Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Τα ρολόγια της ΔΕΗ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής μέσω Airbnb

Γιάννα Παπαδημητρίου
Χιλιάδες φέρονται να είναι τα ακίνητα που ενώ στα χαρτιά μοιάζουν ακατοίκητα, στην πραγματικότητα αξιοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους μέσω πλατφορμών βραχυπρόθεσμης μίσθωσης (όπως η Airbnb, HomeAway κ.α.), αποφέροντας τους έτσι έσοδα που δεν φορολογούνται.
Η κατάσταση με τέτοιου είδους χρήσεις φαίνεται να έχει ξεφύγει τον τελευταίο καιρό, κάτι που εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς και από τις μεγάλες αυξήσεις στα ενοίκια που ζητούνται για περιοχές όπου έχει εξαπλωθεί η βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής από τέτοιες χρήσεις, βασίζεται σε ένα απλό σκεπτικό:  στα ακίνητα που φαίνονται αχρησιμοποίητα στα χαρτιά, όμως αξιοποιούνται επιχειρηματικά με αυτό τον τρόπο, σίγουρα θα καταναλώνεται ρεύμα. 
Η διασταύρωση των ενδείξεων στους μετρητές της ΔΕΗ με τα στοιχεία που δηλώνονται στην εφορία για τη χρήση των ακινήτων θα μπορούσε να είναι, λοιπόν, το «κλειδί» για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φοροδιαφυγής από τέτοιες περιπτώσεις.
Αν τα ρολόγια τρέχουν, αλλά δεν υπάρχει δηλωμένο μισθωτήριο και έσοδα, τότε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα πρόστιμα και τις λοιπές κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου