Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Πίστωση και 4 δόσεις στους προμηθευτές για την αποπληρωμή στους διαχειριστές του 30% των ρυθμιζόμενων χρεώσεων

Θοδωρής Παναγούλης
Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που πρόκειται να εκδοθεί άμεσα, με επείγουσες ρυθμίσεις διαφόρων υπουργείων, περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, και ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία διευκολύνονται οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους προς τους Διαχειριστές.
Συγκεκριμένα, εισάγεται ρύθμιση με την οποία για το 30% των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που πρέπει να καταβάλλουν οι προμηθευτές σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ, δίνεται η δυνατότητα να το αποπληρώσουν σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, η πρώτη των οποίων θα καταβάλλεται ένα μήνα μετά την κανονική ημερομηνία καταβολής (στην οποία βεβαίως ο προμηθευτής θα πληρώνει το υπόλοιπο 70% των ρυθμιζόμενων χρεώσεων).

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για τον κλάδο της προμήθειας, καθώς μεγάλο μέρος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων εκτιμάται ότι οι εταιρείες δεν θα το εισπράξουν, λόγω ανεξόφλητων οφειλών των καταναλωτών. Με τα σημερινά δεδομένα η ανεισπραξιμότητα υπολογίζεται ότι κινείται ήδη στα επίπεδα του 30%, συνεπώς η ρύθμιση για δόσεις στο 30% των ρυθμιζόμενων χρεώσεων θεωρείται δίκαιη.
Ωστόσο, με την πίστωση που δίνεται (μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου) στους προμηθευτές, η σχετική «τρύπα» μεταφέρεται στους Διαχειριστές, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν θα έχουν ρευστό για να πληρώσουν έγκαιρα άλλους κρίκους της ενεργειακής αλυσίδας, όπως τους συμβατικούς και τους ανανεώσιμους παραγωγούς ενέργειας.
Για το λόγο αυτό, όπως αποκάλυψε το energypress, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός μηχανισμού μέσω του οποίου οι διαχειριστές θα μπορούν να αντλούν ρευστότητα για να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους και να μην «πνιγεί» η αγορά.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι η διευκόλυνση που δίνεται στους προμηθευτές για την καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, δεν λύνει το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που έχουν (και κυρίως εκείνο που φοβούνται ότι θα έχουν προϊόντος του χρόνου) οι εταιρείες του ρεύματος, με πρώτη βεβαίως τη ΔΕΗ, εξαιτίας της αναμενόμενης διόγκωσης των ανείσπρακτων οφειλών.
Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση συνεχίζει να διερευνά τις δυνατότητες δημιουργίας και ενός διακριτού μηχανισμού εγγύησης για τις ενεργειακές εταιρίες, μέσα από το οποίο οι τελευταίες θα έχουν επιπλέον πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
Παρά τις δυσκολίες, το θέμα παραμένει ανοιχτό. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία της κρίσης ρευστότητας κατά τους επόμενους μήνες, όπως λένε κύκλοι με γνώση των διεργασιών, θυμίζοντας ότι το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευτεί πως θα υπάρξουν εγγυήσεις για ρευστότητα σε πληττόμενους κλάδους, όπως η ενέργεια, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει ακόμη "κλειδώσει". 



 https://energypress.gr/news/nea-pnp-pistosi-kai-4-doseis-stoys-promitheytes-gia-tin-apopliromi-stoys-diaheiristes-toy-30

Αρχειοθήκη ιστολογίου