Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Εισήγηση της ΕΧΕ για μείωση το 2021 στο 10% του πλαφόν στα διμερή συμβόλαια

 

Εισήγηση της ΕΧΕ για μείωση το 2021 στο 10% του πλαφόν στα διμερή συμβόλαια

Η Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας προτείνει το πλαφόν να εφαρμοσθεί και πάλι στους προμηθευτές με μερίδιο άνω του 4%, δηλαδή σε όλους τους καθετοποιημένους «παίκτες»

Την αρχική της πρόταση επαναλαμβάνει η Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), σχετικά με τους περιορισμούς στη σύναψη διμερών συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος.

Έτσι, με βάση τη σχετική εισήγηση, η οποία τέθηκε σήμερα σε διαβούλευση από τη ΡΑΕ, η ΕΧΕ προτείνει εντός του 2021 να

ισχύσει πλαφόν 10% στη σύναψη προθεσμιακών συμβολαίων. Επίσης, το όριο αυτό να εφαρμοσθεί στους προμηθευτές με μερίδιο άνω του 4% στη λιανική, δηλαδή πρακτικά σε όλους τους καθετοποιημένους «παίκτες».

Υπενθυμίζεται ότι τα ίδια ποσοστά πρότεινε η ΕΧΕ να ισχύσουν και κατά την έναρξη λειτουργίας των νέων χονδρεμπορικών αγορών. Ωστόσο, η ΡΑΕ διπλασίασε το όριο του χαρτοφυλακίου προμήθειας που μπορούν να αποκτήσουν οι πάροχοι μέσω over the counter συναλλαγών στο 20%, ποσοστό που ισχύει από την εκκίνηση του Target Model.

Στο πλαίσιο της ίδιας διαβούλευσης, καλούνται οι συμμετέχοντες να τοποθετηθούν επίσης στην εισήγηση της ΕΧΕ σχετικά με τον καθορισμό για το 2021 των Ρυθμιστικών Παραμέτρων Υπολογισμού Χρέωσης Μη Συμμόρφωσης για μη νόμιμη υποβολή Εντολών Πώλησης.

Επίσης, περιλαμβάνεται η εισήγηση του φορέα για τον προσδιορισμό της Διοικητικά Οριζόμενης Τιμής Προστίμου Δήλωσης Θέσης Ενεργειακών Χρηματοπιστωτικών Μέσων για το επόμενο έτος.

Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου