Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Στο τέλος του μήνα «κληρώνει» για τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο στο τέλος του μήνα θα καθοριστούν η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ και το ύψος των αυξήσεων στα τιμολόγια, άμεσων ή έμμεσων. Όπως ήδη έχει εξαγγελθεί αναμένεται να μειωθεί η έκπτωση συνέπειας η οποία αυτή τη στιγμή έχει οριστεί στο 10%, ενώ θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες ενώ η νέα διοίκηση της ΔΕΗ έχει ήδη προαναγγείλει και αυξήσεις στα τιμολόγια.
Οι αυξήσεις αυτές όπως έχουν δηλώσει τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, δεν θα επιβαρύνουν ουσιαστικά τους καταναλωτές, καθώς θα αντισταθμιστούν από τη μείωση της φορολογίας στο 6% και τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.

«Θα συνδυάσουμε τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια με τη μείωση του ειδικού τέλους εκπομπών αέριων ρύπων, ώστε να εξισορροπήσουμε την όποια αναπροσαρμογή προς τα πάνω», είχε δηλώσει ο κ. Χατζηδάκης ενώ ο κ. Στάσσης σημείωσε πρόσφατα ότι όσον αφορά στην έκπτωση συνέπειας, αυτή θα καθοριστεί λαμβάνοντας υπ' όψιν και κοινωνικά κριτήρια.
Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανής η πρόθεση της νέας διοίκησης της ΔΕΗ να «νοικοκυρέψει» τα οικονομικά της επιχείρησης ξεκινώντας από την εντατική απαίτηση των ανείσπρακτων. Αυτός είναι ένας τρόπος για να ενισχυθούν τα ταμεία της επιχείρησης τα οποία παρουσιάζουν έλλειμμα ύψους 800 εκατ. ευρώ.  
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν ήδη συγκεντρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών που οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 6 μηνών ανέρχεται σε 582.000 περιπτώσεις και οι οφειλές τους φτάνουν το ποσό των 545 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα οι περιπτώσεις των τελικών λογαριασμών ανέρχονται σε 895.000, συνολικών ληξιπρόθεσμων 1 δισ. ευρώ. Το δε τελευταίο δίμηνο έχουν προωθηθεί προς τον ΔΕΔΔΗΕ περίπου 30.000 αιτήματα αποκοπών αυτής της κατηγορίας.
Η διαχείριση μέρους των ανεξόφλητων χρεών αποτελεί μία από τις υπηρεσίες που ανέλαβε η Qualco ως σύμβουλος της ΔΕΗ, μέσα από τον διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2017. Πρόκειται για μία σύμβαση η οποία έχει ανανεωθεί και σύμφωνα με την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ, το «κυνήγι» των οφειλών έχει αποφέρει καρπούς φέρνοντας μέχρι τον Μάιο στα ταμεία της επιχείρησης 350 εκατ. ευρώ.
Δεδομένης της αυστηροποίησης που σχεδιάζει η ΔΕΗ όσον αφορά στις οφειλές, ένας ακόμη παράγοντας που θα παίξει ουσιαστικό ρόλο είναι τα επίπεδα ανοχής που θα δείξει πλέον η επιχείρηση στα ποσά που οφείλουν οι καταναλωτές και στο χρονικό περιθώριο των αποκοπών καθώς μέχρι στιγμής, σε πολλές περιπτώσεις, αρκούσε να κατατεθεί ένα ποσόν έναντι ώστε να γλιτώσουν οι πελάτες της ΔΕΗ την αποκοπή ρεύματος. 

(insider.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου