Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Σε ακρόαση από τη ΡΑΕ ο ΔΕΔΔΗΕ για «βραχυκύκλωμα» στην εκτέλεση των εντολών αποκοπής της ΔΕΗ

Σε ακρόαση από τη ΡΑΕ ο ΔΕΔΔΗΕ για «βραχυκύκλωμα» στην εκτέλεση των εντολών αποκοπής της ΔΕΗ
 
Ο ΔΕΔΔΗΕ αντιπαρέρχεται τις καταγγελίες της μητρικής του εταιρείας, θέτοντας το ερώτημα γιατί η ΔΕΗ δεν προχώρησε σε άρση της εκπροσώπησης πελατών που δεν έγινε αποκοπή, κάτι που προβλέπουν οι Κώδικες
Διαδικασία διερεύνησης των καταγγελιών που έκανε η ΔΕΗ σχετικά με την πλημμελή στάση του ΔΕΔΔΗΕ στο θέμα των αποκοπών ρεύματος ξεκινάει η ΡΑΕ. Η αρμόδια Αρχή απέστειλε σήμερα την καταγγελία της ΔΕΗ στη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και κάλεσε το Διαχειριστή σε ακρόαση.
Στην διαδικασία της διερεύνησης η Ρυθμιστική Αρχή θα ζητήσει αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό εντολών αποκοπής που έχει λάβει από τη ΔΕΗ και τον αριθμό υλοποίησής τους, όπως και τους λόγους που δεν προχώρησαν οι αποκοπές που επικαλείται η ΔΕΗ στη σχετική καταγγελία της.
Θα ζητήσει επίσης στοιχεία σχετικά με το πόσες εντολές αποκοπής αφορούν περιπτώσεις καταναλωτών που έφυγαν και πήγαν σε άλλο πάροχο, χωρίς να έχουν πληρώσει το λογαριασμό τους.
Στις προθέσεις της ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πέραν από την επιβολή κυρώσεων και η λήψη πρόσθετων μέτρων, οπως για παράδειγμα να υποχρέωσει τον ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει σε μιας μορφής οργανωτική δομή που θα είναι αποτελεσματική ως προς τη δραστηριότητα των αποκοπών ρεύματος, ενώ θα παρέμβει για να αντιμετωπιστούν και ζητήματα υποστελέχωσης της εταιρίας που επικαλείται ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ.

Καταγγελία της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ προχώρησε στις 5 Σεπτεμβρίου σε καταγγελία του ΔΕΔΔΗΕ, επικαλούμενη ότι επινοεί τακτικές πέραν κάθε λογικής και νομικής παραδοχής για μην κόβει το ρεύμα στους σταρτηγικούς κακοπληρωτές και ότι καταφελυεγι σε προσχηματικές δικαιολογίες αδυναμίας, όπως ελλείψεις προσωπικού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ επί συνόλου 471.403 εντολών διακοπής ρεύματος κατά το 2018, κόπηκαν τελικά 183.955 παροχές (με χρέη ύψους 315 εκατ.).
76.883 παροχές (με οφειλές ύψους 110,3 εκατ) δηλώθηκαν ως “ολοκληρωμένες ανεπιτυχώς”, ενώ 7.020 (με οφειλές 9,8 εκατ), παραμένουν εκκρεμείς.
 
Νομικά σαθρός ο όρος της ανεπιτυχούς ολοκλήρωσης

Ο ΔΕΔΔΗΕ κατά τη ΔΕΗ έχει επινοήσει τον "ασαφή και νομικά σαθρό όρο της ανεπιτυχούς ολοκλήρωσης", όρος που σημαίνει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ μολονότι επισκέφθηκε το ακίνητο, εντούτοις δεν προέβη σε αποκοπή, με αιτιολογίες, όπως "κλειστό χρησιμοποιείται", "κλειστό ανεκμίσθωτο", "δεν άφησε ο πελάτης".
Είναι αδιανόητο, αναφέρει η ΔΕΗ, να υφίσταται τόσο υψηλό ποσοστό εκκρεμών εντολών για τόσο μεγάλο διάστημα.
Αναφέρει επίσης ότι από τις 183.995 αποκοπές, επανασυνδέθηκαν οι 101.012., επισημαίνοντας ότι , για τις υπόλοιπες παροχές, που δεν επανασυνδέθηκαν – ελλείψει ελέγχου- είναι αμφίβολο αν παραμένουν κομμένες ή τελικά παραβιάσθηκαν.

Η απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ

Tις καταγγελίες αντιπαρέρχεται ο ΔΕΔΔΗΕ, κύκλοι του οποίου αναφέρουν ότι η εκκρεμότητα σε σχέση με τις εντολές αποκοπής της ΔΕΗ για το 2018 είναι μόλις ένα ποσοστό 1%.
Από το σύνολο των αντολών για 487.075 αποκοπές εκτελέσαμε τις 193.496 , ενώ 209.195 ήταν ανακλήσεις δηλαδή οι καταναλωτές πήγαν και πλήρωσαν στο μεταξύ διάστημα.
Στις 81.200 είναι οι αποκοπές που ανήκουν στην κατηγορία των ολοκληρωμένων ανεπιτυχώς, τονίζουν από τον ΔΕΔΔΗΕ και διευκρινίζουν ότι πρόκειται είτε για μη δυνατότητα πρόσβασης των συνεργείων στο μετρητή είτε ακόμη και για επιθέσεις που δέχονται τα συνεργεία.
Σχολιάζοντας τη στάση της ΔΕΗ κύκλοι του ΔΕΔΔΗΕ θέτουν το ερώτημα γιατί η ΔΕΗ όπως και ο κάθε πάροχος δεν προχώρησε σε άρση της εκπροσώπησης πελατών που δεν έγινε αποκοπή, κάτι που προβλέπουν οι Κώδικες της ΡΑΕ.
www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου