάδου ΑΗΣ Καρδιάς, Βασίλης Τσίγκας.
Ο διευθυντής του ΑΗΣ Καρδιάς σημείωσε ότι «έχει μπει ο παλιός ρωσικός στρόβιλος στη χαμηλή πίεση όπου είχε εντοπιστεί και η μεγαλύτερη ζημία και στη μέση και υψηλή πίεση τα αναβαθμισμένα στροφεία της Siemens (του 2001) τα οποία συντηρήθηκαν.» Στο ερώτημα γιατί τέθηκαν σε λειτουργία οι μονάδες 3 και 4 εν μέσω θέρους, καθώς είναι οι βασικοί τροφοδότες της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας και βρίσκονται σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίες (17.000 ώρες λειτουργίας ανά καμινάδα), με ορατό τον κίνδυνο να μείνει τους προσεχείς χειμώνες η Πτολεμαΐδα χωρίς τηλεθέρμανση, ο κ. Τσιγκας είπε ότι «δουλεύουν όλες οι μονάδες του σταθμού διότι υπάρχει ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας την περίοδο αυτή λόγω καύσωνα (αφού δουλεύουν στο φουλ τα κλιματιστικά).
Επισήμανε πάντως ότι «η Καρδιά θα δουλεύει σίγουρα τον ερχόμενο και τον μεθεπόμενο χειμώνα.»
Η δήλωση αυτή ωστόσο έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους και την ανησυχία του δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη, ο οποίος με έγγραφά του προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ το αμέσως προηγούμενο διάστημα εξέφραζε φόβους ότι λόγω της θερινής λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδίας ΙΙΙ κινδυνεύει να μείνει χωρίς τροφοδοσία η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας τους προσεχείς χειμώνες, δηλαδή χειμώνες του 2019-2020 και 2021 γιατί είναι άγνωστο πότε θα λειτουργήσει η νέα μονάδα της ΔΕΗ η “Πτολεμαΐδα 5”.
Για την ιστορία, εάν δεν αλλάξει στο μεταξύ κάτι – δεν δοθεί δηλαδή από την Ε.Ε. παράταση λειτουργίας των δύο εν λόγω μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς, απομένουν περίπου 9.500 ώρες λειτουργίας για την 4η μονάδα μέχρι το 2019 και περίπου 12.000 ώρες για την 3η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς.
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου