Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Από τις συστάσεις στα περιοριστικά μέτρα με την προσδοκία μείωσης του κόστους ρεύματος - Ζήτημα αναδρομικής εφαρμογής θέτουν οι προμηθευτές


Θοδωρής Παναγούλης

Οι αυστηρές συστάσεις για αυτοσυγκράτηση που απεύθυνε προς τους θερμικούς ηλεκτροπαραγωγούς ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης δεν απέδωσαν παρά μόνον εν μέρει, με αποτέλεσμα η ΡΑΕ να θέσει σε διαβούλευση τα περιοριστικά μέτρα που στοχεύει να πάρει για τη θέσπιση ορίων στις προσφορές των παραγωγών στην αγορά εξισορρόπησης.

Τα στοιχεία που ανέβασε χθες (και κατέβασε στη συνέχεια) ο ΑΔΜΗΕ, για την έκτη εβδομάδα λειτουργίας των αγορών του target model, έδειχναν μεν αποκλιμάκωση σε σχέση με τις "εξωπραγματικές" αποδόσεις που επιφύλαξε η αγορά εξισορρόπησης το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο οι τιμές παρέμεναν μεσοσταθμικά σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Τούτων δοθέντων, και με την προημερήσια αγορά να γράφει επίσης υψηλές τιμές, στο ΥΠΕΝ κατανόησαν ότι η αγορά ρεύματος κινδυνεύει να πάρει φωτιά, τη στιγμή που οι αυξήσεις στη λιανική έχουν ήδη εφαρμοστεί τόσο στη Μέση Τάση όσο και στην οικιακή και εμπορική κατανάλωση μέσα από τις ρήτρες που περιλαμβάνουν οι συμβάσεις των ανεξάρτητων καθετοποιημένων και μη καθετοποιημένων προμηθευτών.

Τα μέτρα που έβγαλε χθες σε διαβούλευση η ΡΑΕ, μαζί με εκείνα που αφορούν την περίπτωση της Πελοποννήσου, εκτιμάται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την ορθολογικοποίηση των αγορών, για όσο διάστημα ισχύσουν, ωστόσο και αυτό μένει να αποδειχθεί.

Το βέβαιον είναι ότι οι παρεμβάσεις και τα περιοριστικά μέτρα, όπως είχε πεί χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, "δεν αρέσουν στις Βρυξέλλες". Στην πραγματικότητα, όπως δήλωναν χθες το βράδυ παράγοντες της αγοράς, πρόκειται για νόθευση της ίδιας της φιλοσοφίας του ευρωπαϊκού μοντέλου κατά τρόπο που να οδηγεί σε καθεστώς "target model σε αναστολή" για όσο διάστημα δεν είναι ελεύθερες οι προσφορές.

Από την άλλη, η πλευρά που υπέστη μεγάλη οικονομική αιμορραγία από την εκτόξευση των τιμών στις χρηματιστηριακές αγορές ενέργειας τις τελευταίες έξι εβδομάδες, η πλευρά δηλαδή των μη καθετοποιημένων προμηθευτών, εγείρει ήδη ζήτημα αναδρομικής ισχύος των τωρινών περιοριστικών μέτρων. Λένε δηλαδή, ότι η πρακτική που ακολουθήθηκε από τους θερμικούς παραγωγούς, η οποία τώρα αναγνωρίζεται ότι οδήγησε σε "αδόκητα" επίπεδα τις τιμές, έχει ήδη παραγάγει ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία είναι δίκαιο, με κάποιο τρόπο, να αναστραφούν.

Σε κάθε περίπτωση δικαιωμένοι δηλώνουν εκείνοι που είχαν επισημάνει (τόσο ανεπίσημα όσο και ρητά, στις σχετικές διαβουλεύσεις), ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουν την κανονική λειτουργία τους οι αγορές χωρίς να είναι απολύτως έτοιμος, ταυτόχρονα, ο μηχανισμός εποπτείας της αγοράς από τη ΡΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΡΑΕ έβγαλε σε δημόσια διαβούλευση πρόταση μέτρων για επιβολή ορίων (για μεταβατικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών) στις υποβαλλόμενες προσφορές Ισχύος και Ενέργειας Εξισορρόπησης από τους Παρόχους Υπηρεσιών Εξισορρόπησης (θερμικούς παραγωγούς) και ειδικότερα:

(α) στις προσφορές Ισχύος Εξισορρόπησης την εφαρμογή κατώτατου ορίου ίσου με μηδέν (0) €/MW-h και ανώτατου ορίου ίσου με πενήντα (50) €/MW-h και

(β) στις προσφορές Ενέργειας Εξισορρόπησης την εφαρμογή κατώτατου ορίου ίσου με μηδέν (0) €/MWh και ανώτατου ορίου ίσου με εκατό (100) €/MWh. Τα όρια που αφορούν στις προσφορές Ενέργειας Εξισορρόπησης που υποβάλλονται από Παραγωγούς που εκπροσωπούν Κατανεμόμενες Μονάδες Παραγωγής με Εναλλακτικό Καύσιμο για τη λειτουργία των μονάδων με το εναλλακτικό καύσιμο, αντιστοιχούν σε μηδέν (0) €/MWh και τριακόσια (300) €/MWh.

Η ΡΑΕ επιφυλάσσεται μάλιστα για να προβεί ακολούθως στις αναγκαίες ενέργειες, δηλαδή στην άσκηση των κανονιστικών, ρυθμιστικών ή/και κυρωτικών της αρμοδιοτήτων. Αναφέρει συγκεκριμένα: "Τα εν λόγω μέτρα θα ισχύσουν προσωρινά, για το ελάχιστο δυνατό διάστημα των τριών (3) μηνών που απαιτείται, προκειμένου η Αρχή να ολοκληρώσει τη διερεύνηση του πολυδιάστατου ζητήματος του τρόπου λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης, σε συνάρτηση και με την εξέταση του τρόπου λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς, ώστε να προβεί ακολούθως στις αναγκαίες ενέργειες, δηλαδή στην άσκηση των κανονιστικών, ρυθμιστικών ή/και κυρωτικών της αρμοδιοτήτων".

 https://energypress.gr/news/apo-tis-systaseis-sta-perioristika-metra-me-tin-prosdokia-meiosis-toy-kostoys-reymatos-zitima

Αρχειοθήκη ιστολογίου