Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Δάνειο 200 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να προσφέρει η EBRD στη ΔΕΗ για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην αγορά ηλεκτρισμού

Το ενδεχόμενο να προσφέρει δανειοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ εξετάζει η EBRD στα πλαίσια της ευρύτερης στήριξης της οικονομίας εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται στις 27 Μαΐου, επιβεβαιώνοντας έτσι πρόσφατο ρεπορτάζ του energypress.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η λειτουργία της ΔΕΗ κρίνεται απαραίτητη για τη σταθερότητα του τομέα ηλεκτρισμού της χώρας μας, καθώς προσφέρει κρίσιμες λειτουργίες στη διανομή, στη λιανική και στη συλλογή πληρωμών που μεταφέρονται και στους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς. Στόχος της δανειοδότησης είναι να γίνει πιο ανθεκτικό το σύστημα ηλεκτρισμού εξασφαλίζοντας τις αποπληρωμές των οφειλών διαμέσου της αλυσίδας αξίας. 

Παράλληλα η EBRD υπογραμμίζει ότι η ΔΕΗ διαθέτει επαρκή συστήματα διαχείρισης στους τομείς του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει η ίδια η τράπεζα.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η ΔΕΗ θα προετοιμάσει ένα περιβαλλοντικό και κοινωνικό σχέδιο δράσης πριν από την τελική απόφαση της EBRD, μέσω του οποίου θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει ότι συμβαδίζει με τους νέους στόχους της EBRD σε ότι αφορά την απανθρακοποίηση και τη διαφάνεια στις σχετικές πληροφορίες. Σημειώνεται ότι η EBRD έχει πάψει πλέον να χρηματοδοτεί επενδύσεις σε άνθρακα και στην ανακοίνωσή της ανέφερε με θετικά σχόλια τη διαδικασία απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με ορίζοντα το 2023 και το 2028.


 https://energypress.gr/news/daneio-200-ekat-eyro-shediazei-na-prosferei-i-ebrd-sti-dei-gia-tis-epiptoseis-toy-koronoioy

Αρχειοθήκη ιστολογίου