Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Α.Σδούκου: Αισιοδοξούμε για πλήρη αναμόρφωση της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ έως το τέλος του έτους

Α.Σδούκου στο WEN: Αισιοδοξούμε για πλήρη αναμόρφωση της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ έως το τέλος του έτους
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, η πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας θα επιφέρει απόλυτη διαφάνεια και λιγότερο διοικητικό κόστος

Η απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών στις οποίες εμπλέκονται οι διαχειριστές, καθώς και της έκδοσης της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας, αποτελούν τα επόμενα βήματα στον «οδικό χάρτη» του ΥΠΕΝ για την πλήρη αναμόρφωση του αδειοδοτικού πλαισίου νέων έργων ΑΠΕ.

Αυτό επισημαίνει στο WorldEnergyNews η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, προσθέτοντας ότι ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του νέου πλαισίου τοποθετείται στο τέλος του έτους, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο – με την όποια αβεβαιότητα προκαλεί η ανάπτυξη ενός πλήρους πληροφοριακού και διαλειτουργικού συστήματος, στο οποίο πρόκειται αυτό να βασιστεί. «Θα το δουλέψουμε πυρετωδώς», συμπληρώνει.



Η αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής με τη Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενεργείας από ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ, την οποία προβλέπει το περιβαλλοντικό σχέδιο νόμου, αποτυπώνει ανάγλυφα την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί το ΥΠΕΝ, κατά τον εκσυγχρονισμό των επόμενων βημάτων της αδειοδοτική διαδικασίας. Μία κατεύθυνση που η Γενική Γραμματέας έχει χαρακτηρίσει ως «τη νέα ψηφιακή εποχή αδειοδότησης έργων ΑΠΕ», με τη Βεβαίωση Παραγωγού να σηματοδοτεί το πρώτο καταλυτικό βήμα αυτής της μετάβασης.

«Ταυτότητα» κάθε έργου σε ένα ψηφιακό περιβάλλον

Στο ερώτημα του WEN γιατί το υπουργείο δεν περιορίστηκε απλώς στον περιορισμό των δικαιολογητικών που υποβάλλονται σήμερα για την Άδεια Παραγωγής, η κ. Σδούκου απαντά: «Προχωρήσαμε στη ριζική αλλαγή, με στόχο την πλήρη ψηφιοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου, διότι δεν νοείται να είμαστε στο 2020 και η αδειοδοτική διαδικασία να πραγματοποιείται ακόμη με έντυπα και στοίβες φακέλων!». Στο πλαίσιο της πλήρους ψηφιοποίησης, το νέο πληροφοριακό σύστημα, με το οποίο θα γίνεται η «υποδοχή» και διεκπεραίωση των αιτήσεων για Βεβαίωση Παραγωγού, θα επικοινωνεί και θα διαλειτουργεί με όλα τα άλλα υφιστάμενα ή νέα συστήματα των άλλων φορέων που εμπλέκονται στην αδειοδοτική διαδικασία.

«Το όραμα είναι κάθε έργο να αποκτήσει την "ταυτότητά" του σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, στο οποίο θα μπορεί ο επενδυτής, οι αδειοδοτούσες αρχές, αλλά και η κοινωνία των πολιτών, να παρακολουθούν την πορεία του. Με απόλυτη διαφάνεια και λιγότερο διοικητικό κόστος», επισημαίνει η κ. Σδούκου. Αντίθετα, όπως συμπληρώνει στο υφιστάμενο καθεστώς σε κάθε αδειοδοτικό στάδιο η σχεδιαζόμενη επένδυση αποκτά και κάποιον διαφορετικό κωδικό, με συνέπεια να μην είναι εφικτή η παρακολούθηση της «ωρίμανσής» της.

Άμεση εφαρμογή του νέου πλαισίου

Η εφαρμογή του νέου αδειοδοτικού πλαισίου αναμένεται να είναι άμεση, ξεκινώντας αμέσως μετά την ψήφιση του, ώστε στη συνέχεια να ενισχυθεί με την έκδοση του νέου Κανονισμού, εντός τριών μηνών από τώρα. Το νέο πλαίσιο θα καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς αιτήσεις για Άδειες Παραγωγής, οι οποίες έχουν υποβληθεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 και έπειτα, και ανέρχονται σε περίπου 2000.

Για τη διεκπεραίωση των εκκρεμών αιτήσεων, η ΡΑΕ έχει ήδη δρομολογήσει την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας – μάλιστα εκτιμάται πως από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική διαχείριση των πρώτων αιτημάτων που εκκρεμούν. Παράλληλα, η πλατφόρμα της Αρχής θα αποτελέσει το μεταβατικό ψηφιακό «οικοσύστημα» για την τεχνική υποστήριξη του νέου πλαισίου, ώστε τον Ιούνιο να «υποδεχθεί» τον επόμενο κύκλο αιτήσεων.

Λιγότερος διοικητικός φόρτος και έξοδα για τους επενδυτές

Η Βεβαίωση Παραγωγού θα εκδίδεται το αργότερο σε 60 ημέρες, έναντι 1,5-2 έτη που χρειάζεται σήμερα η έκδοση της Άδειας Παραγωγής, με λιγότερο διοικητικό φόρτο και έξοδα για τους επενδυτές. Γι’ αυτό τον σκοπό, μέσω του πληροφοριακού συστήματος, θα είναι αυτοματοποιημένη τόσο η υποβολή αιτήματος για Βεβαίωση από τους επενδυτές, και μάλιστα με λιγότερα δικαιολογητικά, όσο και ο έλεγχος των περισσότερων προϋποθέσεων έγκρισης, όπως της συμβατότητας με το Ειδικό Χωροταξικό για ΑΠΕ, των χωροθετικών περιορισμών ή της σύνδεσης του έργου στο δίκτυο.

Παράλληλα, στο νέο καθεστώς εισάγεται ειδική διαδικασία και επίλυση των θεμάτων επικαλύψεων, υπέρβασης της φέρουσας ικανότητας και αξιολόγησης των ειδικών έργων, ενώ περιλαμβάνει μία συγκεκριμένη διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης, ως «δικλείδα ασφαλείας» για την προστασία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και την καταπάτηση της ιδιωτικής γης. Τέλος, προβλέπει συγκεκριμένα δεσμευτικά χρονικά ορόσημα για την περαιτέρω «ωρίμανση» μίας επένδυσης, ώστε εάν αυτά δεν τηρηθούν να ακυρωθεί αυτόματα η Βεβαίωση.

«Έξοδος των ΑΠΕ από τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας»

«Στόχος είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία, να ωριμάζουν γρήγορα τα έργα, και να μην δεσμεύονται θέσεις επ’ άπειρον, μέχρις ότου να ολοκληρωθούν ατέρμονες αδειοδοτικές διαδικασίες», τονίζει στο WEN η κ. Σδούκου. Όπως συμπληρώνει, η Ελλάδα, που έχει ιδανικά φυσικά χαρακτηριστικά λόγω των δυνατοτήτων της στον τομέα των ΑΠΕ, μπορεί να βγει από τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας και να αποτελέσει σημαντικό επενδυτικό στόχο.

Παράλληλα, η επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών αποτελεί μονόδρομο για να επιτευχθεί ο στόχος για το μερίδιο των ΑΠΕ στην ενεργειακή μας κατανάλωση το 2030. «Η ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας αποτελεί κορυφαίο περιβαλλοντικό πρόταγμα στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Δεν γίνεται ως κοινωνία ταυτόχρονα να επιδιώκουμε την απανθρακοποίηση, αλλά και να αρνούμαστε την ανάπτυξη εκείνων των έργων που θα την επιτρέψουν», καταλήγει.



Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr


www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου