Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Συνεχίζει να πoντάρει στους Κινέζους ο Παναγιωτάκης – Τα 4+1 σχέδια που ενδιαφέρουν τη ΔΕΗ

Δημήτρης Κοιλάκος
Αποφασισμένος να συνεχίσει να παίζει το χαρτί της σύμπραξης με κινεζικές εταιρείες ως διέξοδο από τα ασφυκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ εμφανίζεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μ. Παναγιωτάκης.
Με τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα της επιχείρησης να έχει αντικειμενικά ανοίξει, ο κ. Παναγιωτάκης προσβλέπει στα κεφάλαια και την τεχνογνωσία των Κινέζων, προκειμένου η ΔΕΗ να χρηματοδοτήσει τα νέα επενδυτικά της σχέδια.
Αυτή είναι η ουσία της ενδιαφέρουσας συνέντευξης που παραχώρησε στο
κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, οι απεσταλμένοι του οποίου, μάλιστα, βρέθηκαν και στο ενεργειακό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας.
Στόχος της διοίκησης της ΔΕΗ, όπως αναφέρει ο κ. Παναγιωτάκης, είναι να οδηγήσει την επιχείρηση σε μια νέα εποχή, όπου οι δραστηριότητές της θα επεκτείνονται και πέραν της παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτή την πορεία, η συνεργασία με τις κινεζικές επιχειρήσεις έχει κεντρική θέση στους σχεδιασμούς της ΔΕΗ.
Όπως τονίζει και ο ίδιος, οι συμφωνίες που έχει κλείσει η ΔΕΗ με μεγάλες κινεζικές εταιρείες και η πορεία της διμερούς συνεργασία μέχρι τώρα δείχνουν ότι το μέλλον της κινεζο-ελληνικής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα είναι λαμπρό και οι κινεζικές επιχειρήσεις μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στο νέο στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας.
Παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η χώρα για μείωση του ποσοστού συμμετοχής του λιγνίτη στο ηλεκτροπαραγωγικό μίγμα, ο κ. Παναγιωτάκης τονίζει ότι αυτό δεν πρέπει να υποχωρήσει κάτω από 27%, ειδάλλως η χώρα θα βρεθεί εκτεθειμένη σε τυχόν απότομες αυξήσεις της τιμής του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, ενώ θα τεθεί σε κίνδυνο και η διασφάλιση της ενεργειακής της επάρκειας.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, η αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων μπορεί να προχωρήσει μέσα από επενδυτικές συμπράξεις, πεδίο στο οποίο εξάλλου δραστηριοποιούνται ισχυρές κινεζικές εταιρείες.
Στόχος της ΔΕΗ, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της στο Xinhua, είναι να εκμεταλλευτεί το ισχυρό brand name της επιχείρησης και να αναβαθμίσει τον ηγετικό της ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής.
Τα 4+1 πρότζεκτ που ενδιαφέρουν τη ΔΕΗ
Μιλώντας στο Xinhua, o κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα σχέδια και συμπράξεις με κινεζικές εταιρείες, τα οποία εντάσσονται στα άμεσα σχέδια της ΔΕΗ.
Το πρώτο εξ αυτών είναι το σχέδιο για τη νέα μονάδα στη Μελίτη, σε συνεργασία με την CMEC, το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, παραμένει στο τραπέζι, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις σε σχέση με την επικείμενη πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της επιχείρησης ή τα εμπόδια που μπορεί να ανακύψουν μετά από την παρέμβαση της Κομισιόν.
Πέραν αυτού, ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στην προοπτική λειτουργίας ενός εργοστασίου παραγωγής έξυπνων μετρητών σε συνεργασία με την CMEC, κάτι για το οποίο εξάλλου οι δυο εταιρείες έχουν ήδη κάνει τις πρώτες εξαγγελίες, στα πλαίσια και του μνημονίου συνεργασίας που έχουν υπογράψει.
Επ’ αφορμή και της «θετικής εξέλιξης», όπως χαρακτηρίζει τη συμφωνία με τη State Grid για το 24% του ΑΔΜΗΕ, δεδομένων των συνθηκών, η ΔΕΗ ενδιαφέρεται να επεκτείνει τη συνεργασία της με την κινεζική εταιρεία και σε άλλα πεδία δραστηριότητας: τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την υποβρύχια διασύνδεση της Κρήτης.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΗ εξέφρασε το ενδιαφέρον του να συνεργαστεί και με τη Shenhua σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα με στόχο την περιβαλλοντική καινοτομία, τομέα στον οποίο η κινεζική εταιρεία έχει να επιδείξει σημαντική δραστηριότητα.
Εξάλλου, έχοντας βρεθεί δυο φορές τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, ο κ. Παναγιωτάκης είχε την ευκαιρία να έχει επαφές με 21 μεγάλες κινεζικές εταιρείες, με τον ίδιο να εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το άνοιγμα της ΔΕΗ στην Κίνα μπορεί να αποδώσει καρπούς.
 https://energypress.gr/news/synehizei-na-pontarei-stoys-kinezoys-o-panagiotakis-ta-41-shedia-poy-endiaferoyn-ti-dei

Αρχειοθήκη ιστολογίου