Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Μείωση 40 εκατ. ευρώ των εσόδων της ΔΕΗ με τα μέτρα ελάφρυνσης λόγω του κορωνοϊού

Μείωση 40 εκατ. ευρώ των εσόδων της ΔΕΗ με τα μέτρα ελάφρυνσης λόγω του κορωνοϊού
Σημαντική αβεβαιότητα χαρακτηρίζει η εταιρεία την εξέλιξη της πανδημίας και των μέτρων για την καταπολέμησή της
Μείωση εσόδων κατά 40 εκατ. ευρώ θα έχει η ΔΕΗ από τα μέτρα που έλαβε προσφάτως για την διευκόλυνση των καταναλωτών λόγω κορονωϊου και βελτίωσης παράλληλα της εισπραξιμότητάς της. Η εκτίμηση αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση που συνοδεύει τα αποτελέσματα του 2019.

Στην έκθεση, η εξέλιξη της πανδημίας και των μέτρων για την καταπολέμησή της καταγράφονται ως σημαντική αβεβαιότητα, η οποία, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία του Ομίλου και της Μητρικής εταιρίας “προκαλώντας επιπτώσεις στην οικονομική τους θέση, τα λειτουργικά τους αποτελέσματα, τις χρηματικές ροές τους και την υλοποίηση των επιχειρηματικών και επενδυτικών τους σχεδίων”.


Για το λόγο αυτό, αναφέρει η Εκθεση, η διοίκηση του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις και τα μέτρα που λαμβάνονται σχετικά με τη ραγδαία εξάπλωση του COVID-19 και μελετά τυχόν αρνητικές ή θετικές επιπτώσεις, που ενδέχεται να προκύψουν, προβαίνοντας σε εκτιμήσεις για τα παρακάτω: Την πορεία της ζήτησης για Η/Ε, Τη διαθεσιμότητα των Μονάδων παραγωγής Η/Ε, την πορεία των δαπανών (ενεργειακό ισοζύγιο, μισθοδοσία, άλλες δαπάνες κ.λ.π.), την πορεία των εσόδων από πώληση Η/Ε και των άλλων λοιπών εσόδων (έσοδα από τη χρήση δικτύου διανομής Η/Ε), Tην πορεία των αναμενόμενων χρηματικών ροών, Tην πιθανότητα αθέτησης συμβάσεων εκ μέρους των προμηθευτών (λόγω έκτακτων γεγονότων), Την πιθανότητα μείωσης της εισπραξιμότητας των λογαριασμών κατανάλωσης Η/Ε, Tην πιθανότητα αλλαγής του επενδυτικού σχεδίου.

Αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας με τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας

Για τις επιπτώσεις που αναμένονται από τα μέχρι τώρα μέτρα, που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19, η διοίκηση προέβη σε επανεκτίμηση των προϋπολογισμένων οικονομικών μεγεθών για το 2020 και το Α’ Εξάμηνο 2021, κάνοντας παραδοχές για την πορεία των βασικών μεγεθών της αγοράς Η/Ε (τιμές υγρών καυσίμων, φυσικού αερίου, τιμές δικαιωμάτων CO2, Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) κ.λ.π.), καθώς και για την εκτιμώμενη εξέλιξη των πωλήσεων Η/Ε.

Από τις διενεργηθείσες επανεκτιμήσεις, δεν φαίνεται να προκύπτουν για τον Όμιλο και τη Μητρική Εταιρεία αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις από τα μέχρι τώρα μέτρα για τη μη διάδοση του COVID-19. Αντίθετα, προκύπτει αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας λόγω σημαντικής μείωσης των δαπανών του ενεργειακού ισοζυγίου, που υπερκαλύπτει τη μείωση του κύκλου εργασιών, ενώ παράλληλα αντισταθμίζει και την αρνητική επίπτωση της καθυστέρησης των εισπράξεων από πελάτες.

Πιθανή αύξηση του πιστωτικού κινδύνου

Στο πλαίσιο της επανεκτίμησης αυτής, πραγματοποιήθηκε επίσης ανάλυση ευαισθησίας των βασικών παραδοχών (τιμές καυσίμων, τιμές δικαιωμάτων εκπομπών CO2, ΟΤΣ, πωλήσεις Η/Ε και εισπράξεις λογαριασμών Η/Ε), από την οποία προέκυψε επιβάρυνση των αναθεωρημένων βάσει Covid οικονομικών μεγεθών του 2020 και του Α΄ Εξαμήνου 2021, η οποία όμως δεν επηρεάζει την εκτίμηση της Διοίκησης για τη συνέχιση της δραστηριότητας. Επισημαίνεται ότι υπό τις συνθήκες αυτές η Εταιρεία ικανοποιεί τους χρηματοοικονομικούς δείκτες των δανειακών της συμβάσεων έως την 30 Ιουνίου 2021.

Τέλος, λόγω της εμφάνισης της πανδημίας του COVID-19 και των πιθανών επιπτώσεών της στην οικονομική κατάσταση των πελατών τόσο της Μητρικής Εταιρείας όσο και των άλλων θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου εντός του 2020, ενδέχεται να αυξηθεί ο πιστωτικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν ο Όμιλος και η Μητρική Εταιρεία, με αποτέλεσμα την αύξηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεών τους.

Η διοίκηση, έχει προβεί σε επανεκτίμηση των προυπολογισμένων οικονομικών μεγεθών για το 2020 και το α εξάμηνο του 2021, κάνοντας παραδοχές για την πορεία των βασικών μεγεθών της αγοράς από την οποία δεν φαίνεται να προκύπτουν αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις από τα μέχρι τώρα μέτρα για τη μη διάδοση του GOVID-19.


www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου