Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Κ. Χατζηδάκης: 200 εκατ. ευρώ - οφειλές του Δημοσίου - θα καταβληθούν στη ΔΕΗ τους επόμενους μήνες

Η νέα κυβέρνηση επιδιώκει την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, όπως αυτή της ΔΕΠΑ, όπου το Δημόσιο κατέχει ποσοστό 65%, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης,  σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. 
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε περάσει νόμο για την διάσπαση της ΔΕΠΑ, με στόχο την πώληση του 50,1% της εμπορίας και μειοψηφικού ποσοστού στα δίκτυα διανομής. Ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι σύντομα θα κατατεθεί τροποποίηση του νόμου, ώστε να υπάρξει συνολική αποκρατικοποίηση τόσο της εμπορίας και της λιανικής, όσο και των δικτύων διανομής.
«Οι ενδείξεις είναι ότι θα υπάρξει ισχυρό (επενδυτικό) ενδιαφέρον», ανέφερε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο θέμα της ΔΕΗ, ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι τους επόμενους μήνες θα καταβληθούν 200 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας που της οφείλει το Δημόσιο.
Βάσει των μεταμνημονιακών της δεσμεύσεων, η χώρα έχει συμφωνήσει η ΔΕΗ να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές,  μέσω των λεγόμενων δημοπρασιών NOME για να συμβάλει στο άνοιγμα της αγοράς. Ο υπουργός είπε ότι αυτό έχει στοιχίσει στην επιχείρηση περίπου 600 εκατ. ευρώ και για αυτό οι δημοπρασίες θα καταργηθούν.

«Οι ΝΟΜΕ θα καταργηθούν και η δημοπρασία που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο δεν θα γίνει», δήλωσε ο υπουργός.
Η κυβέρνηση συζητάει με τους δανειστές και άλλα διαρθρωτικά μέτρα για τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας, που περιλαμβάνουν την σταδιακή απόσυρση λιγντικών μονάδων και την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, είπε ο Χατζηδάκης.
«Έχουμε το τέλος Οκτωβρίου, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταλήξει σε σχέση με τα διαρθρωτικά μέτρα για την αγορά ενέργειας και τη ΔΕΗ» τόνισε. 

Για την επένδυση στην Σκουριές
«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Eldorado Gold ώστε να διασφαλίσει υψηλότερα δικαιώματα εκμετάλλευσης από την ανάπτυξη των μεταλλείων στη Χαλκιδική και νέες θέσεις εργασίας» δήλωσε για το θέμα ο Κ. Χατζηδάκης. 

Η επένδυση της Εldorado στη Χαλκιδική θεωρείται από τις μεγαλύτερες στη χώρα, ωστόσο, έχει καθυστερήσει λόγω εκκρεμών αδειοδοτήσεων και ανησυχιών για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση εξέδωσε άδειες εγκατάστασης εξοπλισμού για το έργο της εταιρίας στις Σκουριές.
«Εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να προχωρήσουμε σε μια σύμβαση η οποία θα στέλνει ένα μήνυμα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα από τη μια πλευρά, αλλά και από την άλλη να είναι αυτή η σύμβαση μια σύμβαση η οποία εξασφαλίζει παραπάνω θέσεις εργασίας, παραπάνω royalties και σαφή περιβαλλοντική προστασία με βάση τα ευρωπαϊκά standards για την περιοχή», δήλωσε ο υπουργός. «Γίνονται διαπραγματεύσεις αυτή την ώρα. Αυτό που έχουμε πει στην πλευρά της Eldorado Gold είναι ότι δεν θέλουμε να βραδύνουνε αυτές οι διαπραγματεύσεις, αλλά εξαρτάται και από τις προτάσεις τις οποίες και οι ίδιοι θα καταθέσουν. Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία έναντι παντός τιμήματος».

Μία από τις διαφορές της προηγούμενης κυβέρνησης με την Eldorado αφορούσε το σχέδιο της εταιρίας για την κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας για τα μεταλλεύματα από τις Σκουριές. Η κυβέρνηση είχε πει ότι το σχέδιο αυτό ήταν ελλιπές.
Ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η κυβέρνησή του συζητάει με την Eldorado πιθανή αναθεώρηση της σύμβασης, η οποία θα μπορούσε να συμπεριλάβει νέα επένδυση της εταιρίας στη Θράκη.

Αρχειοθήκη ιστολογίου