Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Target model: Αποτυχία ή κερδοσκοπία;

 


Με την εφαρμογή του target model (από 1ης/11/2020) και στη χώρα μας όλοι περίμεναν (και κυρίως οι θεσμικοί παράγοντες) πως οι νέες ρυθμίσεις και συνολικά το νέο πλαίσιο λειτουργίας των αγορών ενέργειας θα λειτουργούσαν υπέρ των καταναλωτών, για λογαριασμό και προς όφελος των οποίων θεσμοθετήθηκαν σε ευρωπαϊκό/κοινοτικό επίπεδο. 

Αντίθετα, τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε την εντυπωσιακή άνοδο των χονδρικών τιμών που είναι επόμενο ότι μεταφέρονται ή θα μεταφερθούν και στα τιμολόγια των καταναλωτών.

Οι τιμές δεν διαμορφώνονται τυχαία και κάποιοι κερδίζουν επειδή χειραγωγούν την αγορά μέσα από ένα πολύπλοκο μηχανισμό (ημερήσια, προημερησια, αγορά εξισορρόπησης κλπ). Έναν μηχανισμό που διαμορφώνονται (προς όφελος των ιδιωτών) τιμές υψηλότερες από αυτές που υποσχόταν η καθιέρωση του target model. 

Δημιουργεί πάντως εντύπωση το γεγονός ότι εδώ και αρκετές ημέρες η Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΕ) εκφράζει απλώς την ανησυχία της την ώρα που οι ιδιώτες παραγωγοί - εναλλακτικοί πάροχοι κερδίζουν από τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με χιλιάδες καταναλωτές και στα οποία υπάρχει «ρήτρα οριακής τιμής (Ο.Τ.Σ.). 

Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό Κ.Χατζηδακη και τη Ρ.Α.Ε. να προβούν στις αναγκαίες ρυθμίσεις προκειμένου το target model να υπηρετεί την αγορά και τους καταναλωτές και όχι τους κερδοσκόπους! 

Αρχειοθήκη ιστολογίου