Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Ευρώ - ευρώ “μαζεύονται” τα χρήματα για τον Μηχανισμό Εγγυοδοσίας στην αγορά ρεύματος

Γιώργος Φιντικάκης
Σταδιακά, με πολλές δυσκολίες και συνεχείς διαβουλεύσεις με τους κοινοτικούς επιχειρείται να συγκεντρωθεί το ποσό που θα προικοδοτήσει το Ταμείο Εγγυοδοσίας, προκειμένου αυτό να αποτελέσει ένα ισχυρό μαξιλάρι για την αγορά ρεύματος απέναντι σε μια κρίση ρευστότητας μακράς διαρκείας. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί γύρω στα 500-600 εκατ ευρώ, κονδύλια ωστόσο που δεν αρκούν για να προστατεύσουν το σύνολο της αγοράς στο σενάριο που η κρίση θα διαχυθεί ως το φθινόπωρο ή και ως το τέλος του 2020. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπολογίζεται ότι η “μαύρη τρύπα” στα ταμεία των παρόχων ρεύματος θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 1 δισ ευρώ όπως έχει γραψει το “Energypress”, άρα για να στηριχθεί η αγορά απαιτούνται ισόποσα κονδύλια.

Τόσα είναι και τα κεφάλαια που θα ήθελε ιδανικά να συγκεντρώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τον περίφημο Μηχανισμό Εγγυοδοσίας, γι' αυτό και βρίσκεται σε συνεχή ανοικτή γραμμή με το υπ. Οικονομικών αλλά και τις Βρυξέλλες. Το έργο έχουν επωμιστεί ο υφυπ. ΠΕΝ Γ.Θωμάς σε συνεννόηση με τον αρμόδιο για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής υφυπουργό Οικονομικών Θ.Σκυλακάκη.
Τέτοια ποσά δεν μπορούν να “σηκωθούν από τον προϋπολογισμό, του οποίου οι αντοχές είναι πεπερασμένες, γι' αυτό και αναζητώνται από κοινοτικές πηγές, όπως το πακέτο Σεντένο, το οποίο απασχόλησε την μαραθώνια χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Εφόσον κλειδώσει η λύση για την στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, τότε θα μπορούσαν να διατεθούν για την αγορά ρεύματος πόροι μέσω του ESM, του προγράμματος για την προστασία της απασχόλησης (Sure) και του πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Των τριών δηλαδή πυλώνων του πακέτου που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν και για το οποίο υπήρξε ολονύχτια τηλεδιάσκεψη με πολύωρες διακοπές και αντιπαραθέσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών του Βορρά και εκείνων του Νότου.
Οι δυσκολίες
Προς το παρόν τα κονδύλια αυτά αναζητώνται. Είναι πολλά, οι διαβουλεύσεις δύσκολες, ενώ στήριξη χρειάζονται και άλλοι τομείς της οικονομίας. Επείγει ωστόσο να βρεθεί μια λύση και άμεσα, δηλαδή εντός του Απριλίου, προκειμένου η αγορά του ρεύματος να προλάβει τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις και προτού η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου. 
Πριν από δύο εβδομάδες οι προβολές που έκαναν οι εταιρείες του χώρου έδειχναν μια μείωση 30% των εισπράξεων στο ρεύμα και υπολόγιζαν ότι εφόσον αυτή συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό για τρεις ακόμη μήνες, τότε οι απώλειες για το σύνολο της αγοράς θα ανέρχονταν στα 650 εκατ. ευρώ. Η εικόνα ωστόσο είναι δυναμική, οι προβολές των εταιρειών δείχνουν ότι η κρίση θα έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 90 ημερών, χωρίς και να αποκλείεται ο ρυθμός μείωσης των εισπράξεων να αυξηθεί, σενάριο κατά το οποίο θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 1 δισ ευρώ. 
Ανάλογη είναι και η ανησυχία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ που πρόκειται να ζητήσει άμεσα από τους ενεργειακούς παρόχους να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τα οποία της είχαν μεταφέρει στα τέλη Μαρτίου για την μείωση της εισπραξιμότητας.
Και οι κίνδυνοι
Σ’ αυτήν την φάση βρίσκεται η κατάσταση στην αγορά η οποία αγωνιά για την επόμενη ημέρα και περιμένει την δημιουργία του περίφημου Ταμείου Εγγυοδοσίας. Στο καλό σενάριο αυτό θα προικοδοτηθεί με κεφάλαια περίπου 1 δισ ευρώ - κάποιοι θεωρούν ότι και αυτά είναι λίγα - τα οποία θα μοιραστούν στους παρόχους ανάλογα με τα μερίδια τους. Εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν έτσι, η ΔΕΗ, καθώς ελέγχει το 70%, θα εισπράξει περί τα 700 εκατ ευρώ, τα οποία και θα χρησιμοποιήσει ως κρατική εγγύηση απέναντι στις τράπεζες, προκειμένου να πάρει ισόποσης αξίας κεφάλαια κίνησης με χαμηλό επιτόκιο. Δηλαδή φθηνή ρευστότητα που θα αντικαταστησει το όποιο ταμειακό της κενό, για το οποίο φοβάται ότι όσο θα περνούν οι εβδομάδες και οι μήνες, ολοένα και θα μεγαλώνει.
Διαφορετικά, αν το περίφημο Ταμείο Εγγυοδοσίας αποδειχθεί κατώτερο των περιστάσεων, οι εφιάλτες θα επιστρέψουν. Και εκεί που πριν ξεσπάσει το τσουνάμι της πανδημίας, η επιχείρηση υπολόγιζε ότι ως το τέλος του 2020 θα έχει καλύψει το ταμειακό κενό, ύψους 900 εκατ ευρώ, που της κληροδότησαν τα λάθη και οι αστοχίες του παρελθόντος, θα το δει αντί να μειώνεται, να αυξάνεται. Και όλη εκείνη η προσπάθεια του καλοκαιριού, δηλαδή οι αυξήσεις στα τιμολόγια μαζί με τα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας της επιχείρησης θα πάνε χαμένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύνολο της αγοράς του ρεύματος. Αντίστοιχα θα επιστρέψουν στην αγορά τα φαντάσματα του παρελθόντος, δηλαδή εκείνη η εποχή όταν χιλιάδες καταναλωτές "ξεχνούσαν" να πληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους προς τις εταιρείες και προς την ΔΕΗ, εκείνη καθυστερούσε τις πληρωμές της προς τους διαχειριστές, εκείνοι αργούσαν να πληρώσουν τους παραγωγούς ΑΠΕ, κ.ο.κ.



Αρχειοθήκη ιστολογίου