Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

ΡΑΕ: Τρία αντί για τέσσερα τα νέα κλιμάκια των ΥΚΩ - Ποιοί ωφελούνται, ποιοί θα επιβαρυνθούν

Γιώργος Φιντικάκης
Ανατροπές έρχονται στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) μαζί με τις νέες κλίμακες που εισηγείται η ΡΑΕ προς το υπουργείο Ενέργειας.
Αντί για τις τέσσερις σημερινές κλίμακες, η ΡΑΕ εισηγείται στην γνωμοδότηση της προς το ΥΠΕΝ, να καθιερωθούν τρεις καινούργιες με χρεώσεις που διαμορφώνονται στα εξής επίπεδα :
  • 0,008 ευρώ για κατανάλωση 0-1.600 kWh το τετράμηνο
  • 0,045 ευρώ για κατανάλωση  από 1.600 ως 2.400 kWh
  • 0,080 ευρώ για κατανάλωση από 2.400 kWh και άνω
Σήμερα τα κλιμάκια και οι χρεώσεις για ΥΚΩ είναι τα εξής :

  • 0,00699 ευρω για 0-1.600 kWh το τετράμηνο
  • 0,01570 ευρω για 1.601-2.000 kWh
  • 0,03987 ευρώ για 2.001-3.000 kWh
  • 0,04488 ευρώ για 3.000 kWh και άνω. 
Στην πράξη, και με βάση τους υπολογισμούς της Αρχής, για κατανάλωση μέχρι και 2.000 κιλοβατώρες δεν προκύπτει καμία διαφοροποίηση για τους καταναλωτές. Αντίθετα για κατανάλωση μεταξύ 2.000 και 4.000 kWh προκύπτει μείωση στους λογαριασμούς κατά 40-50 ευρώ. Στον αντίποδα, για καταναλώσεις 4.500 kWh και άνω προκύπτουν μεγάλες επιβαρύνσεις.
Το 50% θα καλυφθεί από τον ΕΦΚ
Από εκεί και πέρα, όπως πρώτο έγραψε το “Energypress”, η ΔΕΗ θα ανακτήσει το ποσό των 360 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει το κόστος που κατέβαλε για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) των παρελθόντων ετών.
Στην εισήγηση προτείνεται το ποσό αυτό να καλυφθεί μέσω του ΕΦΚ που εισπράττει κάθε χρόνο το Δημόσιο από το πετρέλαιο το οποίο χρησιμοποιούν, ώστε να δουλεύουν οι πανάκριβες μονάδες ντίζελ της ΔΕΗ στα νησιά. Συγκεκριμένα προτείνεται να επιστρέφεται το 50% του ΕΦΚ του πετρελαίου των νησιών.
Δηλαδή η ΡΑΕ εισηγείται να καλύψει το ίδιο το Δημόσιο το κόστος ρεύματος των νησιών, μέσω του πολύ υψηλού φόρου που αυτό εισπράττει από την λειτουργία των πεπαλαιωμένων πετρελαικών μονάδων της ΔΕΗ, και ο οποίος υπολογίζεται σε 180 εκατ ευρώ το χρόνο. Σε αυτή την λογική, με το να μεταφερθούν τα μισά χρήματα από τον εν λόγω ΕΦΚ, δηλαδή τα 90 εκατ ευρώ, από τον Προυπολογισμό στον "Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ", αρκούν ώστε να απαληφθεί κάθε ανάγκη για αύξηση στα τιμολόγια.
Αλλωστε τα ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των τιμολογίων ρεύματος, επιδοτούν ακριβώς τα τιμολόγια των νησιωτών, οι οποίοι διαφορετικά θα είχαν πολύ ακριβότερο ρεύμα από τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας, καθώς τροφοδοτούνται με πανάκριβες πετρελαικές μονάδες.
Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, στο βαθμό που υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, θα προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, όχι νωρίτερα από το Σεπτέμβρη. Θα πρέπει προφανώς να δώσει το πράσινο φως και η τρόικα αφού επηρεάζονται άμεσα τα δημοσιονομικά.
Διευρύνεται η έκπτωση για το "νέο ΚΟΤ”
Στο θέμα του ΚΟΤ, καθιερώνονται τέσσερις κατηγορίες, σε κάθε μια εκ των οποίων θα αντιστοιχεί και έκπτωση από 20% έως και 80% επί του κανονικού τιμολογίου ρεύματος. Η έκπτωση 80% θα αφορά μόνο όσους δικαιούνται το λεγόμενο "εισόδημα αλληλεγγύης", δηλαδή τους εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Εννοείται ότι θα προηγείται αυστηρός έλεγχος, ώστε να μην εισχωρήσουν στο ευνοικό αυτό μέτρο και ευκατάστατοι καταναλωτές.
Ταυτόχρονα, και για όλες τις κατηγορίες του "νέου ΚΟΤ", η διαδικασία χορήγησης γίνεται πιο αυστηρή, καθώς εκτός από εισοδηματικά κριτήρια, καθιερώνονται και περιουσιακά (καταθέσεις, ακίνητη περιουσία), πιθανόν ακόμη και το τεκμήριο των αυτοκινήτων που κατέχει μια οικογένεια.
Με τις αλλαγές που θα επέλθουν στο ΚΟΤ υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστός του θα αυξηθεί. Και από τα σημερινά επίπεδα των 80 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στα 100 εκατ. ευρώ. Τα κόστη αυτά ως γνωστόν συνυπολογίζονται στο κόστος των ΥΚΩ που πληρώνουν οι υπόλοιποι καταναλωτές. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΡΑΕ έχει εγκρίνει ήδη τα κόστη του ΚΟΤ για τα έτη 2015 και 2016. Εν προκειμένω έχει εγκρίνει για το 2015 ποσό 70 εκατ. ευρώ, και για το 2016 ποσό 80 εκατ. ευρώ.


 https://energypress.gr/news/rae-tria-anti-gia-tessera-ta-nea-klimakia-ton-yko-poioi-ofeloyntai-poioi-tha-epivarynthoyn

Αρχειοθήκη ιστολογίου