Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Επιστρέφουν στη «μαμά ΔΕΗ» οι θυγατρικές της αποεπένδυσης

Γιάννα Παπαδημητρίου
Το σχεδιασμό της κυβέρνησης για κατάργηση των θυγατρικών της ΔΕΗ που είχαν τεθεί προς πώληση στον αποτυχημένο διαγωνισμό για την «αποεπένδυση» αποκάλυψε ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Θωμάς.
Σε συνομιλία που είχε με εργαζομένους της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον ΑΗΣ Μελίτης, ο υπουργός ουσιαστικά ανακοίνωσε -έστω και ανεπίσημα- ότι η Λιγνιτική Μελίτης Α.Ε. θα καταργηθεί και η μονάδα της Μελίτης θα επιστρέψει στη μητρική ΔΕΗ.
Το ίδιο αναμένεται λογικά να συμβεί και με τη Λιγνιτική Μεγαλόπολης, αν και σχετικές ανακοινώσεις δεν έχουν υπάρξει ακόμα.
Με αυτό τον τρόπο,  η κυβέρνηση κλείνει οριστικά το κεφάλαιο που άνοιξε η προηγούμενη απόπειρα πώλησης παγίων της ΔΕΗ, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για τις επόμενες κινήσεις της. 
Τα οικονομικά μεγέθη των δυο καταργούμενων θυγατρικών

Στην έκθεση για τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2019, η ΔΕΗ σημειώνει σχετικά με τις δυο αυτές θυγατρικές:
«Η Εταιρεία, προχώρησε σε επικαιροποίηση της αποτίμησης από ανεξάρτητο εκτιμητή της αξίας της συμμετοχής του Ομίλου και της Μητρικής στις δύο Θυγατρικές Εταιρείες, «ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΗΣ Α.Ε.» και ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Α.Ε.» (Διακρατούμενα προς Πώληση στοιχεία), που δημιουργήθηκαν βάσει των προβλέψεων του Ν. 4533/2018. Σε συνέχεια της επικαιροποίησης αυτής, στα αποτελέσματα του Ομίλου του α΄ εξαμήνου 2019 ενσωματώθηκε πρόσθετη απομείωση ύψους € 64,9 εκατ., ώστε η καθαρή αξία της συμμετοχής του στις δύο θυγατρικές να εμφανίζεται στη χαμηλότερη μεταξύ της λογιστικής και της εύλογης αξίας τους. Σημειώνεται ότι στα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου 2018 είχε ενσωματωθεί για τον ίδιο λόγο απομείωση ύψους € 240,6 εκατ.».
Στην έκθεση, τα οικονομικά αποτελέσματα των δυο θυγατρικών αποτυπώνονται ως εξής:
 
 https://energypress.gr/news/epistrefoyn-sti-mama-dei-oi-thygatrikes-tis-apoependysis

Αρχειοθήκη ιστολογίου