Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

ΔΕΗ: Διαγωνισμούς εκτός διαδικασιών δημοσίου για τις προμήθειες διεκδικεί ο Γ. Στάσσης

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Την απόφαση της νέας διοίκησης της ΔΕΗ να συμμετέχει η δημόσια εταιρία επί ίσοις όροις στην αγορά εξέφρασε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης.
Μάλιστα η αναφορά του πως «δεν μπορεί η ΔΕΗ να συμμετέχει σε διαγωνισμό ΑΠΕ και ο ανταγωνισμός να γνωρίζει εκ των προτέρων την τιμή προσφοράς της…» από κάποιους παρερμηνεύτηκε θεωρώντας πως μιλούσε για στημένους διαγωνισμούς ή για βαθιά λαρύγγια… στην οδό Χαλκοκονδύλη.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του energypress, ο νέος διοικητής της επιχείρησης ουσιαστικά περιέγραψε τις αρνητικές επιπτώσεις που επωμίζεται η εταιρία ως αποτέλεσμα της υποχρέωσης που έχει να διενεργεί διαγωνισμούς για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών υπό το αυστηρό θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων υπηρεσιών ή κρατικών φορέων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Η δημόσια εταιρία βάσει εθνικής νομοθεσίας καθώς και μη υποβολής εξαίρεσης από κοινοτική οδηγία που διέπει το καθεστώς διενέργειας διαγωνισμών για κρατικές προμήθειες, όταν θέλει να αποκτήσει εξοπλισμό π.χ. για πάνελ φωτοβολταϊκών πάρκων θα πρέπει να κάνει ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό με ανοικτά όλα τα χαρτιά… της. Το αποτέλεσμα είναι ο ανταγωνισμός να γνωρίζει ποιο είναι το κόστος προμήθειας, εν προκειμένω των πάνελ για φωτοβολταϊκά.
Έτσι, όταν η δημόσια εταιρία συμμετέχει στις δημοπρασίες της ΡΑΕ που αφορούν στην αποζημίωση των τιμών παραγόμενης ενέργειας  έργων ΑΠΕ, ξένοι και Έλληνες ανταγωνιστές της ξέροντας το κόστος της δημόσιας επιχείρησης, κάνουν χαμηλότερες προφορές με αποτέλεσμα να προκρίνονται τα δικά τους επενδυτικά σχέδια σε σχέση με εκείνα της ΔΕΗ.  
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η διοίκηση της δημόσιας εταιρίας επιδιώκει, και ίσως να έχει λάβει και κυβερνητική δέσμευση, να διενεργεί διαγωνισμούς με βάση το ισχύον καθεστώς για τις ιδιωτικές εταιρίες. Δηλαδή, να είναι κλειστές οι διαδικασίες. Το δικαίωμα αυτό το διεκδικεί για διαγωνισμούς που αφορούν σε ανταγωνιστικές δραστηριότητες.
Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ, αναφέρουν πηγές, δεν ζητά να αλλάξει το καθεστώς των διαγωνισμών προμήθειας υλικών για μονοπωλιακές της δραστηριότητες. Π.χ. για τις προμήθειες στύλων του ΔΕΔΔΗΕ, οι διαγωνισμοί να συνεχίσουν να είναι ανοικτοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στάσσης φέρεται να έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση για την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα, έθετε επανειλημμένως και ο πρώην διοικητής της δημόσιας εταιρίας Μανόλης Παναγιωτάκης, χωρίς ωστόσο να βρίσκει ανταπόκριση στα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης.
Απομένει να δούμε κατά πόσο η διεκδίκηση από την τωρινή διοίκηση θα γίνει αποδεκτή από τη νέα κυβέρνηση.    

 https://energypress.gr/news/dei-diagonismoys-ektos-diadikasion-dimosioy-gia-tis-promitheies-diekdikei-o-g-stassis

Αρχειοθήκη ιστολογίου