Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

ΕΤΕ/ΟΜΙΛΟΥ-ΔΕΗ: Ανοιχτή επιστολή προς τον Γενικό Διευθυντή Στρατηγικής και Μετασχηματισμού Κο. Χατζημιχαήλ Σωτήριο



Κύριε Διευθυντά, 

Γνωρίζουμε πως από την 1η Νοεμβρίου 2020 η χώρα μας  έκανε ακόμη ένα βήμα ένταξής της στο ενιαίο μοντέλο χονδρεμπορικής αγοράς στην ενέργεια στα πλαίσια του Μοντέλου Στόχου (Target Model) για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

 Η Διεύθυνσή σας έχει την κύρια και τελική απόφαση προσκόμισης στοιχείων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) για την Αγορά Επόμενης Ημέρας ή Προημερήσια Αγορά (Day – Ahead Market) , την Ενδοημερήσια Αγορά (Intra – Day Market) καθώς και την προσκόμιση στοιχείων στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για την Αγορά Εξισορρόπησης (Balancing Market). 

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνουν την διαθεσιμότητα των μονάδων, το χρόνο εκκίνησης και κράτησης και πόση ισχύ θα αποδίδουν. 

Το μικρό διάστημα ένταξής μας σε μέρος της αγοράς του Ευρωπαϊκού Δικτύου και όλο το διάστημα μέχρι σήμερα ο προγραμματισμός σας, έχοντας και παρακολουθώντας στην πράξη τα δεδομένα, αποκλίνει κατά την άποψη μας από την σωστή διαχείριση των υδροηλεκτρικών μονάδων. Οι συχνές εκκινήσεις και κρατήσεις των μονάδων σε χρόνο των 30 λεπτών της ώρας, έχουν προκαλέσει βλάβες σε πολλές μονάδες καθώς επίσης και η μεγάλη ημερήσια παραγωγή τους έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στις στάθμες των ταμιευτήρων. Φοβόμαστε, λοιπόν ότι με πρόσχημα τα μη αποδεδειγμένα οφέλη για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια τουλάχιστον για την χώρα μας, το βασικότερο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ θα θυσιαστεί στο βωμό του κέρδους, δημιουργώντας προβλήματα στην ενεργειακή μας επάρκεια και αυτοτέλεια καθώς και στη ύδρευση και άρδευση. 

Έχουμε πληροφορίες ότι τα παραπάνω προβλήματα σας τα έχουν επισημάνει οι αρμόδιοι των μονάδων. Είμαστε βέβαιοι, σε συνεννόηση με τους υπευθύνους των Σταθμών, ο προγραμματισμός θα είναι πιο αποτελεσματικός και η λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων θα είναι πιο ομαλή και εύρυθμη, όπως υπήρχε και στο παρελθόν που η ευθύνη Διαχείριση Ενέργειας ανήκε στο Ε.Κ.Ε.Ε. . 

Παρακαλούμε όπως εμβαθύνετε στους προβληματισμούς μας και να δώσετε λύσεις με γνώμονα την μακροχρόνια χρηστή εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων και των οφελών τους για την Χώρα μας και το περιβάλλον. Επιφυλασσόμαστε και θα είμαστε άγρυπνοι φρουροί υλοποίησης σωστής διαχείρισης, έχοντας την πεποίθηση πως οι αγωνίες μας θα εισακουστούν και θα διορθωθούν τα κακώς κείμενα… 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στην διάθεσής σας για διάλογο και εύρεση λύσεων.    

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ - ΚΗΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ                               KOYNOYKΛΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου