Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Γ. Στάσσης: "Η μεγάλη πρόκληση είναι να μη μείνει πίσω η αναμόρφωση της ΔΕΗ"



Στα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο κορωνοϊός στη ενεργειακή αγορά και στις κινήσεις που κάνει η ΔΕΗ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στο energypress στο πλαίσιο αφιερώματος.
Ο κ. Στάσσης τονίζει σχετικά, ότι η μεγάλη πρόκληση είναι να μη μείνει πίσω το σχέδιο αναμόρφωσης της ΔΕΗ το οποίο έχει
δρομολογηθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΔΕΗ παραμένει επικεντρωμένη στο επιχειρηματικό της πλάνο, στον εξορθολογισμό της επιχείρησης και στην ανάπτυξή της με όχημα τις ΑΠΕ.
Οι ΑΠΕ, άλλωστε, θα είναι βασικό εργαλείο ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμά ο κ. Στάσσης.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ υπενθυμίζει ότι η επιχείρηση έλαβε μέτρα στήριξης των καταναλωτών προκειμένου να μην υπάρξουν υπερβολικές επιπτώσεις στην εισπραξιμότητα. Παρόλα αυτά, επισημαίνει ότι θα είναι σημαντικό πισωγύρισμα για όλες τις επιχειρήσεις του χώρου αν λόγω της κρίσης επανακύψει ζήτημα ανεξόφλητων οφειλών. "Οι αντικειμενικές δυσκολίες που αφήνει πίσω της, κυρίως το οικονομικό σκέλος αυτής της περιπέτειας, είναι μεγάλο και θα χρειαστούμε πολύ μεγάλη βοήθεια ακόμα για να υπερβούμε την κρίση" τονίζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΔΕΗ.
Ακολουθούν οι απαντήσεις του κ. Στάσση:
  • Από το δικό σας τομέα δραστηριοποίησης, ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που δημιουργεί η υγειονομική κρίση;
Δεν χωράει αμφιβολία ότι η περιπέτεια αυτή μας γυρίζει πίσω. Ήρθε δε σε μια περίοδο που οι προοπτικές της ΔΕΗ ήταν εξαιρετικά θετικές. Θέλω να σας θυμίσω την θεαματική οικονομική βελτίωση της εταιρείας. Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από διεθνείς οίκους. Την άρση των επιφυλάξεων του ορκωτού ελεγκτή. Την θετική αποδοχή από την αγορά του επιχειρηματικού πλάνου της εταιρείας. 
Η κρίση δημιούργησε νέα δεδομένα και αναγκαστικά αναθεώρησε και κάποιες δικές μας προτεραιότητες. Το τελευταίο διάστημα η κύρια προτεραιότητα μας ήταν να διασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, παίρνοντας παράλληλα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του προσωπικού μας. Και μέχρι τώρα τα έχουμε καταφέρει απόλυτα. 
Η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι να μη μείνει πίσω το σχέδιο αναμόρφωσης της ΔΕΗ το οποίο έχουμε δρομολογήσει. Με πολλές και μεγάλες νέες επενδύσεις, με αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα και ενίσχυση των ΑΠΕ και φυσικά η εμπορική πολιτική της εταιρείας προς όφελος των πελατών μας. 
  • Συνολικά για την ενεργειακή αγορά ποιοι είναι οι φόβοι σας για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού;
Πολλά επενδυτικά σχέδια φοβάμαι ότι θα μείνουν πίσω. Κάποιοι διαγωνισμοί ήδη έχουν πάει πιο πίσω ενώ μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία της οικονομίας στο σύνολό της αναγκαστικά θα είναι όλοι κάπως συγκρατημένοι.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουν όλες οι εταιρείες είναι το ζήτημα της συνέπειας των πελατών μας. Το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση αυτή την περίοδο ίσως έχει επιπτώσεις στην εισπραξιμότητα των λογαριασμών. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει όλο τον κλάδο. Γι’ αυτό και εμείς ως ΔΕΗ λάβαμε σημαντικά μέτρα στήριξης των καταναλωτών μας. Από εκπτώσεις μέχρι διευκολύνσεις στις συναλλαγές μέσω του τηλεφωνικού μας κέντρου ή ηλεκτρονικά. 
Θα είναι σημαντικό πισωγύρισμα και για την ΔΕΗ και για όλες τις επιχειρήσεις του χώρου αν λόγω της κρίσης επανακύψει ζήτημα ανεξόφλητων οφειλών.
Όσο για τα επενδυτικά σχέδια είναι σημαντικό να προχωρήσουν αδιατάρακτα, ώστε όχι μόνο να μη μείνουμε πίσω στη μάχη του εκσυγχρονισμού, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε ατμομηχανή που θα βοηθήσει στην ανάταξη της εθνικής μας οικονομίας. 
  • Θεωρείτε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κληθούμε όλοι να κινηθούμε μετά την κρίση, επιτρέπει αισιοδοξία και προσδοκίες;
Όπως σας είπα και πριν η περιπέτεια αυτή δυστυχώς μας γύρισε πίσω. Μέχρι πρόσφατα οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ήταν εξαιρετικά θετικές. Θυμάστε όλες τις διεθνείς μελέτες αλλά και πόσο είχαν πέσει τα ελληνικά ομόλογα, ως δείγμα εμπιστοσύνης στην προοπτικές της οικονομίας μας. 
Τώρα όλοι μιλάνε για πολύ μεγάλη ύφεση, η οποία ενισχύεται από δύο παράγοντες. Τη μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας μας από τον τουρισμό και τον μεγάλο αριθμό μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων. 
Η ανασφάλεια επιτείνεται από έναν ακόμα πολύ καθοριστικό παράγοντα, ότι δεν ξέρουμε ποιές ακριβώς θα είναι οι εξελίξεις στο υγειονομικό σκέλος. Αν θα έχουμε δεύτερο κύμα από φθινόπωρο, πότε θα υπάρχει ευρέως διαθέσιμο φάρμακο, πότε θα βγει το εμβόλιο και όλα αυτά τα πολύ καθοριστικά δεδομένα. Οπότε αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει ούτε το βάθος της κρίσης ούτε τη διάρκειά της, άρα ούτε τις ακριβείς επιπτώσεις της. 
Από την άλλη πλευρά όμως, οι περισσότερες μελέτες μιλάνε για σταδιακά ισχυρή ανάκαμψη. Το ότι δεν έχουν πληγεί βασικές υποδομές, σε συνδυασμό με το κύμα ρευστότητας που θα υπάρξει θα οδηγήσουν, μόλις το υγειονομικό σκέλος διευθετηθεί, σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.  
Εμείς στη ΔΕΗ παραμένουμε επικεντρωμένοι στο επιχειρηματικό μας πλάνο, στον εξορθολογισμό της επιχείρησης και στην ανάπτυξή της με όχημα τις ΑΠΕ. Άλλωστε, θεωρώ ότι οι ΑΠΕ θα είναι βασικό εργαλείο ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. 
  • Ποια είναι η εντύπωσή σας για τη διαχείριση της κρίσης στη χώρα μας. Για παράδειγμα, ως κλάδος βρήκατε από την πολιτεία ευήκοα ώτα ώστε να βρεθούν άμεσες λύσεις σε άμεσα προβλήματα;
Νομίζω ότι ο έως τώρα χειρισμός είναι πολύ καλός. Η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί είναι ότι το κράτος έχει λειτουργήσει. Ότι “υπάρχει κράτος”, για να το πω απλά. Και αυτό είναι θετικό καθώς τονώνει την εμπιστοσύνη του κόσμου και δημιουργεί ένα απόθεμα αξιοπιστίας στο κράτος και τους θεσμούς του. Και αυτό, ασχέτως κομμάτων και κυβερνήσεων, είναι μια σημαντική κατάκτηση για κάθε σοβαρή χώρα. 
Σε ό,τι αφορά τον δικό μας κλάδο, ναι, η πολιτεία ήταν δίπλα μας σε ό,τι ζητήσαμε. Όπως και εμείς ήμασταν δίπλα της. Ο αγώνας που κάναμε για να κρατηθεί όρθιο το σύστημα ήταν τεράστιος. Μόνο όσοι το ζήσαμε από μέσα ξέρουμε τι προσπάθεια χρειάστηκε για να καταφέρουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ανάγκη προστασίας του προσωπικού μας και στην διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας. 
