Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Τιμολόγια ΔΕΗ : Δεν βγαίνει η άσκηση για το "ουδέτερο αποτέλεσμα", δύσκολα θα αποφευχθούν οι επιβαρύνσεις

Γιώργος Φιντικάκης
Τα μηνύματα που έστειλε χθες ο νέος μάνατζερ της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ότι το ταμειακό της πρόβλημα επιδεινώνεται ραγδαία, και πως η επιχείρηση έχει ανάγκη από 800-900 εκατ ευρώ, αντί για τα 750 εκατ των αρχικών εκτιμήσεων, ενισχύουν την αίσθηση ότι εξετάζονται νέα μέτρα.
Τα επιπλέον 150 αυτά εκατ. ευρώ, θα πρέπει από κάπου να βρεθούν, και μια σίγουρη πηγή είναι η “θυσία” της έκπτωσης 10% που απολαμβάνουν περί τα τέσσερα εκατομμύρια συνεπών πελατών της ΔΕΗ. Τα έσοδα που θα μπορούσε να εξοικονομήσει η εταιρεία από το τέλος της έκπτωσης, είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.
Η σχετική λοιπόν πληροφορία ότι το μέτρο καταργείται, δεν διέρρευσε τυχαία προ ημερών. Στις συνεχείς ασκήσεις επί χάρτου που γίνονται από ΥΠΕΝ και ΔΕΗ, το “κούρεμα” της έκπτωσης αποτελεί βασική παράμετρο, προκειμένου να βγει η εξίσωση. Και μόνο το γεγονός ότι μπαινοβγαίνει σε αυτήν ένα μέτρο που είχε ωφελήσει πολλά εκατομμύρια καταναλωτές, δείχνει και την δυσκολία
της εξίσωσης για το περίφημο “ουδέτερο” αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress”, η σύνθετη άσκηση ενίσχυσης των ταμείων της επιχείρησης μέσω αύξησης των τιμολογίων ρεύματος, με παράλληλη μείωση άλλων χρεώσεων, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί τελικά ο συνολικός λογαριασμός, συναντά σημαντικές δυσκολίες.
Το “μηδενικό” αποτέλεσμα για τον πολίτη -μετά τις αυξομειώσεις που θα επέλθουν στις χρεώσεις-  δεν φαίνεται να “βγαίνει”. Για την ακρίβεια, δεν φαίνεται να είναι αρκετό, προκειμένου να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος από τα 800-900 εκατ ευρώ, που χρειάζεται η ΔΕΗ, όπως αποκάλυψε χθες ο νέος της μάνατζερ.
Δύο πηγές εσόδων από τα τιμολόγια
Αυτός είναι και ο λόγος που όλα δείχνουν ότι τα νέα έσοδα για την ΔΕΗ θα προέλθουν από δύο πηγές : 
-  Η μία θα είναι η αύξηση της χρέωσης προμήθειας, δηλαδή του ανταγωνιστικού σκέλους των τιμολογίων, με αντίστοιχη εξουδετέρωση της επιβάρυνσης από τις μειώσεις του ΕΤΜΕΑΡ και του ΦΠΑ. Ο καταναλωτής μπορεί να μην δει κανένα αποτέλεσμα στον λογαριασμό που παραλαμβάνει στα χέρια του, ωστόσο η ΔΕΗ θα δει αύξηση στα ταμεία της. Το ερώτημα είναι πόση θα είναι αυτή. 
-  Η δεύτερη πηγή εσόδων μπορεί να προέλθει από την κατάργηση ή μείωση της έκπτωσης 10%, την οποία και θα νοιώσουν οι καταναλωτές. Αθροιστικά και οι δύο πηγές, ανάλογα φυσικά με τις αυξήσεις, μεταφράζονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατ ευρώ για την ΔΕΗ.
Το επείγον του πράγματος ενισχύει και η πληροφορία ότι οι όποιες αποφάσεις για τα τιμολόγια θα ληφθούν στις 30 Αυγούστου, σε έκτακτο ΔΣ της ΔΕΗ, έτσι ώστε να εφαρμοσθούν άμεσα από 1η Σεπτεμβρίου.



 https://energypress.gr/news/timologia-dei-den-vgainei-i-askisi-gia-oydetero-apotelesma-dyskola-tha-apofeyhthoyn-oi

Αρχειοθήκη ιστολογίου