Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Εντείνεται το πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη της ΔΕΗ στις τεχνικές εταιρίες

Όλο και μεγαλύτερες είναι οι συνέπειες από τη διαιώνισης της καθυστέρησης των πληρωμών των ληξιπροθέσμων της ΔΕΗ έναντι των υπεργολάβων της, τεχνικών εταιριών της Δυτικής Μακεδονίας. Οι εργολήπτες-συνεργάτες της ΔΕΗ, καλούνται να αντιμετωπίσουν εδώ και μήνες το έλλειμμα ρευστότητας που τους δημιουργεί η καθυστέρηση στις πληρωμές, με το χρόνο αποπληρωμής των ήδη ήδη καθυστερημένων οφειλών να παρατηρείται πως αυξάνεται.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ στις εταιρίες της Δυτικής Μακεδονίας για υπεργολαβίες σε σταθμούς και ορυχεία, κυμαίνονται περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Αφορούν καθυστερήσεις πληρωμών, τριών μηνών πέραν της συμβατικής προθεσμίας των τριών μηνών, δηλαδή μιλάμε για εργασίες που έχουν γίνει πριν τουλάχιστον έξι μήνες.

Το πρόβλημα που πλέον είναι διαρκές και ούτως ή άλλως εντείνεται, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες στην παρούσα χρονική περίοδο. Σύμφωνα με εκπροσώπους τεχνικών εταιριών, οι εταιρίες καλούνται τώρα, να αντιμετωπίσουν επιπλέον τις ακραία έκτακτες συνθήκες που διαμορφώθηκαν εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, συνθήκες οι οποίες δυσχεραίνουν επιπλέον την ομαλή λειτουργία τους και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα τους.
Όλα αυτά, συμβαίνουν ενώ η περίοδος του Πάσχα πλησιάζει. Αυτό σημαίνει πως σε λίγες ημέρες οι εταιρίες θα πρέπει πέραν της τακτικής μισθοδοσίας να καταβάλλουν και το δώρο του Πάσχα στα στελέχη τους. Συνεπώς η ανησυχία αλλά και η αγωνία των εταιριών είναι τεράστια, ώστε να καταφέρουν να ανταποκριθούν και να είναι εντάξει απέναντι στους χιλιάδες εργαζομένους τους. Κυρίως όμως, όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα θολό τοπίο για την επόμενη μέρα λόγω της εξαγγελθείσας απολιγνιτοποίησης.
«Προτεραιότητα της ΔΕΗ θα πρέπει να είναι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις επιχειρήσεις – συνεργάτες οι οποίες μάλιστα απασχολούν έναν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων, και οι οποίες έχουν επωμιστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές τους», σχολιάζει εκπρόσωπος άλλης τεχνικής εταιρίας, αφήνοντας αιχμές για τις δωρεές και άλλες δράσεις κοινωνικής ευθύνης που γίνονται από την Εταιρία.
Ελπίδα για τμηματική εξόφληση των οφειλών που θα δώσει «ανάσα» ρευστότητας στις εν λόγω επιχειρήσεις, αποτελεί η δημιουργία μηχανισμού εγγυοδοσίας το επόμενο διάστημα για τις επιχειρήσεις ρεύματος (και για τη ΔΕΗ) από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με σκοπό να τους παρέχει κεφάλαιο κίνησης με χρηματοδότηση κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους.


e-ptolemeos.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου