Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Τρία σενάρια για την πληρωμή των ΥΚΩ στη ΔΕΗ

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν  μέχρι τη σύνταξη της έκθεσης του ορκωτού λογιστή (EY) για τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ τα αρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών αναζητούν τα περιθώρια καταβολής των παλιών οφειλών για ΥΚΩ στη ΔΕΗ από τον κρατικό προϋπολογισμό. 
Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτοι υπολογισμοί της ΡΑΕ δείχνουν το ποσό να κυμαίνεται στα περίπου 160 με 200 εκ ευρώ. Χρήματα που πρέπει να δοθούν και πολύ περισσότερο τώρα εξαιτίας της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. 
Όπως είναι επίσης γνωστό για να εισπράξει η ΔΕΗ αυτά τα χρωστούμενα από ΥΚΩ που αφορούν την περιοδο του 2011 θα πρέπει πρώτα με νομοθετική ρύθμιση να δοθεί η νομική εξουσιοδότηση στη ΡΑΕ ώστε να μπορέσει να προσδιορίσει και να υπολογίσει με ακρίβεια το ύψος των οφειλών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες μέρες έχουν πυκνώσει οι συναντήσεις ανάμεσα στο ΥΠΕΝ τη ΡΑΕ αλλά και με το υπουργείο Οικονομικών καθώς εξετάζεται κατά ποσό είναι δυνατόν αυτές οι ΥΚΩ να πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές με αύξηση της συγκεκριμένης ρυθμιζόμενης χρέωσης. 
Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο σενάριο προβλέπει την κάλυψη όλου του ποσού. 
Το δεύτερο σενάριο θέλει να καλύπτεται ένα μεγάλο ποσοστό των ΥΚΩ από τον προϋπολογισμό και το τρίτο να σπάει η οφειλή σε ετήσιες δόσεις έως το 2021 ώστε ούτε να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά ούτε και οι καταναλωτές. 
Πηγές που παρακολουθούν αυτές τις διεργασίες αναφέρουν, πως τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν λάβει καμία απόφαση αφού θα πρέπει να προηγηθεί η ΡΑΕ, δηλαδή να κάνει τον έλεγχο των οφειλών προς τη ΔΕΗ. 
Τα δυο υπουργεία φέρονται να μην έχουν λάβει ακόμη καμμία απόφαση αν και τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου όποτε και ο ορκωτός λογιστής θα πρέπει να δημοσιεύσει την έκθεση του και σε αυτή είναι αναγκαίο να αποτυπώνεται με σαφήνεια πως τα ΥΚΩ θα εισπραχθούν από τη δημόσια εταιρεία. 



Αρχειοθήκη ιστολογίου