Από εκεί και πέρα οι αντικειμενικές δυσκολίες που αφήνει πίσω της κυρίως το οικονομικό σκέλος αυτής της περιπέτειας είναι μεγάλο. Και θα χρειαστούμε πολύ μεγάλη βοήθεια ακόμα για να υπερβούμε την κρίση.
  • Πιστεύετε ότι η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας ανταποκρίθηκε στο ρόλο της; Στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων;
Πολλές εταιρείες έδειξαν αυξημένο αίσθημα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Κάποιες άλλες θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα. Σε γενικές γραμμές όμως οι δωρεές που έγιναν από επιχειρήσεις ήταν σε πολλές περιπτώσεις συγκινητικές. Από τα πιο μικρά μαγαζιά που έκαναν δωρεάν διανομές έξτρα μερίδων φαγητού, μέχρι τις μεγάλες εταιρείες που έκαναν χορηγίες μεγάλης αξίας. 
Νομίζω δείξαμε ως κοινωνία το καλό μας πρόσωπο σε αυτή την κρίση. Και είμαι περήφανος που η ΔΕΗ έκανε μία από τις μεγαλύτερες δωρεές, που έκαναν εισηγμένες εταιρείες, δωρίζοντας ιατρικό εξοπλισμό ύψους 5 εκατ. ευρώ, με μάσκες, φόρμες, γυαλιά και άλλα προστατευτικά ήδη στο εθνικό σύστημα υγείας. Στην κρίση αυτή κανένας δεν μπορεί να μένει με σταυρωμένα χέρια και είναι σημαντικό οι ελληνικές επιχειρήσεις να δίνουν το καλό παράδειγμα. 
  • Πως αξιολογείτε τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα χρηματοδότησης των πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης;
Η ΕΕ έχει τους δικούς της κανόνες λειτουργίας. Κινείται αργά, προχωρά μέσα από συμβιβασμούς, αλλά στο τέλος, συνήθως κάνει το σωστό. Η ένεση ρευστότητας της ΕΚΤ είναι σημαντική και σε αυτό θέλω να τονίσω και το πόσο σημαντική είναι η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 
Με την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για άμεσα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους μισού δισ. ευρώ έγινε ένα σημαντικό βήμα. Και θέλω να ελπίζω ότι στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα θα γίνει και το πιο κρίσιμο και αποφασιστικό βήμα γιατί η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται πράγματι μια πολύ μεγάλη ένεση ρευστότητας.
  • Πολλοί υποστηρίζουν ότι η υγειονομική κρίση ανέδειξε ένα πρόβλημα «διεθνούς ηγεσίας» και βλέπουν την ανάγκη επαναχάραξης κατευθύνσεων, ώστε, μεταξύ άλλων, να εξασφαλίζονται πόροι για οικουμενικά προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή ή οι πανδημίες. Πιστεύετε ότι μπορεί πράγματι η παρούσα κρίση να φέρει τέτοια αποτελέσματα;
Σίγουρα θα αλλάξουν πολλά μέσα από αυτή την περιπέτεια. Πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα θα αναθεωρηθούν. Μία από τις κατευθύνσεις θα είναι αυτή που αναφέρατε. Η μεγαλύτερη διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση κρίσεων με διεθνή αντίκτυπο. 
Θα απαιτηθούν πόροι και συνέργειες για να υπερβούμε την κρίση, τόσο στο υγειονομικό, όσο και στο οικονομικό σκέλος, αλλά και σε τομείς που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά μας. 
Καμία χώρα – ειδικά μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδας – δεν μπορεί να υπερβεί από μόνη της αυτές τις δυσκολίες. Αλλά και ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή αντιμετωπίζονται μόνο σε διεθνές επίπεδο. Πιστεύω συνεπώς ότι το επόμενο διάστημα θα πάμε υποχρεωτικά σε αυξημένες συνεργασίες σε διεθνή κλίμακα.

energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου